Einde van regering-Rajoy na aanname motie van wantrouwen

Europa Press
Beeld: Europa Press

Einde van regering-Rajoy na aanname motie van wantrouwen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft een nieuwe minister-president nadat het Spaanse Parlement met 180 stemmen voor en 169 stemmen tegen een motie van wantrouwen aangevraagd door de PSOE partij heeft aangenomen. Mariano Rajoy zal opgevolgd worden als minister-president door Pedro Sanchez van de socialistische PSOE partij totdat er verkiezingen zullen zijn. Over wanneer deze verkiezingen plaats moeten gaan vinden is nog niets bekend.

Mariano Rajoy was sinds 21 december 2011 de zesde post-Franco minister-president (presidente) van Spanje nadat hij met een grote meerderheid de verkiezingen wist te winnen in dat jaar. Hij volgde José Luis Rodriguez Zapatero (PSOE) op die vervroegde verkiezingen uit had geschreven. Bij de latere parlementsverkiezingen in 2015 en daarna in 2016 wist de PP weer te winnen maar werd Mariano Rajoy de minister-president van een minderheidsregering.

Mede vanwege de recente corruptieschandalen en de min of meer verordening van de PP partij als begunstigde van de corruptie en fraude, besloot de PSOE een motie van wantrouwen aan te kondigen. Deze werd uiteindelijk op vrijdag 1 juni 2018 gewonnen door Pedro Sanchez die daardoor gedurende onbepaalde tijd de nieuwe minister-president is geworden van Spanje.

Stemming

Er waren 176 zetels/stemmen nodig om de motie van wantrouwen door te laten gaan en Mariano Rajoy naar huis te sturen. Op donderdag bleek al dat er 180 stemmen voor een motie van wantrouwen waren en 169 stemmen tegen terwijl 1 stem zich zou onthouden van stemmen. Er waren 350 parlementsleden die mochten stemmen. Uiteindelijk is dit de stand geworden:

Voor: PSOE (84 zetels); Unidos-Podemos (67); ERC (9); PDeCAT (8); PNV (5); Compromís (4); Bildu (2) en Nueva Canarias (1). In totaal is dat 180 stemmen (4 meer dan de benodigde 176 stemmen).

Tegen: PP (134 zetels); Ciudadanos (32); UPN (2) en Foro Asturias (1). In totaal is dat 169 stemmen (7 minder dan de benodigde 176 stemmen)

Onthouding: Coalición Canaria (1 zetel)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.