Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (54)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (54)
Beeld: Casa Rodriquillo

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (54)

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Nog een week en dan is het Pasen! In Nederland was Pasen voor ons vooral een gezellig samenzijn met de familie, wat chocolade-eitjes eten en een extra vrije dag! Pasen, en dan vooral de week voor Pasen, is voor de Spanjaarden heel belangrijk en wordt groots gevierd, groter dan Kerst! De week voor Pasen wordt Semana Santa genoemd, de heilige week en tijdens deze week zijn veel bedrijven dicht. Elke dag tijdens deze week zijn er processies. In deze processies wordt het paasverhaal uitgebeeld. De toon van de processie wordt afgestemd op de gebeurtenissen zoals die worden beschreven in de bijbel. Sommige processies zijn somber en sober van aard en de andere dag wat vrolijker.

Ben je in Spanje tijdens deze week, ga er dan zeker op uit om een processie te zien. Rondom Pasen is het weer in Spanje niet altijd even goed. In het verleden is menig processie letterlijk in het water gevallen door de regen of weggewaaid door hevige stormen. Dit jaar lijkt het goed weer te worden. De voorspellingen geven fijne temperaturen, geen regen en wind. Dus ideaal om eropuit te gaan. In alle dorpen zijn er processies en natuurlijk degene in de grotere steden zijn de meest uitgebreide, maar ook drukker. Vaak zijn de programma’s op de gemeentehuizen te verkrijgen of vraag het aan je Spaanse buren. Ze zullen je graag helpen.

Wij wonen in de provincie Alicante met palmenstad Elche. In Elche zelf staan in diverse parken heel bijzondere en oude plamen, zeker een bezoekje waard. Rondom Elche staan op het eerste gezicht gekke palmbomen. Dunne stammen en de takken / bladeren zijn samengebonden tot een soort puntmuts. Toen we nog maar net in Spanje waren hadden we geen idee waarom ze dat met de palmbomen deden. Waren ze ziek misschien, we hadden namelijk al wel van de allesvernietigende palmkever gehoord. Totdat het Pasen werd en wij de kunstige vlechtwerkjes ontdekten die de Spanjaarden op Palmzondag (de zondag voor Pasen) aan hun huizen vastmaakten. Toen bleek dat deze opgebonden palmtakken gebruikt worden voor deze vlechtwerkjes. Door het samenbinden komt er geen zon bij de takken / bladeren en blijven deze flexibeler en heel licht van kleur. Ideaal om mee te vlechten.

Het vlechtwerk schijnt zelfs een kunstvorm te zijn en dat er musea zijn die vol staan met diverse vlechtwerken. Iets om uit te zoeken voor later! Geniet van Semana Santa, Tom y Danielle

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud