skip to Main Content
Spanje is het land waar men de meeste wijn verkoopt maar niet consumeert
Freepik

Spanje is het land waar men de meeste wijn verkoopt maar niet consumeert

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Freepik

MADRID – Terwijl Spanje de grootste exporteur ter wereld is wat wijn betreft is het tevens het land waar men het meeste wijn verkoopt. Italië is echter het land waar men de meeste wijn produceert terwijl de Verenigde Staten het land is waar men het meeste wijn drinkt. Dat is de conclusie van het onderzoek van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Volgens de onderzoeksresultaten van het OIV zijn er vier landen goed voor de helft van alle wijnproductie ter wereld en zijn er vijf landen waar men het meeste van deze wijn drinkt. De producerende landen zijn Italië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten terwijl in de lijst van grootste consumenten van wijn de landen Italië, Frankrijk, Verenigde Staten, Duitsland en China staan met Spanje op een zevende plaats (gekeken naar miljoenen hectoliters op jaarbasis).

In de Verenigde Staten consumeerde men 32,6 miljoen hectoliter wijn maar produceerde men 23,3 miljoen hectoliter wijn. In Frankrijk was de consumptie 27 miljoen hectoliter en de productie 36,7 miljoen hectoliter terwijl dat in Italië 22,6 miljoen hectoliter consumptie was en 42,5 miljoen hectoliter aan productie. In Spanje was dat 10,3 miljoen hectoliter aan consumptie en 32,1 miljoen hectoliter aan productie. In België werd 3 miljoen hectoliter wijn geconsumeerd en in Nederland was dat 3,5 miljoen hectoliter. Beide landen staan met 0 op de lijst wat betreft de productie van wijn.

Productie en export

Wereldwijd gezien produceerde men in 2017 in totaal 250 miljoen hectoliter, een 8,4% minder dan het jaar daarvoor. Met name Spanje en Italië staan bovenaan de lijst van wijnproducerende landen maar in Spanje werd vorig jaar 19,8% minder geproduceerd terwijl de productie met 25,5% steeg in Argentinië. Spanje is op dit moment nog steeds de grootste exporteur van wijn ter wereld met meer dan 22,8 miljoen hectoliters. Spanje wordt op de voet gevolgd door Italië met 21,4 miljoen hectoliter en Frankrijk met 15,4 miljoen hectoliter. Gedurende 2017 werd er in Spanje 33,5 miljoen hectoliters aan wijn geproduceerd, een 15% minder dan het jaar daarvoor. Wat betreft de productie staat Spanje achter Italië en Frankrijk op de derde plaats.

Consumptie

Wat betreft de consumptie staat Spanje op de tiende plaats waarbij men in Portugal de meeste liters op jaarbasis drinkt met gemiddeld 51,4 liter gevolgd door Frankrijk met 51,2 liter, Italië met 43,6 liter, Zweden met 41 liter en Zwitserland met 39,1 liter per persoon. België staat op een vijfde plaats met 31,8 liter wijn per persoon gevolgd door Argentinië met 28,7 liter, Duitsland met 28,3 liter, Oostenrijk met 28,3 liter en Spanje met 25,2 liter wat slechts 1,1 liter meer is dan Nederland op de elfde plaats met 24,1 liter wijn per persoon.

Over het OIV

De Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding, het OIV (Franse afkorting van L’Organisation internationale de la Vigne et du Vin en in het Spaans Organización Internacional de la Viña y el Vino), is een wetenschappelijke en technische internationale organisatie op het gebied van wijnbouw en wijngerelateerde producten, zoals de wijn zelf, dranken op basis van wijn, druiven, en rozijnen. De organisatie is in Parijs op 3 april 2001 tot stand gekomen. Op 1 januari 2004 is dit verdrag in werking getreden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Grappig, had verwacht dat ze evenveel wijn als de Italianen zouden drinken. Je ziet inderdaad wel vaak een biertje op tafel ipv wijn bij het eten.

  2. België produceert ook wijn: meer dan 8000 hectoliter in 2017. Niet te vergelijken natuurlijk met de miljoenen hectoliters van de vernoemde landen, maar toch niet nul.

      1. Klopt maar ondertussen is de wijnbouw hier in stijgende lijn en oh ja: laat de wereld ons (België) maar eens nadoen op gebied van bier!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken