Spaanse steden vechten tegen de hondendrol met DNA-analyse en speciale agenten

Spaanse steden vechten tegen de hondendrol met DNA-analyse en speciale agenten
Beeld: voa canva.com

Spaanse steden vechten tegen de hondendrol met DNA-analyse en speciale agenten

Het lijkt wel een strijd zonder einde, die van de steden tegen de uitwerpselen van honden. Het probleem beroert de gemoederen al langer en sommige steden kiezen voor een steeds strengere aanpak. Boetes tot 3000 euro, DNA-stalen en speciale agenten, niets lijkt nog te ver gezocht voor een nette straat.

In sommige steden kijkt niemand er nog van om een ambtenaar met een stokje een staaltje van een verloren hondendrol te zien nemen. In Málaga, met bijna 600.000 inwoners en 59.000 honden, is dat systeem al sinds 2017 in gebruik. In de gemeente Torrelodones (Madrid) met 25.000 inwoners en 7.000 honden hebben ze zelfs een speciale agent tot wiens takenpakket het behoort baasjes te vatten die de uitwerpselen van hun hond niet opruimen. 

Enkele jaren geleden gingen ze in het dorp Brunete (Madrid) zelfs nog verder. Een gemeentewerker bracht de hondendrol terug naar het desbetreffende baasje. Hij belde aan de deur met een cadeautje waarin het “geschenk” verborgen zat.

In Spanje leven volgens berekeningen 9 miljoen honden. In Málaga worden die honden niet alleen gechipt, maar wordt nu ook hun DNA bewaard in een grote databank. Men hoopt zo steeds meer honden aan het systeem toe te voegen en nalatige burgers te beboeten voor hun asociaal gedrag. 

Ondertussen zijn zo’n 90 gemeenten aangesloten bij het netwerk en zitten meer dan 150.000 honden in de databank. En soms leidt dat tot verrassingen. Zo vond men onlangs een hondendrol in Benalmádena (Málaga) die bleek toe te horen aan een hond uit Paterna (Valencia). Dat blijkt dat zelfs tijdens een vakantie de baasjes geen moeite doen om de straat schoon te houden.

Ga naar de inhoud