De traditie van palmbladeren met Pasen in Spanje en wat heeft Alicante daar mee te maken?

De traditie van palmbladeren met Pasen in Spanje en wat heeft Alicante daar mee te maken?
Beeld: fernand0 / wikipedia

De traditie van palmbladeren met Pasen in Spanje en wat heeft Alicante daar mee te maken?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is gebruikelijk aan de balkons van huizen in Spanje tijdens de Heilige Paasweek gedroogde en gevlochten palmbladeren in verschillende vormen te zien. Het plaatsen van palmbladeren tijdens de Semana Santa (Heilige Week) in Spanje heeft een religieuze betekenis. De palmbladeren symboliseren de ontvangst van Jezus in Jeruzalem, zoals beschreven in de Bijbel (Johannes 12:12-13). Tijdens zijn aankomst werd Jezus door mensen met palmbladeren begroet, die hem begroetten als een koning en hem eer bewezen.

In Spanje is het ook gebruikelijk om palmbladeren te gebruiken tijdens de processies die plaatsvinden tijdens de Semana Santa. De processies zijn een belangrijk onderdeel van de katholieke traditie en worden gehouden ter herdenking van de lijdensweg van Jezus Christus. Tijdens de processies dragen de gelovigen vaak palmtakken, die zijn gezegend tijdens een speciale mis voorafgaand aan Palmzondag.

De palmbladeren die in Spanje worden gebruikt tijdens de Semana Santa komen meestal van de palmbomen die in het zuiden van Spanje groeien, vooral in de provincie Alicante. Het soort palmboom dat hiervoor wordt gebruikt, is de zogenaamde ‘Palma Blanca’ of ‘Palma de la Vida’, ook bekend als de Phoenix dactylifera. Deze palmboomsoort wordt vaak gekweekt in de regio’s van Elche, Orihuela en Crevillente.

De palmbomen worden gekweekt voor hun bladeren en worden geoogst vlak voor Palmzondag. De bladeren worden vervolgens gewassen en geknipt om te worden gebruikt tijdens de processies en vieringen van de Semana Santa. In sommige gevallen worden de palmbladeren ook geïmporteerd uit andere delen van de wereld, zoals uit Noord-Afrika en Zuid-Amerika.

Het gebruik van palmbladeren tijdens de Semana Santa is een traditie die al eeuwenlang bestaat en een belangrijk onderdeel vormt van de katholieke cultuur in Spanje. Naast palmbladeren worden tijdens de Semana Santa in Spanje ook andere symbolen en attributen gebruikt om de gebeurtenissen van de Heilige Week te herdenken, zoals kruisen, beelden en bloemen. De vieringen en processies zijn belangrijke sociale en religieuze gebeurtenissen in Spanje, die elk jaar vele bezoekers trekken van over de hele wereld.

Ga naar de inhoud