Dit zijn de 15 grote steden in Spanje met de beste en slechtste levenskwaliteit

Dit zijn de 15 grote steden in Spanje met de beste en slechtste levenskwaliteit
Beeld: Vigo / Freepik

Dit zijn de 15 grote steden in Spanje met de beste en slechtste levenskwaliteit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse consumentenbond of organisatie OCU heeft een onderzoek gedaan naar de levenskwaliteit in Spaanse steden. Voor dit enquêteonderzoek heeft de OCU zich beperkt tot 15 grote steden waar inwoners gevraagd werd naar de kwaliteit van het leven. En daar is één winnaar in het noordwesten van Spanje uitgekomen.

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) doet veel onderzoeken en dit keer heeft de consumentenorganisatie gekeken naar de levenskwaliteit in 15 grote Spaanse steden. De deelnemers aan deze enquête werden tien criteria voorgelegd waar ze antwoord op konden geven.

Het ging daarbij om: openbare veiligheid, mobiliteit, arbeidsmarkt, gezondheidsdiensten, kosten van levensonderhoud, onderwijsdiensten, cultuur, sport- en vrijetijdsvoorzieningen, milieu en vervuiling, netheid en onroerendgoedmarkt.

Aan de meer dan 3.000 inwoners van de steden Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Murcia, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao, Alicante, Córdoba, Valladolid, Vigo en Gijón werd ook gevraagd naar de algemene mening over de kwaliteit van het leven en wonen.

Winnaar

Ondanks dat de steden Madrid en Barcelona bij toeristen heel populair zijn en ook de steden zijn met het hoogst aantal inwoners, is de kwaliteit van het leven daar blijkbaar het slechtst. Beide steden staan onderaan de top 15 lijst.

Volgens de deelnemers is de beste levenskwaliteit te vinden in de stad Vigo in Galicië, het noordwesten van Spanje. Vigo steekt boven de overige steden uit wat betreft het gevoel van veiligheid, netheid, onderwijs, het milieu en de vervuiling. Verder wordt Vigo omschreven als de stad waar families met kinderen het beste wonen en doen de culturele-, sportieve- en vrijetijdsvoorzieningen het ook goed.

De regionale hoofdstad Zaragoza in Aragón doet het met alle criteria ook goed behalve de netheid. Bilbao in Baskenland staat ook hoog op de top 15 lijst maar op het gebied van kosten van levensonderhoud en onroerendgoedmarkt doet Bilbao het weer slecht.

De top 5 van de 15 wordt aangevuld met de steden Valladolid (Castilië en León) en Córdoba (Andalusië). 

Barcelona en Madrid staan op respectievelijk de 14e en 15e plaats, helemaal onderaan dus. De deelnemers zijn niet tevreden over de kosten voor levensonderhoud, de onroerendgoedmarkt, het milieu en vervuiling, de netheid. Positief zijn echter de arbeidsmarkt en het culturele, sportieve en vrijetijdsaanbod.

Top 15

PlaatsStadScore
1Vigo70
2Zaragoza69
3Bilbao69
4Valladolid68
5Córdoba68
6Málaga66
7Valencia65
8Gijón65
9Alicante64
10Sevilla 63
11Las Palmas63
12Murcia61
13Palma57
14Barcelona56
15Madrid55
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.