Search
menu
Search

Vanaf 20 mei twee extra APK- of ITV-tests in Spanje

Vanaf 20 mei twee extra APK- of ITV-tests in Spanje
Beeld: Tanaonte via canva.com

Vanaf 20 mei twee extra APK- of ITV-tests in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Vanaf 20 mei treedt de nieuwe revisie van de ITV-procedurehandleiding in werking. Deze nieuwe versie introduceert twee nieuwe tests tijdens de Spaanse APK-keuring, namelijk de inspectie van het noodoproepsysteem (eCall) en het verzamelen van gegevens over het brandstofverbruik van de boordcomputer. Ook zijn er wijzigingen aangebracht met betrekking tot het gebruik van zonwerende folie op de voorruit van de auto.

Sinds 31 maart 2018 is het automatische noodoproepsysteem eCall verplicht als veiligheidselement in alle gehomologeerde voertuigen. Nu is het tijd om dit systeem regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat het correct functioneert.

Technici van de ITV zullen beginnen met het controleren of eCall correct werkt in alle voertuigen die het hebben. Het doel van dit passieve veiligheidssysteem (dat na een ongeval optreedt) is om automatisch het alarmnummer 112 te bellen en tegelijkertijd basisgegevens over het incident te verzenden.

Er is daarnaast een nieuwe functie die de ITV moet uitvoeren op verzoek van de Europese Commissie aan de lidstaten, namelijk het verzamelen van OBFCM-gegevens (On-Board Fuel Consumption Meter of Brandstofverbruikmeter aan boord). De verzamelde gegevens zullen anoniem zijn en kunnen niet worden gebruikt, verwerkt of in aanmerking worden genomen voor het resultaat van de inspectie.

Om strategieën te ontwikkelen op het gebied van verkeersveiligheid en milieubescherming op basis van het werkelijke functioneren van voertuigen, zullen ITV’s anonieme gegevens moeten verzamelen over het brandstof- en elektriciteitsverbruik onder reële rijomstandigheden. Hiervoor moeten technici de gegevens lezen van de OBD-seriepoort (On-Board Diagnostics-systeem).

Voor welke auto’s?

Eigenaren van voertuigen die zijn gehomologeerd vanaf 31 maart 2018 en dus beschikken over een eCall-systeem, worden door deze nieuwe tests getroffen. Aan de andere kant zal de verzameling van verbruiksgegevens van toepassing zijn op lichte voertuigen (personenauto’s en lichte bestelwagens) die zijn geregistreerd vanaf 1 januari 2021 en die beschikken over de volgende technologieën: plug-in hybride voertuigen, conventionele hybride voertuigen (niet-plug-in) en puur op brandstof aangedreven voertuigen (zonder enige vorm van hybride aandrijving).

Zonwerende folie

De nieuwe versie van de ITV-procedurehandleiding update ook wie zonwerende folie op de voorruit van hun voertuigen mag installeren. Tot nu toe was het alleen toegestaan voor mensen die gediagnosticeerd zijn met lupus, maar vanaf 20 mei mogen ook mensen met andere ziekten die vergelijkbare effecten hebben op blootstelling aan UV-stralen als lupus, deze zonwerende folie installeren. Het is belangrijk en essentieel dat de zonwerende folie gehomologeerd is en dat de installatie goed is onderbouwd.

Ga naar de inhoud