Zakenman vernielt grootste neolithische overblijfsel Aragón en blijft ongestraft

Zakenman vernielt grootste neolithische overblijfsel Aragón en blijft ongestraft
Beeld: museo arqueológico provincial de huesca / web

Zakenman vernielt grootste neolithische overblijfsel Aragón en blijft ongestraft

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Huesca verklaarde een rechter de zakenman Victorino Alonso vrij van elke straf. Alonso vernielde de grot van Chaves door er een drinkplaats voor geiten uit te graven. De Cueva de Chaves was een van de belangrijkste neolithische overblijfselen van de autonome regio Aragón.

Het doek is gevallen. Zakenman Victorino Alonso kan weer rustig ademhalen. Hij hoeft niet de gevangenis in, en is vrijgesteld van de schadeclaim van 25 miljoen euro waartoe hij in 2016 nog veroordeeld werd. 

De Cueva de Chaves of grot van Chaves ligt op het terrein van Alonso in Caza de Bastarás (Casbas de Huesca). Die grot was een van de belangrijkste plaatsen met overblijfselen uit het neolithicum. Er lagen onder meer fossielen en oeroude gesteenten. In 2007 beval Victorino Alonso er met een graafmachine een drinkplek voor geiten aan te leggen. Hij haalde zo maar liefst 1.017 kubieke meter kostbare aarde weg.

In 2016 werd de zakenman veroordeeld voor een misdrijf tegen patrimonium. In 2018 werd Alonso vrijgesteld van een twee jaar durende gevangenisstraf. Het hof sprak hem toen vrij omdat hij geen criminele voorgeschiedenis had, op voorwaarde dat hij drie jaar lang geen enkele overtreding beging.

Bij de aanklager klonk verontwaardiging. Zij begrijpt niet dat Alonso volledig vrijuit kan gaan, en blijft ijveren voor het in beslag nemen van het terrein. Alleen nog via de weg van de burgerlijke verantwoordelijkheid zou de overheid van Aragon (DGA) het landgoed mogelijk in beslag kunnen nemen.

Ga naar de inhoud