Wijziging in rijbewijs type B in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Wijziging in rijbewijs type B in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT gaat vanaf 1 juli (2019) een wijziging invoeren in het verkeersreglement wat direct gevolgen heeft voor alle automobilisten met een Spaans type B rijbewijs. Vanaf die datum mag men als houder van het B rijbewijs ook auto’s besturen die zwaarder zijn dan de tot nu toe maximale 3.500 kilo.

Op dit moment mag een automobilist met een rijbewijs type B een voertuig van maximaal 3.500 kilo besturen. Alleen met een aanhanger (maximaal 750 kilo) achter de auto mag men rijden met maximaal 4.250 kilo.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Een Spaans rijbewijs aanvragen[/su_note]

Na de wijziging in de Spaanse verkeersregels zal dat maximale gewicht verhoogd worden naar 4.250 kilo. Dat zal dan alleen gelden voor die automobilisten die al minstens 24 maanden (2 jaar) hun rijbewijs hebben. Beginnende automobilisten die nog een groen/witte L achterop de ruit hebben zullen dus niet kunnen genieten van deze wijziging.

Tot nu moet men voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kilo een Type C, C1 of C2 rijbewijs hebben (tussen de 3.500 en 7.500 kilo). Daarnaast is het maximaal aantal passagiers 8 personen + chauffeur.

Campers?

De toegestane maximummassa zal verhoogd worden naar 4.250 kg maar dat zal alleen gelden voor voertuigen die milieuvriendelijke (vehículos ecológicos) zijn en op alternatieve brandstoffen rijden. Dat geldt dus in bijna alle gevallen niet voor de campers en personenwagens die caravans trekken aangezien deze op diesel en/of benzine rijden.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje[/su_note]

Andere wijzigingen

De minimumleeftijd voor het halen van een rijbewijs wordt verlaagd van 24 jaar 21 jaar en in sommige gevallen naar 18 jaar. Dat geldt dan voor de rijbewijzen types C, D, D1, C+E, D+E y D1+E als deze personen in het bezit zijn van het Certificado de Aptitud Profesional (CAP) ofwel een vakbekwaamheidscertificaat.

Daarnaast moeten diegene die een C, C1, D, D1 rijbewijs (vrachtwagens, campers en bussen) willen hebben of een combinatie zoals B+E, C+E, C1+E, D+E of D1+E twee uur extra theorielessen volgen wat betreft de risico’s.

Typen rijbewijzen in Spanje

Spanje kent veel typen rijbewijzen die hieronder kort omschreven staan en terug te vinden zijn (in het Spaans) op de website van de Dirección General de Tráfico DGT.

AM

Bromfietsen met twee of drie wielen (brommer, scooter) en lichte vierwielers (brommobiel). In Nederland geldt dit rijbewijs ook voor de snorfiets (zonder helm) maar dit type bestaat in Spanje niet.  De minimumleeftijd is vijftien jaar oud.

A1

Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

A2

Motorfietsen met een maximumvermogen van 35 kW (middelzware motor). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

A

Motorfietsen en driewielers met onbeperkt vermogen (zware motor). De minimumleeftijd is twintig jaar oud.

B

  • Auto’s met een maximaal toegestane massa van maximaal 3.500 kilo die zijn ontworpen voor het vervoer van niet meer dan acht passagiers + de bestuurder. (vanaf 1 juli 2019 verandert het gewicht dus).
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger of caravan van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen) met een maximale totale massa van 4.250 kilo.
  • Driewielers (triciclos) en vierwielers (cuatriciclos).
  • Motorfietsen met een maximale cilinderinhoud van 125 cc en een maximumvermogen van 11 kW (lichte motor)
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

B+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig klasse B (maximaal 3.500 kilo) en een aanhanger van minder dan 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen). De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1

Voertuigen (vrachtwagens en campers) die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo tot maximaal 7.500 kilo. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C1+E

  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type B en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kilo met een totale maximale massa van 12.000 kilo.
  • De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

C

Voertuigen die niet zijn toegestaan ​​bij de typen D1 of D waarvan de maximaal toegestane massa meer is dan 3.500 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

C+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type C en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van maximaal zestien passagiers + bestuurder met een maximale lengte van maximaal acht meter. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D1+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D1 en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is eenentwintig jaar oud.

D

Voertuigen ontworpen en gebouwd voor het vervoer van meer dan acht passagiers + de bestuurder. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

D+E

Samenstellingen bestaande uit een trekkend voertuig uit type D en een aanhangwagen of oplegger met de maximaal toegestane massa van meer dan 750 kilo. De minimumleeftijd is vierentwintig jaar oud.

LVA (Licencia para Vehículos Agrícolas)

Speciaal rijbewijs (licentie) voor het rijden met landbouwvoertuigen die niet harder kunnen rijden dan 45 km/uur en niet breder zijn dan normale voertuigen. In het Nederlands heet dit type ‘trekkerrijbewijs T’ voor land- en bosbouwtrekkers (LBT). De minimumleeftijd is zestien jaar oud.

Agrarische voertuigen die harder dan 45 km/uur rijden en breder zijn dan normale voertuigen kunnen alleen bestuurd worden door houders van een rijbewijs B. De minimumleeftijd is achttien jaar oud.

Ga naar de inhoud