Wijziging in rijbewijs type B in Spanje

Wijziging in rijbewijs type B in Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT gaat vanaf 1 juli (2019) een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat direct gevolgen heeft voor alle automobilisten met een Spaans type B rijbewijs. Vanaf die datum mag men als houder van het B rijbewijs ook auto’s besturen die zwaarder zijn dan de tot nu toe maximale 3.500 kilo.

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kilo) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Een Spaans rijbewijs aanvragen[/su_note]

Na de wijziging in de Spaanse verkeersregels zal dat maximale gewicht verhoogd worden naar 4.250 kilo. Dat zal dan alleen gelden voor die automobilisten die al minstens 24 maanden (2 jaar) hun rijbewijs hebben. Beginnende automobilisten die nog een groen/witte L achterop de ruit hebben zullen dus niet kunnen genieten van deze wijziging.

Tot nu moet men voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo een Type C, C1 of C2 rijbewijs hebben (tussen de 3.500 en 7.500 kilo). Daarnaast is het maximaal aantal passagiers 8 personen + chauffeur.

Campers?

De toegestane maximummassa zal verhoogd worden naar 4.250 kg maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijke (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden. Dat geldt dus in bijna alle gevallen niet voor de campers en personenwagens die caravans trekken aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje[/su_note]

Andere wijzigingen

De minimumleeftijd voor het halen van een rijbewijs wordt verlaagd van 24 jaar 21 jaar en in sommige gevallen naar 18 jaar. Dat geldt dan voor de rijbewijzen types C, D, D1, C+E, D+E y D1+E als deze personen in het bezit zijn van het Certificado de Aptitud Profesional (CAP) ofwel een vakbekwaamheidscertificaat.

Daarnaast moeten diegene die een C, C1, D, D1 rijbewijs (vrachtwagens, campers en bussen) willen hebben of een combinatie zoals B+E, C+E, C1+E, D+E of D1+E twee uur extra theorielessen volgen wat betreft de risico’s.

Typen rijbewijzen in Spanje

Spanje kent veel typen rijbewijzen die hieronder kort omschreven staan en terug te vinden zijn (in het Spaans) op de website van de Dirección General de Tráfico DGT.

AM

Bromfietsen met twee of drie wielen (brommer, scooter) en lichte vierwielers (brommobiel). In Nederland geldt dit rijbewijs ook voor de snorfiets (zonder helm) maar dit type bestaat in Spanje niet.  De minimumleeftijd is vijftien jaar oud.

A1

Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

A2

Motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (middelzware motor). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

A

Motorfietsen en driewielers met onbeperkt vermogen (zware motor). De minimumleeftijd is twintig jaar oud.

B

  • Auto’s met een maximaal toegestane massa van maximaal 3.500 kilo die zijn ontworpen voor het vervoer van niet meer dan acht passagiers + de bestuurder. (vanaf 1 juli 2019 verandert het gewicht dus).
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger of caravan van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) met een maximale totale massa van 4.250 kilo.
  • Driewielers (triciclos) en vierwielers (cuatriciclos).
  • Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor)
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

B+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger van minder dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1

Voertuigen (vrachtwagens en campers) die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo tot maximaal 7.500 kilo. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1+E

  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type B en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C

Voertuigen die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

C+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal zestien passagiers + bestuurder met een maximale lengte van maximaal acht meter. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan acht passagiers + de bestuurder. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

D+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

LVA (Licencia para Vehículos Agrícolas)

Speciaal rijbewijs (licentie) voor het rijden met landbouwvoertuigen die niet harder kunnen rijden dan 45 km/uur en niet breder zijn dan normale voertuigen. In het Nederlands heet dit type ‘trekkerrijbewijs T’ voor land- en bosbouwtrekkers (LBT). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

Agrarische voertuigen die harder dan 45 km/uur rijden en breder zijn dan normale voertuigen kunnen alleen bestuurd worden door houders van een rijbewijs B. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

17
Reageer op dit artikel

8 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
anton74

Zouden ze dit doen omdat onlangs is gebleken dat de Spaanse ME-busjes eenmaal geladen te zwaar zijn?

Martin

Deze wetgeving is een unicum, Europese landen met name Nederland , Duitsland , Frankrijk nemen het hele huisraad mee. Dat wil zeggen camper 3100 kg , gem gewicht standaard 150 kg (potten pannen etc met nauwelijks kleding ) gem gewicht 2 passagiers 160 kg Komt bij dat bij de berekening van camper bestuurder 75 kg weegt . u begrijpt het al never nooit , reken min 85 kg Betekend zonder BAGAGE !!!!! Mensen. !!!!!!!! Lees Goed ! Want dat is verdomt moeilijk Totaal gewicht 3420 kg !!!!! Dus nog 80 kg over !!!!!!!voor fietsen , boten , motoren en andere… Lees verder »

Jan

Verder voel je je wel goed, Martin?? Als je er eigenlijk geen verstand van hebt, moet je niet zo SChREeuwEN!

Martin

De reactie hierboven is niet van mij. Ik ben op dit forum actief sinds september ’17. Het is aan de anderen die nadien gekomen zijn met eenzelfde voornaam om bvb er een cijfer achter te plaatsen!

Roger Kumps

Waar is Europa ?? Moet dit niet op Europees vlak beslist worden?? Lijkt mij logisch , niet ???

M. Slingenberg

Dat is ook Europees besilst als proef voor elektrische bestelauto’s. Europese wetgeving gaat voor op nationale wetgeving. Daarom sluit het naar mijn mening bij de Europese wetgevingbaan.

Roger Kumps

De titel : Wijziging in rijbewijs type B in Spanje , slaat duidelijk op Spanje en niet op Europa. Ik heb nog nergens gelezen dat alle andere lidstaten gaan volgen

M. Slingenberg
M. Slinggenberg

Vergist de redactie zichnniet m.b.t. de rijbewijzen. Er gaan een aantal landen proefrdraaien met rijbewijs B totb4250mkg. O.a. Spanje en Nederland zijn aangewezen. Het betreft voor zover ik weet alleen voor volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s. Dit i.v.m. het gewicht van de batterij.

LERAK

Misschien een goede hint voor de Belgische regering zodat eindelijk het probleem van te zware campers voor een rijbewijs B max.3500kg opgelost word.

Ferry

Met rijbewijs B, mits 3 jaar minstens in bezit, mag men ook een lichte motorfiets tot en met 125 cc besturen.

Jan S

U schrijft: Spanje heeft vele soorten rijbewijs…
Klopt wel, ik tel er 15 (!)
Maar NL kan er ook wat van…ik heb er zelf nl 16!

walter

Hoe zit het dan met trekkerrijbewijs T ?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.