Lidl begint met biologisch afbreekbare plastic groente- en fruittasjes in Spanje

Lidl begint met biologisch afbreekbare plastic groente- en fruittasjes in Spanje
Beeld: Lidl.es

MADRID – De Duitse Lidl keten wist één jaar geleden als eerste supermarkt in Spanje alle plastic boodschappentassen uit de winkels te halen en deze te vervangen voor milieuvriendelijke en herbruikbare tassen. Nu wil Lidl opnieuw de eerste zijn met het elimineren van de gewone plastic groente- en fruittasjes om deze te vervangen voor 100% biologisch afbreekbare tasjes bij de groente- en fruitafdeling.

Lidl is deze week in de 23 winkels op de Balearen eilanden begonnen met het vervangen van de niet-biologisch afbreekbare groente- en fruittasjes voor 100% biologisch afbreekbare tasjes. Gedurende de rest van 2019 zullen deze milieuvriendelijke tasjes ook te vinden zijn in alle meer dan 500 Lidl supermarkten in heel Spanje.

Lidl loopt met dit nieuwe initiatief wederom vooruit op de eigen doelstellingen aangezien de Duitse keten pas in 2021 eenmalig plastic vrij zou moeten zijn. Met de nieuwe biologisch afbreekbare tasjes voorkomt Lidl dat jaarlijks 110 miljoen niet biologisch afbreekbare tasjes in de omloop worden gebracht.

Het zal de Lidl echter ook geld gaan kosten want deze nieuwe biologisch afbreekbare tasjes zijn vier keer duurder dan de normale plastic tasjes waardoor de Lidl jaarlijks meer dan 2 miljoen euro extra aan onkosten zal hebben. Voor de klant blijven de nieuwe groente- en fruittasjes echter gratis.

Lidl green bag

De Lidl is in Spanje nog niet begonnen met de in Nederland populaire ‘Lidl Green Bag’ ofwel het duurzame en herbruikbare nylon groente- en fruittasje. Lidl zocht naar een alternatief voor het veelgebruikte plastic groente- en fruit tasje. Het zakje moest sterk, licht, transparant, wasbaar, en recyclebaar zijn. Op basis van deze eigenschappen is voor nylon gekozen. Volgens Lidl is de Green Bag al bij vijf keer gebruiken duurzamer dan een plastic groente en fruit zakje!

De Lidl Green Bag is niet gratis in Nederland en kost 0,69 euro voor twee stuks. Aangezien de Green Bag gemaakt is van nylon is deze te wassen en droogt deze extra snel. Na meermaals gebruik kan de Green Bag gewoon worden weggegeven bij de textielinzameling.

Overigens is het bij de Lidl in Nederland ook mogelijk met een eigen zakje of tasje groente en fruit te kopen met als enige eis dat de zakjes en tasjes transparant moeten zijn zodat men bij de kassa kan zien wat erin zit.

Het is niet bekend of Lidl in Spanje ook met de Green Bag gaat beginnen en/of het in de nabije toekomst mogelijk zal zijn met eigen tasjes groente en fruit te kopen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

En alle ander 86% van de verpakkingen in plastic? Wassen neus dus weer…

Prima idee
Geen tas meenemen of moeten wassen en drogen

Ik ben juist terug in België en ik denk dat ik die zakjes hier in Koksijde ook heb gezien in de Lidl ..

Alles goed & wel (of juist niet) maar mijn vraag van 19:31 was hoe men/Lidl nu bij Nylon kan spreken over biologisch afbreekbaar…

@Eduard,
volgens mij gaat het om 2 verschillende tasjes, de ene afbreekbaar, de andere herbruikbaar, was- en daarna recycleerbaar…

De tasjes blijven gratis dus krijg je op andere produkten een verhoging om te compenseren. Maar toch is dit 100% goed nieuws!

Waarschijnlijk OT wat betreft Spanje, waarvoor mijn excuses, maar is er een chemicus in deze zaal die dat verhaal over nylon kan toelichten? Volgens mij is nylon niet afbreekbaar, al kan het gerecycled worden. Ik ken wel de groene zakjes die je op een rolletje kun kopen om je composteerbare spullen in te gooien. Maar die zijn gemaakt van poly-melkzuur en dat valt natuurlijk uiteen vanwege de zwakke binding tussen de melkzuur moleculen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.