skip to Main Content
Catalonië verhoogt belastingen op suikerhoudende dranken

Catalonië verhoogt belastingen op suikerhoudende dranken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Vanaf maandag 1 mei zijn suikerhoudende dranken in de autonome deelstaat tot wel 50% duurder geworden. Terwijl de centrale overheid in Madrid alleen de belastingen op dranken zoals Coca Cola, Pepsi, Fanta, frisdranken, fruit dranken sportdranken, suikerhoudende melkdranken en water met smaak wil verhogen indien dat nodig zal zijn om meer inkomsten te generen, is de Catalaanse regionale overheid al een stapje verder gegaan.

Verkopers en handelaren zullen vanaf 1 mei meer belasting moeten vragen voor dranken waarin suiker zit verwerkt. Dat geldt dan alleen in de deelstaat Catalonië en (nog) niet in de rest van Spanje. Door de extra belasting kunnen dranken tot wel 50% duurder gaan worden. In eerste instantie zou deze nieuwe belasting in Catalonië al op 1 april in zijn gegaan maar dat werd uitgesteld.

Hoeveel dan?

Suikerhoudende dranken worden met 0,08 cent per liter duurder als deze tussen de vijf en acht gram suiker per elke 100 ml bevatten en 0,12 cent per liter als er meer dan acht gram suiker per elke 100 ml in zit. De rest van dit jaar verwacht de Catalaanse regering zo’n 31 miljoen euro op te halen. De belastingbetalers dienen elke drie maanden het geld over te maken, de eerstkomende keer in juli. Zou de centrale regering deze nieuwe belasting invoeren in heel Spanje dan zou men minstens 500 miljoen euro ophalen dit jaar alleen.

Duurder

Deze nieuwe extra belasting houdt dus in dat bepaalde suikerhoudende dranken overal in Catalonië duurder worden zoals in winkels, supermarkten, bars, verkoopautomaten, vliegvelden, restaurants etc. Het doel van een verhoogde belasting is om gebruikers daarvan te bestraffen volgens de regels die zijn opgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast geldt het ook om de gezondheid en obesitas te verbeteren of verminderen. Tot nu toe is de deelstaat Catalonië de enige regio van Spanje waar de suikerhoudende dranken duurder gaan worden aangezien zowel de centrale regering in Madrid alsook de regeringen van de overige 16 deelstaten nog niet nadenken over belastingverhogingen.

Enkele voorbeelden

Een blikje Coca Cola van 330 ml heeft 35 gram suiker wat 10,6 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 0,57 euro maar dat wordt nu 0,61 euro wat 0,04 euro duurder is ofwel +7%.

Een fles Coca Cola van 2 liter heeft 212 gram suiker wat 10,6 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 1,43 euro maar dat wordt nu 1,67 euro wat 0,24 euro duurder is ofwel +16,8%.

Een blikje Pepsi cola van 330 ml heeft 35 gram suiker wat 10,6 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 0,43 euro maar dat wordt nu 0,47 euro wat 0,04 euro duurder is ofwel +9,3%.

Een blikje Fanta Naranja (sinaasappel) van 330 ml heeft 28 gram suiker wat 8,5 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 0,44 euro maar dat wordt nu 0,48 euro wat 0,04 euro duurder is ofwel +9,1%.

Een fles Cola van de Carrefour van 2 liter heeft 220 gram suiker wat 11 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 0,47 euro maar dat wordt nu 0,71 euro , maar liefst 0,24 euro duurder wat +51,1% is.

Een fles Granini Naranja van 1,5 liter heeft 154 gram suiker wat 10,3 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 2,80 euro maar dat wordt nu 2,98 euro wat 0,18 euro meer is ofwel +6,4%.

Een blikje Red Bull van 250 ml heeft 27,5 gram suiker wat 11 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 1,00 euro maar dat wordt nu 1,03 euro wat 0,03 euro duurder is ofwel een +3%.

Een combo van 6 pakjes Cacaolat (chocolademelk) van 200 cl heeft 160,8 gram suiker wat 13,4 gram per 100 ml is. De prijs daarvan was eerst 3,59 euro maar wordt nu 3,73 euro wat 0,14 euro duurder is ofwel +4%.

Uitzonderingen

Uitgezonderd van deze extra belastingen zijn diverse producten zoals natuurlijke vruchtensappen, zowel vers en ingevroren of geconcentreerd of combinaties van deze, melk met vruchten en combinaties, drinkbare yogurt, medische en farmaceutische producten en alcoholische dranken. Volgens de drankenproducenten hebben deze nieuwe belastingen op suikers effect op de verkopen waardoor er een vorm van oneerlijke concurrentie ontstaat. Daarnaast is het niet eerlijk tegenover alle Spanjaarden waarbij de een voor een suikerhoudende drank in Barcelona veel meer gaat betalen dan in Murcia, Valencia, Málaga of Madrid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Virgo001 vertel mij eens wat jij allemaal weet wat die bobo’s in Bcn hebben bekokstoofd voor het geval ik straks plots in het land Catalunya kom te wonen.
  Ben ik dan b.v. verplicht het catalaans te spreken en te verstaan? (om maar een heet hangijzer te noemen)? Alsof er hier alleen maar Catalanen wonen……

 2. De reden is niet de gezondheid, maar Catelonia wil een eigen belasting invoeren, om een begin te maken met de onafhankelijkheid. Een alomvattend belastingplan ligt ook al gereed zodra het referendum tot onafhankelijkheid heeft besloten.

 3. Het is jammer dat het niet gewoon verplicht wordt om bijvoorbeeld de helft minder suiker in producten te stoppen i.p.v. belastingen te heffen. Veel dingen vind ik gewoon vies omdat ze veel te zoet zijn, en daarom koop ik ze niet. Drinkyoghurt bijvoorbeeld wel, maar die meng ik altijd met de helft gewone karnemelk, veel frisser en beter tegen de dorst. Het is alleen wel lastig om alles thuis te moeten mengen; beter gewoon vanuit de fabriek weinig suiker erin doen, want het is makkelijker voor de zoetekauwen om er een schepje bij te doen. Kost dit teveel moeite, dan is het eigenlijk vrij makkelijk om aan het ‘minder zoete’ te wennen. Een paar weken en je weet niet beter, terwijl je gelijktijdig aan je gezondheid werkt.
  Dus regering, als onze gezondheid jullie echt interesseert, graag een echte oplossing!! Jullie lopen dan misschien inkomsten mis, maar zieke mensen zijn ook heel duur……

 4. Heel vervelend in dit artikel, dat jullie blijkbaar niet weten hoe je prijzen aangeeft. 0,08 cent extra past niet op de kassa. 0,08 euro wel, dat is dus 8 cent!

 5. Dit is dus het zoveelste voorbeeld van het ALLERGROOTSTE GELUL aangezwengeld door de Groen Slinkse Milieu Maffia. De overheid gaat zich dus via belastingheffing bemoeien met de gezondheid van de burgers. De Catalanen zijn al decennialang geschift in hun idee dat zij onafhankelijk van de rest van de wereld zijn, eerst door die mallotige taal centraal te stellen, nu door totale onafhankelijkheid van Spanje te eisen. Sinds dier Catalanen in hun eigen gekte gingen, ben ik nooit meer in Barcelona geweest. Je kunt er namelijk ook om heen.

 6. Was eerst zout de boosdoener, nu ligt suiker op de pijnbank. In plaats van suiker als ingredient te verminderen, gaan we extra inkomsten genereren door middel van belasting op het natuurproduct suiker. In Nederland wordt al jaren accijns geheven op suikerhoudende dranken. Niet voor gezondheidsdoeleinden, maar voor extra inkomsten. Nu gaat men de hoeveelheid suiker in de producten terugbrengen (o.a.Sprite), maar een verwachte prijsverlaging zal wel niet volgen.

 7. En waarom geen verhoogde belastingen op alle producten met veel vetten?
  Verhoogde belastingen op suikerhoudende producten zal de verbruikers er niet van weerhouden evenveel suikerhoudende ongezonde producten te verbruiken.

 8. Jammer dat het alleen een belastingverhoging betreft van de suikerhoudende dranken. Op zich sta ik daar volledig achter. Suikers; veel en veel te veel suikers, zitten in te veel producten en niet alleen in frisdranken. Maar waarom gaat men niet even “verder” in deze maatregel? Waarom geen belastingverlaging van de niet suiker houdende dranken en producten? Op die manier promoot je de maatregel pas echt! En beloon je ook de niet suiker kopende en wensende consument. Er dient een ommezwaai plaats te vinden bij de consument maar het gaat toch gewoon via de portemonnee! Op veel producten zonder suikers staan de toevoegingen “eco”, “bio”, “gezond” en “natuurlijk” en al deze woorden staan garant voor een flink verhoogde prijs. Belastingen of niet, zo lang de prijs van een suikerhoudend drankje nog niet hoger wordt dan dat van een niet suiker houdend drankje, zal de consument in veel gevallen gewoon het goedkoopste drankje blijven aanschaffen. Resume: deze maatregel is wat mij betreft vooralsnog gewoon een manier om geld binnen te halen. In de kop van dit artikel staat het al. “meer inkomsten genereren”. En dan zijn de intenties van die belasting wel goed, maar de uitvoering is wat doorzichtig en knullig. En dat is dan weer jammer! Groeten, Gerrit

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken