skip to Main Content
Einde van regering-Rajoy na aanname motie van wantrouwen
El Pais / J.J. GUILLÉN EFE

Einde van regering-Rajoy na aanname motie van wantrouwen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Einde van regering-Rajoy na aanname motie van wantrouwen

El Pais / J.J. GUILLÉN EFE

MADRID – Spanje heeft een nieuwe minister-president nadat het Spaanse Parlement met 180 stemmen voor en 169 stemmen tegen een motie van wantrouwen aangevraagd door de PSOE partij heeft aangenomen. Mariano Rajoy zal opgevolgd worden als minister-president door Pedro Sanchez van de socialistische PSOE partij totdat er verkiezingen zullen zijn. Over wanneer deze verkiezingen plaats moeten gaan vinden is nog niets bekend.

Mariano Rajoy was sinds 21 december 2011 de zesde post-Franco minister-president (presidente) van Spanje nadat hij met een grote meerderheid de verkiezingen wist te winnen in dat jaar. Hij volgde José Luis Rodriguez Zapatero (PSOE) op die vervroegde verkiezingen uit had geschreven. Bij de latere parlementsverkiezingen in 2015 en daarna in 2016 wist de PP weer te winnen maar werd Mariano Rajoy de minister-president van een minderheidsregering.

Mede vanwege de recente corruptieschandalen en de min of meer verordening van de PP partij als begunstigde van de corruptie en fraude, besloot de PSOE een motie van wantrouwen aan te kondigen. Deze werd uiteindelijk op vrijdag 1 juni 2018 gewonnen door Pedro Sanchez die daardoor gedurende onbepaalde tijd de nieuwe minister-president is geworden van Spanje.

Stemming

Er waren 176 zetels/stemmen nodig om de motie van wantrouwen door te laten gaan en Mariano Rajoy naar huis te sturen. Op donderdag bleek al dat er 180 stemmen voor een motie van wantrouwen waren en 169 stemmen tegen terwijl 1 stem zich zou onthouden van stemmen. Er waren 350 parlementsleden die mochten stemmen. Uiteindelijk is dit de stand geworden:

Voor: PSOE (84 zetels); Unidos-Podemos (67); ERC (9); PDeCAT (8); PNV (5); Compromís (4); Bildu (2) en Nueva Canarias (1). In totaal is dat 180 stemmen (4 meer dan de benodigde 176 stemmen).

Tegen: PP (134 zetels); Ciudadanos (32); UPN (2) en Foro Asturias (1). In totaal is dat 169 stemmen (7 minder dan de benodigde 176 stemmen)

Onthouding: Coalición Canaria (1 zetel)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 27 reacties
 1. Ach het was te verwachten.
  Op zich terecht hoor, maar als we iedereen weg zouden sturen die een besmet verleden heeft, die de vleug van corruptie aan zich heeft hangen, dan zal het zowel in de regio parlementen als bij de centrale regering een zeer lege boel worden.

  Mensen die nu staan te juichen, en hun hoop (hopelijk zeer tijdelijk) op de PSOE vestigen, komen bedrogen uit. Men gilt en krijst nu over de PP als de grote boeman als het om corruptie gaat en terecht hoor, maar hier in Andalucia, is er een enorm proces aan de gang tegen de PSOE. Daar hoor je Sanchez niet over heh…en zijn trawanten ook niet.

  Ach de Spaanse pers had weer wat te doen zal ik maar zeggen.
  Rajoy is een onhandige man, maar feit is wel dat zij na de PSOE het land er weer deels bovenop hebben geholpen, in die jaren zonder steun van derden. En nee beste knakkers critici, dat zegt niet dat ik een PP aanhanger ben, want nogmaals geen stemrecht hier heh! Maar feiten liegen niet.

  Daar waar iedereen nu kijkt naar wat er met de Catalaanse kwestie gaat gebeuren en de economie, vergeet men even dat de PSOE 100% mee is gegaan in het hele artikel 155 gebeuren.

  Sanchez, die vrij recent nog bij zijn eigen partij ter discussie stond, weg ging als leider en even later doodleuk weer terug kwam…dat houdt kennelijk in dat ze niemand anders konden vinden om het te doen daar? Vrij triest heh. De man is maar met 1 ding bezig en dat is zichzelf, dus net als Rajoy zal ook zijn ego gaan botsen met de Catalaanse politici zoals Puigdemont, al moet ik daar formeel natuurlijk ex-politicus zeggen….maar men begrijpt me wel…..

  En inderdaad Antoine, je hebt gelijk, De beste stuurlui staan aan wal.
  Ik heb de wijsheid ook niet in pacht, ik vrees dat het nog een lange tijd onrustig zal blijven in de Spaanse politiek en uiteindelijk zijn er geen winnaars alleen maar verliezers en dat zijn wij met ons allen, de mensen die in Spanje wonen, zowel de Spanjaarden als de buitenlanders die dit nu als hun woon en leef land hebben. En aangezien wij maar weinig veranderingen kunnen doorvoeren via verkiezingen, staan we aan de zijkant af te wachten en zien we wel wat er gebeurd.

  Uiteindelijk komt momenteel het grootste gevaar voor onze portemonnee niet uit Spanje maar via de Italianen…dus mensen die graag de EU willen opblazen….wees voorzichtig met wat je wenst, uiteindelijk komt de rekening van alles bij ons burgers terecht!

  1. Helemaal waar Juan74.
   Sánchez is een betere draaikont dan Rajoy, want Sánchez regelt de steun van de catalaanse partijen waarmee hij Rajoy afschiet, terwijl Sánchez weet dat hij het hele catalaanse onafhankelijkheids-streven uiteindelijk toch een halt moet toeroepen.

  2. Beste Juan,
   Ik wil je zeker niet tegenspreken, want je reactie is, naar mijn mening goed, maar wil toch reageren (niet aanvallen!):
   Spanje is een drama wat betreft de corruputie (PP, convergencia, PSOE), maar deze motie van wantrouwen is puur gebaseerd op de uitspraak dat de PP als politieke partij corrupt is. Dit is nog nooit gebeurd in Spanje..
   “Dat Sanchez later weer doodleuk terugkwam”, dan ben ik van mening dat je hem tekort doet. Hij is namelijk democratisch gekozen in primarias door te winnen van Susanna Diaz en zonder steun van de harde kern. Daarnaast heeft hij zijn zetel in de kamer opgezegd om niet vóór Rajoy te stemmen. Dan ben je niet met jezelf bezig, maar dan heb je dik verdiend om nr 1 van de PSOE te zijn.
   Voor de rest kijken we van de zijkant mee… u vanaf het zuiden en ik vanaf het noorden

 2. Nu met de PSOE aan het stuur zal de economie die juist een stijgende lijn vertoonde weer snel een dalende lijn worden, net als toen Zapaatero het stokje overnam.
  De PSOE is een garantie voor terugval.

  1. Zeker en vast !
   Alles gaat veel duurder worden in Spanje en de pot loopt gestaag leeg.
   Opnieuw financiële steun à la Griekenland, miljarden zullen vloeien uit de EU-pot.
   Bovendien voelen Spanjaarden zich niet gelijk aan elkaar, socialisme heeft hier geen kans van slagen.
   Gaarkeukens zullen hier sneller groeien dan de fastfood ketens.

 3. Zelf heb ik gisteren en vanmorgen gekluisterd aan de buis gezeten om alles direct te kunnen volgen.
  Mijns inziens was het een “de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet” vertoning.
  Hoeveel concessies moet en heeft Pedro Sanchez al gedaan om dit tot een goed einde te brengen?
  Hierbij wil ik nog wel opmerken dat ondanks het feit dat ik geen PPer ben, ik mijn petje afneem voor de heer Rajoy, die zich als een echte spaanse Caballero heeft gedragen, en zijn uithalen naar ……….. kwamen met een kwinkslag.

   1. Wat ik bedoelde te zeggen is, dat Rajoy niet net zo als zijn partijgenoot hardhandig uithaalde.

    Dat hij uitspraken van Sanchez opnoemde die deze in het recente verleden nog naar zijn nu “compagnons” deed, met een kwinkslag als: dat heeft deze president nog nooit gezegd.

    Vond ik toch iets hebben!

 4. Ik ben het volkomen met Miel eens.Een grondwetswijziging is echt een noodzakelijk zodat er een echte federale staat ontstaat waarbij de staten kunnen meepraten over bv de aanleg van hoge snelheidslijnen , overbodige vliegvelden enz.

 5. Het komt natuurlijk niet onverwacht, laat het een goede stap zijn naar een regering met transparantie en de juiste moraal.
  Zonder boeven fraudeurs en zakkenvullers, ziet de wereld er een stuk anders uit.

 6. Jammer dat men in Nederland te laf is om de grootste leugenaar en bedrieger van het land weg te sturen.
  Gelukkig doen ze dat in Spanje dus wel.

  1. Hola Fernando, helemaal mee eens premier in Ned
   Ook liegen en bedriegen, en dan nog eens 1.25 miljard weggeven aan de aandeelhouders,terwijl mensen naar de voedselbank moeten,
   Echt een heel asociale man opstappen.

 7. Eindelijk daar heb ik lang opgewacht weg met pp en zijn minister president ik hoop
  Dat we er nooit nog iets van horen ik noem dit Karma en waar is de fles champagne nu ik heb wat te vieren vandaag

 8. Er komt geen ontspanning in de Catalaanse kwestie, de Catalanen zullen, ongeacht welke politieke partij er dan ook regeert in Spanje, immer hun onafhankelijkheid nastreven.

 9. @Jopke: je moet me wel willen begrijpen. Ik zeg niet dat Catalonië zich zou moeten afscheiden. Lijkt me niet verstandig…
  Maar wel heeft Rajoy het spel zó hoog gespeeld dat:
  1. een meerderheid van de Catalanen vóór afsplitsing heeft gestemd, wat anders niet gebeurd zou zijn, en
  2. hij op elke uitgestoken hand vanuit Catalonië afwijzend reageerde om eigen gezichtsverlies te vermijden.
  Die patstelling kan nu hopelijk doorbroken worden.

  1. @Jo: het is hier de laatste 8 maanden tot in den treure toe uitgelegd.
   1) door een verouderd kiessysteem hebben de seps een meerderheid in zetels bekomen (welks natuurlijk telt), maar kijk eerst eens naar de pure cijfers dan zie je dat de seps in aantal kiezers niet de meerderheid hadden
   2) wáár waren de Catalanen tijdens de bijeenkomsten vd regio’s? Stuurden wel hun kat
   Ik doe er nog een derde puntje bij: waarom moest de centrale regering (die zich wél aan de wet hielden) gaan onderhandelen met een bende rebellen die élke wet naast zich neerlegden? Dat is zinloos.
   Maar kom, iedereen heeft zijn mening hier meermaals geplaatst en er zijn er die er niet goed tegen konden dat ze hier op het forum geen gelijk haalden/kregen en dan maar uit pure frustratie deze redactie in het vizier namen. Maar goed het gaat hier nu uiteraard niet over het Catalaanse dilemma maar over de pp. Hopelijk komt er nu een dialoog op gang maar of Catalonië nu plots terug kan gaan dromen van onafhankelijkheid? …

 10. Spanje is een federale staat waar de macht bij de centrale regering ligt en waar de autonomie van de deelstaten alleen maar schijn is. Zoveel is de laatste maanden wel duidelijk geworden. PSOE is net als PP een nationale partij en haalt zijn kiezers niet in de deelstaten die meer autonomie nastreven, maar in de regio’s die profiteren van de verplichte solidariteit in een unitair Spanje. Net zoals Rajoy de Baskische nationalisten heeft omgekocht om aan de macht te blijven, doet Sanchez dat nu met de Catalanen én de Basken om aan de macht te komen (omdat hun eigen stemmen niet volstaan). Deze ondemocratische toestand van onverbloemde corruptie zal blijven bestaan zolang de centrale regering de absolute macht heeft en zelfs in staat is de rechtspraak naar haar hand te zetten. De enige oplossing is m.i.: een wijziging van de grondwet die de monarchie afschaft, de macht van de centrale regering strikt beperkt en aan de deelgebieden èchte autonomie geeft, zodat een beleid moet worden gevoerd in overleg en samenwerking. Moeilijk, maar mogelijk zoals blijkt in Zwitserland. Alleen, …’t zal nog wel even duren vrees ik en dan verkies ik een PSOE die bereid is tot dialoog boven een autoritaire en repressieve PP.

 11. Hopelijk komt er nu ook een einde aan de vaudeville in Catalonie die door de PP gebruikt werd om de blik in de media af te wenden van de toch wel zware corruptie processen die tegen deze partij op verschillende plaatsen in Spanje liepen. Laat ons zien wat de toekomst brengt.

 12. Hier gaan we weer. Degenen die óók hun hand overspeelden zitten voorlopig nog in Duitsland en België. Hopelijk komt er nu in Catalonië ook grote kuis

 13. Mooi, opgeruimd staat netjes. En dit keer wegblíjven svp.
  Dit maakt de weg vrij voor ontspanning in de Catalaanse kwestie: nadat Rajoy daar de boel op scherp had gezet door z’n hand te overspelen, was er met hem geen weg meer terug. Nu hopelijk wel..

  1. Hola jo, ik ben het er helemaal niet mee eens dat rajoy
   De zaak op scherp heeft gesteld, veel de berichten wel,het was
   Toch puigemont die het referendum heeft georganiseerd van

   Geld van de Spaanse belasting betaler dat ze opgestapt zijn is de enige goede weg, weg blijven ook

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken