Berliner Philharmoniker geeft concert in Sagrada Familia op Dag van de Arbeid

Berliner Philharmoniker geeft concert in Sagrada Familia op dag van de arbeid
Beeld: @BerlinPhil / twitter

Berliner Philharmoniker geeft concert in Sagrada Familia op Dag van de Arbeid

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De internationale Dag van de Arbeid, één mei, is al 32 jaar lang een bijzonder moment voor de leden van het orkest de Berliner Philharmoniker. Elk jaar geven ze een concert in een stad ergens op ons continent om zo Europa te vieren. De traditie werd gestart in 1991 door Claudio Abbado. Hij organiseerde een concert in de Smetana zaal in Praag. Toen speelden ze de ouverture van Don Giovanni (Mozart) en stond er verder nog muziek uit de Salzburger traditie op het programma. 

Dit jaar is Barcelona de stad waar het concert plaatsvond. De locatie hiervoor was de beroemde Sagrada Familia. Het concert werd van hieruit live uitgezonden naar heel Europa. De dirigent was dit jaar Kirill Petrenko. Er stond ook weer Mozart op het programma, maar dit jaar speelde het orkest ‘Exultate Jubilate’, ‘Ave Verum Corpus’, symfonie nr. 25 en de ‘Krönungsmesse’. 

Het orkest speelde ook ander werk, waaronder ‘Prayer for the Ukraine’ van Valentin Silvestrov en het requiem voor het strijkorkest van Takemitsu. Er nam ook een koor aan het concert deel. Dit jaar was dat het Catalaanse ‘Orfeó Català’. De solisten waren Lousie Alder (Sopraan), Wiebke Lehmkuhl (Alt), Linard Vrielink (tenor) en Kresimir Stranazac (basbariton). 

Het concert vond eerder al plaats in steden zoals Stockholm, Krakow, Palermo, Oxford, Napels, Lissabon, Athene, etc. Er waren zelfs steden bij die nu ver van het internationale artistieke circuit lijken te liggen, zoals Sint-Petersburg (1996) en Moscow (2008).

Ga naar de inhoud