Search
menu
Search

Nieuw systeem om orka’s te volgen en zo boten beter te beschermen in Spanje

Nieuw systeem om orka’s te volgen en zo boten beter te beschermen in Spanje
Beeld: via canva.com

Nieuw systeem om orka’s te volgen en zo boten beter te beschermen in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In de laatste jaren zijn er steeds meer orka’s voor de Spaanse kust. De beesten komen ook steeds vaker in het nieuws, omdat ze onverwachts recreatieboten aanvallen. Dit gebeurt vaak voor de kust van Galicië. Het ministerie van Ecologische Transitie en Demografische Doelen heeft aangekondigd dat er een nieuw systeem ontwikkeld zal worden om de dieren te volgen. 

Dit zal gebeuren door middel van satellieten en er zullen in het begin zes orka’s gevolgd worden. Men hoopt zo de interactie met de boten te voorkomen. Het programma begon eigenlijk al gedurende de zomer en de herfst van 2020 in de Straat van Gibraltar en aan de Galicische kust. 

Om de beesten te kunnen volgen wordt er een apparaat van titanium van ongeveer 5 centimeter op een vin geïnstalleerd. Hierbij wordt goed gelet op het niet verwonden van het dier. Dankzij het apparaat kan men op elk moment weten waar de orka zich bevindt. Dit alles is gebeurd volgens het internationale protocol voor bescherming van walvissen en gelijksoortige en het project heeft autorisatie van MITECO. 

Het ministerie kan de data vervolgens delen met de schippers op de boten om zo te voorkomen dat deze te dicht bij de orka’s in de buurt komen en eventuele aanvallen als gevolg daarvan te vermijden. 

Een van de orka’s die al eerder een boot heeft aangevallen heeft ondertussen al een volgapparaat op zijn vin. Met de informatie die het apparaat doorstuurt, kan zijn live locatie worden gedeeld, maar kan ook een wekelijkse kaart worden gemaakt met de bewegingen van het beest en de regio waarin het zich bevindt. Omdat orka’s sociale dieren zijn, hoeft niet bij alle orka’s een apparaat worden aangebracht. Bij één van de orka’s uit de groep is dit meestal al voldoende.

Ga naar de inhoud