skip to Main Content
Catalaanse autoriteiten willen van de traditionele tolpoorten af en voor iedereen een tolvignet invoeren

Catalaanse autoriteiten willen van de traditionele tolpoorten af en voor iedereen een tolvignet invoeren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Een van de meest karakteristieke eigenschappen van de snelwegen in de autonome deelstaat Catalonië is het feit dat praktisch alle snelwegen ook tolwegen zijn. Vanaf de grens tussen Frankrijk en Spanje (La Jonquera) tot aan de grens met de Comunidad Valenciana (provincie Tarragona) betaal je bijna overal tol voor het gebruik van de snelweg (AP-7). Hierdoor staan overal tolpoorten waar je voor langere en kortere delen van snelwegen dient te betalen. Daar wil de autonome regering van Catalonië nu een einde aan maken door een Catalaans tolvignet in te voeren.

Als het aan de regionale regering van de Autonome deelstaat Catalonië ligt dient eenieder die in de toekomst gebruik maakt van de tolwegen in Catalonië een speciaal tolvignet (viñeta) aan te schaffen. Op zich is het gebruik van een vignet niets nieuws en wordt dit al jaren gebruikt in andere landen zoals Oostenrijk en Portugal maar voor Spanje zou het wel iets nieuws zijn. Het vreemde is dan natuurlijk weer dat dit alleen zou gelden voor de regio Catalonië en dus niet voor andere autonome deelstaten zoals de Comunidad Valenciana, Aragón, Navarra of het Baskenland om er maar een paar te noemen die liggen aan de Franse grens.

Iedereen

Deze tolvignetten zouden tussen de 40 en 110 euro per jaar moeten gaan kosten, een bedrag waar men nog over moet discussiëren. Als voorbeeld wordt Oostenrijk genoemd waar men een jaarlijks bedrag van 85 euro betaald maar men wil in Catalonië eerder een bedrag zien van 75 euro per jaar voor normale auto’s. Het voordeel is dan wel voor de weggebruikers dat de tolpoorten verdwijnen en men dus makkelijker en zonder oponthoud snelwegen in Catalonië kan gebruiken. Het nadeel is dat dit zal gelden voor alle voertuigen (auto’s, vrachtwagens, campers, bestelbussen, bussen, motoren) die geregistreerd staan in Catalonië en dus ook zou gelden voor degene die nu nooit gebruik maakt van tolwegen maar daar dan in de toekomst dus wel voor zou moeten betalen.

Buitenlanders

Ook buitenlanders die gebruik maken van de huidige tolwegen in Catalonië zouden een tolvignet moeten aanschaffen aangezien er geen andere mogelijkheid is om te betalen voor het gebruik van de tolwegen. Dat geldt dus voor alle auto- motorrijders en ook het professioneel transport die over de Catalaanse snelwegen zullen rijden, ook als je op weg bent naar het zuiden van Spanje zoals de provincies Valencia, Alicante, Murcia, Almería en Málaga om er maar een paar te noemen.

Er zullen echter voor passanten, dus degene die slechts voor een of meerdere dagen/weken gebruik maken van de Catalaanse snelwegen, speciale dag, week en maandkaarten komen die uiteraard goedkoper zullen zijn. Deze zijn dan te koop bij de eerste tank/servicestations die men tegenkomt als je Catalonië binnenrijdt of via de speciale mobiele applicatie die men wil lanceren.

Snelweg beheer

Men komt in Catalonië met dit nieuwe systeem op de proppen omdat de komende jaren de beheersovereenkomsten zullen verdwijnen of komen te vervallen op bepaalde wegen zoals de AP-7 tussen Tarragona en de grens met Valencia in 2019, de AP-7 tussen de grensovergang La Jonquera in Girona en Tarragona in 2021 of de AP-2 en de C-32 in Maresme.

Met de opbrengsten uit de tolvignetten zullen de tolwegen onderhouden kunnen worden met als voordeel dat de tolpoorten in heel Catalonië zullen verdwijnen maar met als nadeel dat deze tolvignetten verplicht zullen zijn voor alle voertuigen die geregistreerd staan in Catalonië (op enkele uitzonderingen na).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Ik heb een beter voorstel: iedere comunidad voert zijn eigen vignet in. 80€ in Catalonië, 80€ in Valencia, 80€ in Murcia, enz…. Plezier gegarandeerd. Rustig dat het zal worden in Spanje!

 2. Frank,
  Wanneer jij de regering van mijn woonregio idioten noemt, waarbij ik me afvraag waar jij je mee bemoeit want je komt alleen maar naar spanje als toerist, neem ik de vrijheid te verwijzen naar de politieke situatie in jouw land.

  1. Weer fout. Ik woon in Spanje. Ben NL ook ontvlucht omdat het me totaal niet meer beviel. Maar nogmaals: dit is spanjevandaag.com.
   Dus ga ik hier niet over NL lopen mekkeren. Wel over Spanje. En ik verzet me hevig tegen elke vorm van separatisme. Omdat ik van het land Spanje hou, met al zijn diversiteit . Zoals het ook in de grondwet is vastgelegd. Politici die daar voor eigen gewin en zonder steun van de bevolking tegenin gaan, vind ik een stelletje idioten, ja.

