Temperatuur van 40 graden in het zuiden van Spanje

Temperatuur van 40 graden in het zuiden van Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Temperatuur van 40 graden in het zuiden van Spanje

Voor het eerst in 2024 is de maximumtemperatuur van 40 graden overschreden in verschillende plaatsen, wat een zeldzame, maar toenemende situatie is in de lente. Het was al voorspeld dat de provincie Córdoba in Andalusië te maken zou krijgen met extreem hoge temperaturen, en die voorspelling is ook uitgekomen tegen het einde van de maand mei.

Om het duidelijk te maken, wanneer er gesproken wordt over temperaturen van 40 graden betekent dat niet dat heel Spanje die hitte ervaart. Spanje is een uitgestrekt land met diverse klimatologische omstandigheden, variërend van de kust tot bergen en van woestijngebieden tot bossen. Hierdoor kunnen temperaturen sterk verschillen in het noorden, midden en zuiden van het Spaanse vasteland, en zelfs binnen dezelfde provincies. Het is belangrijk om rekening te houden met deze gevarieerde klimatologische verschillen bij het praten over het weer in Spanje.

De eerste plaats in het zuiden die dit jaar de grens van 40 graden overschreed, was El Granado in de provincie Huelva (Andalusië), met een maximumtemperatuur van 41,2 graden op donderdag. Montoro in Córdoba (Andalusië) volgde met een temperatuur van 40 graden. Ook op vrijdag steeg het kwik in Montoro in Córdoba boven de 40 graden, maar op andere plaatsen bleven de temperaturen steken op 39 of 38 graden, wat nog steeds extreem warm is voor de maand mei.

Sinds de invoering van temperatuurregistratie in Spanje is 2024 het zevende jaar waarin de 40 graden in mei wordt overschreden. De eerste keer dat dit gebeurde, was in 2006, gevolgd door 2010, 2012, 2015, 2022 en 2023. Gemiddeld gebeurt dit ongeveer één keer in de drie jaar in mei.

Spanje beschikt over meteorologische observatieposten met zeer lange meetreeksen, waarvan sommige zelfs meer dan een eeuw oud zijn. Vanaf het midden van de vorige eeuw, en vooral in de jaren negentig, zijn er talrijke automatische weerstations over het hele land geïnstalleerd, tot het huidige aantal van ongeveer 800 automatische stations.

Hoewel de aanwezigheid van meer weerstations ervoor kan zorgen dat records van 40 graden vaker worden gemeld, is het voor Aemet duidelijk dat de opwarming van het Spaanse klimaat, met een verlenging van de zomerse omstandigheden naar het voorjaar en de herfst, dit fenomeen bevordert.

Ga naar de inhoud