Nederlandse vrouw en Belgen gered in de bergen van Granada na aanval agressieve ram

Nederlandse vrouw en Belgen gered in de bergen van Granada na aanval agressieve ram
Beeld: @guardiacivil / twitter

Nederlandse vrouw en Belgen gered in de bergen van Granada na aanval agressieve ram

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het speciale bergreddingsteam van de Guardia Civil heeft afgelopen zondag een Nederlandse vrouw en twee Belgen moeten redden in het Sierra Nevada gebergte in de provincie Granada nadat ze alle drie waren aangevallen door een ram. De 64-jarige Nederlandse vrouw viel in haar vlucht in een ravijn, een Belg raakte bewusteloos en een tweede Belg raakte slechts lichtgewond. De agressieve mannetjes geit is nog niet gevonden.

Een nog niet gevonden, loslopende ram viel afgelopen zondag een wandelaarster uit Nederland van 64 jaar oud aan in een ruig gebied tussen de Culo Perro en Trevélez rivieren, gelegen in de gemeente met dezelfde naam in de Alpujarras. Tijdens haar poging om te ontsnappen, gleed de vrouw twintig meter van een heuvel af en kwam terecht op een richel van een klif, waarbij nog vijftig meter loodrechte val onder haar was. Het bergreddingsteam van de Guardia Civil (Greim) werd gewaarschuwd om 14.45 uur op diezelfde zondag en steeg snel op in hun helikopter om haar te proberen te lokaliseren vanuit de lucht.

Terwijl ze in de helikopter waren, ontvingen de agenten een bericht dat er twee Belgen in hetzelfde gebied hulp nodig hadden nadat ze door een ram waren belaagd. Ze werden ontdekt nadat de helikopter was geland in een weiland, waar een herder de bewakers had verteld dat hij twee mensen op een bepaalde plek had gespot. Toen ze eenmaal gevonden waren, bleek dat één van hen bewusteloos was en verschillende verwondingen had opgelopen; de andere Belg had slechts verwondingen na een val tijdens zijn ontsnapping aan de aanval van het dier. Beiden werden geëvacueerd, waarna de helikopter terugkeerde naar zijn basis om te tanken en daarna weer terug naar het gebied te gaan om de Nederlandse vrouw te zoeken.

Door het slechte weer werd de helikopter gedwongen om net voor 21.00 uur naar Granada terug te keren, terwijl de agenten van de Greim in het gebied achterbleven om de zoektocht naar de wandelaarster ’s nachts voort te zetten. Uiteindelijk vonden ze haar op een klif van twintig meter, gelegen op een richel die een val van vijftig meter kende. De vrouw had onderkoeling van de eerste graad, verschillende verwondingen en gebroken polsen. Als ze haar niet hadden kunnen redden, zou de vrouw waarschijnlijk door de kou zijn omgekomen door het slechte weer.

De agenten van de Greim wisten de conditie van de Nederlandse vrouw te stabiliseren en waren genoodzaakt om de nacht in een dichtbijgelegen herdershut door te brengen. De vrouw werd de volgende dag naar het ziekenhuis vervoerd. De agenten hebben in het gebied gezocht om de ram te kunnen vinden, maar deze is nog niet gevonden.

Ga naar de inhoud