 3. Wat een gezeur toch over ja-tol, nee-tol en een aantal zaken die er helemaal niet bij horen… In Frankrijk al jàren tol en géén gezeur. Ik rij al meer dan 25 jaar jaarlijks op en af naar Las Alpujarras; twee overnachtingen, en altijd over de snelweg. Rij ik langs kleinere wegen met snelheidsbeperkingen van 30 of 50/uur, kom ik niet vooruit; één snelheidsboete (en die valt er gegarandeerd!) en met dit bedrag is de tol reeds betaald. Neemt niet weg dat overal zo’n vignet zou moeten ingevoerd worden. Ik heb het voor de tolwegen in Frankrijk en het is uiterst gemakkelijk. Verder iedereen zijn heugje en zijn meugje, maar bepaalde mensen moéten schelden willen ze zich op hun gemak voelen klaarblijkelijk…

 4. Cornelis,
  Je weet niet wat je mist man.
  Frank,
  Politieke idioten? Lees jij geen nederlandse kranten? Nog steeds niet door dat die politieke mafkezen in jouw land er een potje van maken. Op één man na, maar die predikt tegen leiders met dovenmansoren.

  1. Volgens mij heet deze site spanjevandaag.com en niet Nederlandvandaag.com.
   Er is genoeg over Nederland te zeggen, maar zullen we dat op een andere plek doen?

  2. ‘Ik weet zeker wat ik mis en niet mis’ ! Als inwoner van Catalunya maak ik zelden gebruik van de tolwegen. Het is voor mij persoonlijk niet voordelig een vignet te moeten aanschaffen. Daarnaast heb ik nog een 125 cc motor waar ik absoluut de tolweg niet mee opga, om mijn leven te besparen. Ook voor dat motortje moet ik dan een vignet betalen. Het is mijnsinziens een ordinaire manier om van de slagbomen af te komen want die blijken totaal verliesgevend te zijn. Haast alle tolwegen zijn geprivatiseerd en de opbrengsten vallen tegen. Derhalve dit lumineuze idee. Het bezitten van een voertuig is vele malen makkelijker te belasten dan het heffen van tol. Dit is het onderwerp waar over we praten en niet over politieke figuren in welk land dan ook. Ook het idee om je biertje bij de Spaanse restaurants te nuttigen in plaats van bij de Hollandse tenten heeft niets met tolheffing te maken. Als men een lekkere Heineken zou schenken in de Spaanse restaurants in plaats van dat gore Spaanse bier, dan lost dit ‘probleempje’ zichzelf op. Als er iets wat ‘ik zou missen’ dan is dat het wel. Proost !

 5. Poeh, hand op de knip hoor turistas. En maken jullie je niet zo dik om wat de autonome regering van Catalunya van plan is. Enne… sr Mas is al lang geen President meer Tony Claasen. Catalunya, een moderne en vooruitstrevende Spaanse autonome deelstaat die voor zijn burgers af wil van die hinderlijke opstakels op de peajes. Dus een vignet achter de voorruit. Goed idee.
  Tenslotte een tip voor jullie nederlandse vakantiegangers in mijn mooie land:
  Laat die hollandse tenten dit keer eens links liggen en pak jullie pilsjes bij de spaanse bars. Wat jullie in drie weken daarmee besparen is meer dan de kosten voor een tolvignet.

 6. Je kan makkelijk vanaf La Jonquera naar het zuiden rijden langs Lleida. Alleen het eerste stuk is geen autostrade, daarna het meeste wel.

 7. Allemaal ‘aardige’ commentaren, waar je veel aan hebt. Je zou maar in Catalunya wonen, hè !. De saamhorigheid onder de lezers en commentaar-gevers is gigantisch.

 8. Ik vond het idee van Frank wel gaaf die ideoot van een Mas heeft de hele zaak daar in Catalunia op scherp gezet uit eigen bejag. Gewoon Catalunia links laten liggen en negeren.

 9. Inderdaad een andere weg kiezen
  En wanneer gaat dat gebeuren ? Invoering vignet

 10. Zou lekker zijn …wij komen Spanje binnen en gaan er bij afslag 3 al af …kost ongeveer €2.40 !!!! Dan vanaf La Jonquera maar binnendoor !!

 11. Zal me boeien. Ik rijdt met een grote bocht om deze separatistische deelstaat heen. Gewoon via Teruel, Zaragoza en San Sebástian de grens over naar Bordeaux. Geen euro meer naar deze politieke idioten totdat ze weer een beetje normaal gaan doen. Maar daar heb ik geen hoop op.

    1. CJRW, ik hoop dat je bedoeld, ze op het goede spoor of op de knieën te krijgen te krijgen, Kapot maken is niet de juiste oplossing.
     Vriendelijke groet Jakob

     1. Ik bedoel op zo’n mannier maken ze zelf het land kapot. Ze zijn zo vrij als een vogeltje, niets ligt hun in de weg dus waarom die drang naar onafhankelijkheid.

 12. Liet ik me dus blij maken met een dood vogeltje met een bericht van een paar weken geleden. Dat de tol zou vervallen. Als het tegen zit heb je straks per provincie (deelstaat) een sticker op je auto?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken