skip to Main Content
De rijkste en armste gemeenten van Spanje
123rf

De rijkste en armste gemeenten van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) heeft een lijst geplaatst met daarop de hoogste en laagste gemiddelde netto-inkomens van 405 steden met meer dan 20.000 inwoners. Het gaat om cijfers uit het jaar 2016 waarbij de rijkste stad Pozuelo de Alarcón (Madrid) met 25.956 euro en de armste stad Nijar (Almería) met 6.252 euro zijn

De lijst weerspiegelt opnieuw de grote verschillen in welvaart in Spanje. Met uitzondering van de gemeente Oleiros, in A Coruña, zijn de top 25 posities bezet door steden in de provincies Madrid, Barcelona of in het Baskenland. Daartegenover staat dat de 25 steden met het laagste inkomen per hoofd van de bevolking te vinden zijn in Andalusië (18), de provincie Alicante (4), Murcia (1) en op de Canarische Eilanden (2).

Top 10 rijkste gemeenten

Op de eerste plaats op de lijst van rijkste gemeenten staat de gemeente Pozuelo de Alarcón (Madrid) met een gemiddeld netto-inkomen van 25.957 euro (in die plaats wonen veel sporters en artiesten). Met 19.702 euro staat Boadilla del Monte (Madrid) op een tweede plaats gevolgd door Las Rozas de Madrid (Madrid) met 19.340 euro, Sant Cugat del Vallès (Barcelona) met 18.624 euro en Majadahonda (Madrid) met 18.624 euro op een vijfde plaats.

De rest van de top 10 wordt aangevuld door Getxo (Baskenland) met 18.599 euro, Torrelodones (Madrid) met 18.253 euro, Alcobendas (Madrid) met 18.118 euro, Tres Cantos (madrid) met 18.056 euro en San Sebastian (Baskenland) met 17.203 euro.

In de top 25 staan ook plaatsen als Sitges (Barcelona) met 15.478 euro, Barcelona met 15.389 euro, Castelldefells (Barcelona) met 15.214 euro en Bilbao (Baskenland) met 14.870 euro.

Top 10 armste gemeenten

Op de laatste plaats op de lijst van armste gemeenten staat Nijar (Almeria) met een gemiddeld netto-inkomen van 6.253 euro (vier keer minder dan de rijkste gemeente). Als tweede staat Los Palacios y Villafranca (Sevilla) op de lijst met 6.550 euro gevolgd door Alhaurín el Grande (Málaga) met 6.629 euro, Vicar (Tenerife) met 6.634 euro en op de vijfde plaats Isla Cristina (Huelva) met 6.823 euro.

De rest van de top 10 wordt aangevuld met Barbate (Cádiz) met 6.894 euro, Sanlùcar de Barrameda (Cádiz) met 7.023 euro, Mazarrón (Murcia) met 7.056 euro, Arcos de la Frontera (Cádiz) met 7.053 euro en Adra (Almería) met 7.112 euro.

In de top 25 staan ook plaatsen als Torrevieja (Alicante) met 7.271 euro, Calpe (Alicante) met 7.287 euro, Mijas (Málaga) met 7.354 euro en Almuñecar (Granada) met 7.360 euro. Stuk voor stuk populaire toeristenplaatsen waar de lokale bevolking niet veel verdient.

Bekijk de hele lijst van armste en rijkste gemeenten HIER.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Wel grappig om te zien dat de top 10 rijkste gemeenten door een centrum-rechts/rechste partij wordt geleid en bij veel top 10 armste gemeente door PSOE.
    xD
    Zo zie je, PSOE maakt je arm en PP maakt je rijk.

  2. Deze wereld is gedoemd te mislukken. Heeft geen basis betreft samenwerking op sociaal niveau plus de factor menselijkheid en vrijheid. De hele geschiedenis van het wezen mens is een grote domper geen verstand het oergedrag heeft 2019 nog steeds grip op deze planeet. Een waardeloos geheel. Een gezond verstand heeft niet de ruimte om verder collectief te ontwikkelen. Macht over tijdelijke tastbare bezittingen, wat zogenaamd waarde heeft. Het zwaar overdreven bestedingspatroon van visuele bezittingen. De natuur moet afzien aan doorgeschoten bebouwingen op de meest rare en verstandsloze plaatsen. De belangrijke onderwerpen voor het behoud van leefbare omstandigheden worden opzij geschoven. Overdragen van solide onderdelen aan opvolgende generaties wordt als een zware last gezien. De gierigheid staat bovenaan. Stel je voor dat een ander een goed leven zou krijgen door goed en zonder zorgen te kunnen starten. Regeringen zijn zo kortzichtig bezig en dat is wel op grote schaal te zien. De armoede en corruptie om er een paar te noemen. Verandering in denken en doen is wel aan te bevelen.

  3. Gewoonlijk wordt je niet wijzer van deze statistieken.Woont er een bill gates in je gemeente wordt deze gemiddelde inkomsten volledig ontwricht.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken