Voedselwaarschuwing voor maria-koekjes van Mercadona

Voedselwaarschuwing voor maria-koekjes van Mercadona
Beeld: via canva.com & Mercadona

Voedselwaarschuwing voor maria-koekjes van Mercadona

De Spaanse voedsel- en voedingsautoriteit, de Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN), heeft onlangs een voedselwaarschuwing afgegeven voor een populair merk koekjes dat in de supermarkten wordt verkocht. Deze waarschuwing is van cruciaal belang voor consumenten met voedselallergieën, aangezien de koekjes onverwacht een allergeen bevatten dat niet op het etiket vermeld staat. Het gaat om de volgende koekjes van het merk Hacendado van Mercadona.

Mercadona heeft strikte kwaliteitscontroles en voedselveiligheidsnormen voor al haar producten. Toch kan er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, soms iets misgaan in de productieketen, wat kan leiden tot een voedselwaarschuwing zoals deze.

De voedselwaarschuwing werd afgegeven door de AESAN nadat ze de onverwachte aanwezigheid van melkeiwitten hadden ontdekt in een specifiek lot van de Hacendado-koekjes van Mercadona. Hiertonder staan de details van de waarschuwing:

  • Product: Hacendado María-koekjes, glutenvrij en lactosevrij
  • Allergeen: Melkeiwitten (niet vermeld op het etiket)
  • Betreffend lot: Houdbaarheidsdatum 29/05/2025
  • Verpakking: Plastic verpakking van 205 gram
  • Risico: Kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een melkeiwitallergie

Toen Mercadona op de hoogte werd gebracht van de situatie, hebben ze meteen gereageerd door een preventieve terugroepactie van de koekjes uit te voeren. Ze hebben ook alle producten uit de schappen van hun winkels gehaald en klanten met een melkeiwitallergie gewaarschuwd om het product niet te consumeren. Mercadona heeft de situatie serieus genomen en heeft proactief gehandeld om de veiligheid van haar klanten te waarborgen.

Voor consumenten met een melkeiwitallergie wordt geadviseerd om de koekjes uit het betreffende lot niet te consumeren. Zij kunnen ervoor kiezen om het product terug te brengen naar de winkel voor een volledige terugbetaling.

Voor consumenten zonder melkeiwitallergie vormen de koekjes geen gezondheidsrisico, maar ze worden geadviseerd om de waarschuwing in acht te nemen en de eventuele bijgewerkte etiketteringsinformatie te controleren.

De Maria-koekjes van Hacendado bevatten normaal gesproken ingrediënten zoals tarwebloem, suiker, plantaardige oliën (zonnebloem- en koolzaadolie), rijsmiddelen (zoals natriumbicarbonaat), zout en aroma’s. Deze koekjes zijn speciaal ontwikkeld om glutenvrij en lactosevrij te zijn, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met glutenintolerantie of lactose-intolerantie. Dit maakt ze een goede keuze voor consumenten die deze voedingsbehoeften hebben.

Ga naar de inhoud