Search
menu
Search

Dorp in Castellón: “Je betreedt landelijk gebied, als je het niet leuk vindt, goede reis!”

Dorp in Castellón: “Je betreedt landelijk gebied, als je het niet leuk vindt, goede reis!”
Beeld: Wikipedia

Dorp in Castellón: “Je betreedt landelijk gebied, als je het niet leuk vindt, goede reis!”

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds de pandemie zijn er veel inwoners van Spanje die naar het platteland trekken voor de rust en een veiligere omgeving. Maar dat platteland ontmoet die vreemdelingen niet altijd met de armen open, want veel platteland-zoekers weten niet wat ze kunnen verwachten en klagen vaak. Daarom heeft een dorp in de provincie Castellón een ingenieus welkomstbord geplaatst met een duidelijke tekst.

Steeds meer personen ontvluchten hun drukke leven in de stad door op zoek te gaan naar rust in een klein plattelandsdorpje. Toch zijn er veel bezoekers die niet bekend zijn met de lokale gebruiken en gewoonten en sommigen van hen klagen zelfs over kleine, alledaagse dingen.

In Ayódar, een klein dorp met 156 inwoners in Alto Mijares (Castellón), hebben ze aan den lijve ondervonden wat plattelandstoerisme inhoudt. Dit is gebleken uit een bord dat ze enkele dagen geleden hebben geplaatst. Bij de ingang van het dorp staat nu een groot bord dat toeristen waarschuwt: “Opgelet! Je betreedt het platteland”, en vervolgens worden veelvoorkomende situaties in het dagelijks leven beschreven.

Op het bord staan gebruiken vermeld die normaal gesproken niet uitgelegd hoeven te worden, zoals het luiden van kerkklokken, het dragen van bellen door koeien, het kraaien van hanen, het oversteken van wegen door dieren en het uitrijden van mest. “Als je hier niet van houdt, wensen we je een goede reis. Als je hier wel van houdt, ben je van harte welkom om te genieten van ons landschap, gastronomie, ambachten en vooral onze gastvrijheid”, zo luidt de conclusie van het welkomstbord.

De burgemeester van Ayódar heeft verklaard dat het zijn idee was om dit bord te plaatsen “zodat bezoekers zich bewust zijn dat dit een dorp is en niet alleen bedoeld is voor vakantiegangers die op zoek zijn naar rust”. “We staan voor onze gebruiken en levensstijl”, voegde hij eraan toe.

Ga naar de inhoud