Nieuwe regelgeving voor invloedrijke personen en influencers in Spanje

Nieuwe regelgeving voor invloedrijke personen en influencers in Spanje
Beeld: via canva.com

Nieuwe regelgeving voor invloedrijke personen en influencers in Spanje

In een tijd waarin sociale media een enorme impact hebben op ons dagelijks leven, zijn influencers een niet te onderschatten kracht geworden. Met hun enorme bereik en invloed op het publiek, hebben influencers de macht om trends te zetten, meningen te vormen en gedrag te beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat deze invloed op een verantwoorde manier wordt uitgeoefend, heeft de Spaanse overheid besloten een nieuwe wet in te voeren die de activiteiten van influencers reguleert. Deze wet heeft tot doel de reclame-industrie transparanter te maken en de bescherming van minderjarigen te verbeteren.

Een influencer is iemand die een grote online aanwezigheid heeft en een aanzienlijke hoeveelheid volgers bezit op sociale media platforms. Zij hebben de mogelijkheid om hun publiek te beïnvloeden door middel van hun content, meningen en aanbevelingen. Influencers worden vaak gesponsord door merken om producten of diensten te promoten aan hun volgers.

Volgens de nieuwe wet moet een persoon aan de volgende criteria voldoen om als influencer te worden beschouwd:

  • Economisch criterium: De influencer moet een jaarlijks inkomen van meer dan € 300.000 genereren uit hun online activiteiten.
  • Bereik: De influencer moet meer dan 1 miljoen volgers hebben op één enkel sociaal mediaplatform, of in totaal meer dan 2 miljoen volgers over alle platforms.
  • Activiteitsniveau: De influencer moet minimaal 24 video’s per jaar publiceren of delen.

Zodra iemand als influencer wordt aangemerkt, zijn ze verplicht om zich te houden aan de volgende regels:

  1. Reclame-identificatie: Influencers moeten duidelijk aangeven wanneer hun content gesponsord of reclame is.
  2. Bescherming van minderjarigen: Influencers mogen geen reclame maken voor producten of diensten die schadelijk kunnen zijn voor minderjarigen, zoals alcohol, tabak of gokken.
  3. Transparantie: Influencers moeten openheid geven over hun samenwerkingen met merken en eventuele financiële belangen.

Deze nieuwe wet heeft verschillende voordelen. Allereerst beschermt het consumenten, vooral minderjarigen, tegen misleidende reclame en schadelijke producten. Dit zorgt voor meer transparantie en eerlijkheid in de reclame-industrie, waardoor consumenten beter geïnformeerde keuzes kunnen maken. Bovendien zorgt de wet ervoor dat er een gelijk speelveld is voor alle influencers en merken, wat de markt eerlijker maakt.

Influencers mogen geen reclame maken voor sigaretten, elektronische sigaretten en andere tabaksproducten. Dit geldt zowel voor directe reclame als indirecte reclame, waarbij het product wordt gebruikt of getoond in de content van de influencer.

Voor alcoholische dranken geldt dat elk product met meer dan 20 graden alcohol alleen tussen 01.00 en 05.00 uur gepromoot mag worden. De overige alcoholische dranken mogen gepromoot worden tussen 20.30 uur en 05.00 uur in de ochtend.

Reclame met betrekking tot kansspelen en weddenschappen is eveneens verboden wanneer deze wordt uitgezonden in programma’s gericht op een klein publiek.

Om ervoor te zorgen dat influencers zich aan de nieuwe regels houden, zal er handhaving plaatsvinden door relevante instanties, zoals de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in Nederland. Deze instanties zullen toezicht houden op de activiteiten van influencers en indien nodig boetes opleggen aan degenen die de wet overtreden.

Makers van inhoud of influencers die voldoen aan de vereisten van de nieuwe norm en die in Spanje wonen, moeten zich binnen een periode van twee maanden registreren in het Registro Estatal de Prestadores Audiovisuales als ‘gebruikers van bijzonder belang’ (usuarios de especial relevancia).

Ga naar de inhoud