Search
menu
Search

Vliegveld van Teruel enorme parkeerplaats vliegtuigen

Vliegveld van Teruel enorme parkeerplaats vliegtuigen
Beeld: Wikimedia

Vliegveld van Teruel enorme parkeerplaats vliegtuigen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TERUEL – Teruel Exista ofwel Teruel bestaat, dat wordt al jaren geroepen door de politici en inwoners van deze provincie in het zuiden van de autonome regio Aragón. Teruel heeft iets meer dan 134.000 inwoners, veel cultureel erfgoed en prachtige natuur maar het heeft ook een regionaal vliegveld. Dat is echter geen gewoon vliegveld voor passagiers met de gebruikelijke terminals en parkeerplaatsen maar een vliegveld dat gebruikt wordt om vliegtuigen te stallen en onderhouden.

Op dit moment is het Aeropuerto de Teruel ook wel Aeropuerto de Teruel-Caudé (TEV) of onder de commerciële naam Plataforma Aeroportuaria – Teruel PLATA genoemd een plaats in Spanje waar veel buitenlandse en Spaanse vliegtuigen te vinden zijn. Daarbij gaat het niet om vliegtuigen die passagiers af en aan vliegen maar wel om geparkeerde vliegtuigen omdat deze tijdens de corona-crisis niet kunnen vliegen.

PLATA heeft op dit moment 90 vliegtuigen die er gedurende lange tijd geparkeerd zijn. Het laatste vliegtuig dat daarbij kwam was een A380 van Air France, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Daarvoor ontving PLATA ook al 17 Airbus 340-600 toestellen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Op dit moment staan er bij het vliegveld van Teruel 90 vliegtuigen gestald of geparkeerd maar in juni moet het na een (alweer vierde) uitbreiding mogelijk zijn om 120 tot 125 vliegtuigen te ontvangen. 

De toestellen staan echter niet alleen maar geparkeerd op de landingsbanen en parkeerstroken van dit regionale vliegveld maar ze worden daar ook onderhouden. Want ondanks dat ze niet vliegen moeten de motoren toch af en toe functioneren.

Andere vliegvelden

Het parkeren van vliegtuigen is niet iets dat alleen in Teruel gebeurd maar bij zo’n beetje alle grote vliegvelden in Spanje. Bij Madrid-Barajas staan op dit moment maar liefst 170 vliegtuigen aan de grond omdat deze nu niet mogen vliegen.

Bij het vliegveld Barcelona-El Prat staan volgens deze krant zo’n 150 vliegtuigen geparkeerd waarvan het merendeel van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Vueling die in Catalonië haar basis heeft. 

Op de Canarische Eilanden staan op de verschillende vliegvelden zo’n 30 vliegtuigen geparkeerd en bij het vliegveld Málaga-Costa del Sol zo’n 20 vliegtuigen. 

De Spaanse vliegveldbeheerder Aena heeft officieel geen aantallen gegeven maar spreekt wel over zo’n 800 vliegtuigen die op/bij de Spaanse vliegvelden ten tijde van de corona-crisis geparkeerd staan. De 46 vliegvelden die onder beheer staan van Aena hebben samen een capaciteit van 1.200 geparkeerde vliegtuigen dus zo’n 70% is nu bezet. 

Ga naar de inhoud