Het vastgoedpark, de gemiddelde bouwjaren en energiecertificaten in Spanje

Het vastgoedpark, de gemiddelde bouwjaren en energiecertificaten in Spanje
Beeld: Freepik

Het vastgoedpark, de gemiddelde bouwjaren en energiecertificaten in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op de website Idealista.es heeft men het verband gelegd tussen het Spaanse vastgoedpark (parque inmobiliario), de bouwjaren (añós de construcción) van de woningen en het verplichte energie efficiëntie certificaat (eficiencia energética). Daaruit trekt de grootste vastgoedaanbieder van Spanje de conclusie dat de Spaanse woningen over het algemeen gemiddeld 45 jaar oud zijn en zich in het onderste deel van de energie-efficiëntie-ranglijst bevinden met gemiddeld een letter E. 

Het zogenaamde ‘certificado energético’ of energie efficiëntie certificaat (ook wel Energie Prestatie Certificaat of EPC genoemd) is een officieel document dat door een bevoegd architect moet worden opgemaakt. Daarin wordt objectieve informatie vermeld over de verschillende kenmerken van de eigendom in kwestie zoals de kwaliteit van de energie.

Deze rating gaat van A tot en met G waarbij de letter A betekent dat de woning zeer energie-efficiënt is. Zijn er tijdens het onderzoek van de energie-efficiëntie meerdere gebreken gemerkt, dan gaat het peil naar beneden langs de letters B, C, E of F tot de letter G. De letter G betekent dat de woning heel weinig energie-efficiënt is.

Over het algemeen kan volgens het onderzoek van Idealista.es gesproken worden over woningen in Spanje van gemiddeld 45 jaar oud met een energie efficiëntie certificaat letter E. Daarbij heeft men gekeken naar de woningen die worden aangeboden op de website en naar de gegevens van het kadaster in alle Spaanse provincies.

Bouwjaren

Gekeken naar de gemiddelde bouwjaren kan er in de provincies Toledo en Guadalajara gesproken worden van woningen die na het jaar 2000 gebouwd zijn, te weten 2003 in Toledo en 2001 in Guadalajara. Die bouwjaren hebben er echter niet voor gezorgd dat het gemiddelde energie efficiëntie certificaat beter dan de letter E is.

Er zijn 10 provincies waar de gemiddelde woningen gebouwd zijn in de negentiger jaren: Almería, Segovia, Castellón, Huelva, Ciudad Real, Cuenca, La Rioja en Burgos met een energie efficiëntie certificaat E en Soria en Lugo met een energie efficiëntie certificaat D.

Het merendeel van de provincies (22) heeft woningen die gebouwd zijn in de tachtiger jaren waar het gemiddelde energie efficiëntie certificaat D is zoals in Huesca, Cáceres en Badajoz. De energie efficiëntie certificaat G woningen zijn te vinden in de provincies Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. de rest heeft de letter E: Ávila, Cádiz, Albacete, Alicante, Granada, Murcia, Sevilla, Málaga, Ourense, Pontevedra, Girona, Lleida, Tarragona, Salamanca, Valladolid en A Coruña. 

Er zijn 15 provincies waar de woningen gemiddeld in de zeventiger jaren zijn gebouwd met de provincies Teruel en Palencia met energie efficiëntie certificaat D en een energie efficiëntie certificaat E in de provincies León, Navarra, Córdoba, Asturias, Álava, Cantabria, Zamora, Baleares, Valencia, Madrid, Vizcaya, Zaragoza en Guipúzcoa.

Steden

Wat betreft steden is Barcelona de oudste met een een gemiddeld aantal woningen gebouwd in 1945 terwijl dat 1964 is in San Sebastian en 1967 in Madrid of 1969 in Bilbao. In alle vier de steden wordt gesproken van een energie efficiëntie certificaat E.

De modernste woningen zijn te vinden in Ávila uit 1995 (E) Badajoz en Burgos uit 1993 (D) en Albacete en Huesca uit 1992 (E & D).

Populaire provincies toegelicht

We kijken via de tabel op DEZE PAGINA van Idealista even naar de bij de Nederlanders en Belgen populaire provincies en naar de gemiddelde bouwjaren en gemiddelde energie efficiëntie certificaten.

ProvincieBouwjaarCertificaat
Alicante1987E
Almería1999E
Balearen1976E
Barcelona1964E
Cádiz1989E
Castellón1995E
Gerona1984E
Granada1987E
Huesca1989D
Las Palmas1988G
Madrid1975E
Málaga1986E
Murcia1987E
Santa Cruz1985G
Sevilla1987E
Tarragona1984E
Valencia1976E
Zaragoza1974E
Ga naar de inhoud