Algo de España – deel 140: 27 jaar terug in de tijd

Algo de España – deel 140: 27 jaar terug in de tijd
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 140: 27 jaar terug in de tijd

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

We gaan even 27 jaar terug in de tijd. De eerste keer dat ik van Mallorca naar Extremadura reed. Ik keek mijn eigen ogen uit. Wat een ongerept landschap, wat een ver uitzicht. Ik tuurde alleen maar naar boven, die vogels. De één nog groter dan de ander.

Een paradijs op aarde

En wat een wegen, helemaal leeg. Heerlijk, alleen maar genieten van dit unieke landschap. Echt prachtig. Extremadura is net zo groot als Nederland. Alleen wonen er slechts 1 miljoen mensen en de meesten zijn verdeeld over de steden Badajoz, Cáceres en Mérida. Moet je nagaan hoe heerlijk rustig het hier is. Ik kan er echt van genieten. Ik ben niet zo´n fan van files, stoplichten, veel mensen en drukke steden. Dus je snapt het al, voor mij een paradijs op aarde.

Een reis terug in de tijd

En die heldere blauwe lucht, grote vleugels van roofvogels en in de verte een kasteel die opdoemt aan de horizon. Zoveel opgestapelde stenen muurtjes en je gaat even honderden jaren terug in de tijd. Je ziet mensen die stenen stapelen. Un viaje al pasado. Een reis terug in de tijd. Zo voelde het. En je ziet meer schapen dan mensen. En dan even uit de auto stappen en genieten van stilte. Even niet praten, wat een rust geweldig. En de nachten echt pikdonker, maar vol met stralende sterren. Zo geweldig. Puur natuur.

Pure armoede en ellende

Mensen die er geen verstand van hebben, zeggen: Extremadura dat is één of andere woestijn in de zomer en steenkoud in de winter. Je vindt er pure armoede en ellende. Nou ik kan je vertellen dat daar niets van waar is. Por favor! Kom alsjeblieft eerst eens even kijken, voordat je komt met dit soort verhalen. Ik snap wel waar het vandaan komt hoor, vroeger was het moeilijk om te overleven in Extremadura, vandaar dat veroveraars op zoek gingen….

Steden zowel in Extremadura als in Zuid Amerika 

In veroveren zijn ze namelijk goed, die Extremeños, spreek uit: estremeenjos. Kijk maar in de geschiedenis, Hernan Cortés, Francisco Pizarro, Pedro de Valdivia, Francisco de Orellana en ga zo maar door.  Zuid Amerika hebben ze veroverd. Kijk maar naar de vele plaatsnamen die je zowel ergens in Zuid Amerika vindt en ook in Extremadura. Steden zoals: Mérida, Trujillo, Alburquerque, Medellín en La Virgen de Guadalupe is la patrona (beschermheilige) van Extremadura, maar ook die van Mexico.

Alles mag & niets moet

Ik ben zo blij dat ik sinds 2015 in Extremadura woon. Voor mij het mooiste plekje op aarde. En nu ben ik zeker niet overal geweest. Maar het voelt altijd goed hier. De mensen zijn lief. De ongekende vriendelijkheid, het eten, het prachtige wijdse uitzicht. Geweldig.

Het best bewaarde geheim van Europa

Extremadura is het best bewaarde geheim van Europa. Je vindt hier een ongerept stukje natuur. En onbekend bij de meeste mensen, behalve bij cultuurliefhebbers en de vogelaars, en dan bedoel ik de mensen die graag vogels spotten. Want onlangs leerde ik dat vogelen in het Vlaams heel iets anders is. Hahaha. 

Water genoeg

75% van al het water in Spanje vind je in Extremadura. De mooiste stuwmeren heb je hier. Heerlijk rustig en superschoon water. Ik ga hier nooit meer weg. Hoe lekker is het toch van april tot december in je korte broek. Altijd ´s morgens vroeg heerlijk fris ook midden in de zomer.

Best warm in de zomer

En natuurlijk loopt in de zomermaanden de temperatuur op, maar daar leer je mee leven. Dan neem je een duik in het zwembad. Heb je airco en tegen de avond is het weer prima te doen. Je neemt gewoon een heerlijke siesta. Toch heerlijk, elke dag vakantiegevoel het hele jaar door.

Bezoek Extremadura

Als mensen het hebben over Spanje, dan praten ze over Benidorm, Salou, Málaga, Barcelona. Las costas, maar de binnenlanden zijn meestal niet bekend. Mocht je eens door Extremadura rijden, dat ligt tussen Madrid en Portugal. Ga een paar nachten verblijven bij Walter en Jantien in La Tierra Verde http://www.vakantie-extremadura.nl/. En vandaar een paar bezoekjes brengen aan Cáceres, Mérida, Trujillo, Gudalupe en el Parque Monfragüe. En eigenlijk kan ik deze lijst nog veel langer maken, 

Ongerepte natuur

Want kersenvallei Valle del Jerte en Sierra de Gredos moet je ook eens gezien hebben. En la Garganta del Infierno, prachtige natuurlijke zwembaden ga je daar vinden. Je hoort het al, genoeg om te bezoeken. Je vindt hier ook video´s over die wij gemaakt hebben op onze rondreizen met de camper. En er komen nog veel meer video´s bij: YouTube kanaal over alles wat met Spanje te maken heeft. Abonneer je op https://www.youtube.com/cintha_supergoedspaansleren als je dat leuk vindt.

Hablo español

Maar als je wilt rondreizen door Extremadura dan moet je echt wel Spaans spreken. Engels spreken ze niet, maar de mooiste verhalen kun je krijgen in het Spaans. Want iedereen heeft tijd voor je en vindt het geweldig dat je ‘hun’ tierra komt bezoeken. Dus zou ik zeggen BIENVENIDO A EXTREMADURA. En ik weet zeker dat na je eerste bezoek er zeker nog een tweede zal volgen. En de Spaanse taal leer je natuurlijk op een snelle en makkelijke manier bij mij, binnen 60 uur als je wilt via www.supergoedspaansleren.nl

En mocht je op reis willen door Extremadura, neem dan dit e-book erbij (65 blz met hotels, campings, mooiste bezienswaardigheden, Spaanse lesjes en vele extra´s. https://winkel.supergoedspaansleren.nl/checkout/rondreis

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud