Cybercriminelen stelen data van 34 miljoen Spanjaarden bij de Spaanse Verkeersdienst

Cybercriminelen stelen data van 34 miljoen Spanjaarden van de Spaanse Verkeersdienst
Beeld: via canva.com

Cybercriminelen stelen data van 34 miljoen Spanjaarden bij de Spaanse Verkeersdienst

In de digitale wereld van vandaag is het beschermen van persoonlijke gegevens essentieel. Met technologische vooruitgang en online afhankelijkheid worden cybercriminelen steeds slimmer in het stelen van informatie. Recentelijke datalekken bij grote bedrijven in Spanje tonen de kwetsbaarheid van de digitale veiligheid aan.

Iberdrola, een van de grootste energiebedrijven in Spanje, werd het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval die resulteerde in de diefstal van persoonlijke gegevens van ten minste 600.000 klanten. Het incident vond plaats tussen 5 en 7 mei, waarbij cybercriminelen erin slaagden gevoelige informatie zoals namen, adressen en andere identificatiegegevens te bemachtigen.

Naast het incident bij Iberdrola werd ook Telefónica, een van de grootste telecommunicatiebedrijven in Spanje, getroffen door een cyberaanval in maart 2024. Hierbij werden de persoonlijke gegevens van ongeveer 120.000 werknemers en de informatie van meer bijna 2,7 miljoen telefoonlijnen gestolen.

Een van de meest schokkende incidenten van de afgelopen tijd was echter de diefstal van gegevens van 34,5 miljoen bestuurders bij de Dirección General de Tráfico (DGT), de Spaanse verkeersdienst, op 13 mei. De gestolen gegevens, waaronder namen, identificatienummers, adressen en verzekeringsgegevens, werden vervolgens te koop aangeboden op een cybercriminaliteitsforum.

De schaal van deze gegevensdiefstal is enorm en heeft potentieel verstrekkende gevolgen voor miljoenen Spaanse burgers. De gestolen informatie kan worden misbruikt voor identiteitsdiefstal, phishing-aanvallen en andere vormen van fraude.

Ga naar de inhoud