418 jaar geleden werd de Nederlander Pieter van der Does voor de kust van Gran Canaria verslagen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – Op 28 juni 1599 probeerde de Nederlandse vlootvoogd Pieter van der Does de stad Real de Las Palmas, het huidige Las Palmas de Gran Canaria, over te nemen. Dat lukte hem deels aangezien de Spaanse troepen de hoofdstad van het eiland Gran Canaria weer snel innamen en de Nederlandse strijder en zijn manschappen verdreven. Deze Spaanse overwinning tijdens de “Batalla del Batán” wordt de komende dagen herdacht op Gran Canaria.

Pieter van der Does was met meer dan 9.000 mensen op 78 schepen naar de Canarische Eilanden gevaren met de bedoeling om de hoofdstad, het toenmalige Real de Las Palmas in te nemen. Eigenlijk was dat niet de bedoeling van de Nederlandse vlootvoogd. In mei 1599 vertrok onder zijn leiding een vloot van Hollandse en Zeeuwse schepen richting de Spaanse-Portugese kust met de bedoeling deze aan een blokkade te onderwerpen daar men toentertijd met deze landen in een langdurige oorlog was verwikkeld, de Tachtigjarige Oorlog.

Las Palmas

Vanwege de zware verdediging lukte het Van der Does en zijn manschappen niet om dit voor elkaar te krijgen waarop zij doorvoeren naar Gran Canaria en de stad Real de Las Palmas, het huidige Las Palmas de Gran Canaria. Op 28 juni 1599 nam hij de stad in maar kon die maar enkele dagen vasthouden waarna de verovering van Gran Canaria mislukte.

Na zware verliezen reisde Van der Does met een deel van de vloot door naar het aan de Afrikaanse Westkust gelegen Sao Tomé, toentertijd evenals de Canarische Eilanden Spaans bezit. Daar vond Pieter van der Does zijn einde vanwege verwondingen die hij bij de inname van Las Palmas had opgelopen. Sommige bronnen melden echter dat hij stierf aan malaria.

Overwinning Spanjaarden

Gedurende enkele dagen zal men in las Palmas de Gran Canaria stilstaan bij de mislukte Nederlandse verovering van de stad en het eiland. De “Batalla del Batán” heeft deze naam gekregen omdat de Spaanse troepen in grote aantallen de Nederlandse vloot opwachtte in de bergen van el Batán. Volgens de geschiedenisboeken werden er ruim 2.000 Nederlanders gedood op het slagveld terwijl er ook honderden tot duizenden Spaanse strijders de dood vonden. Er zullen de komende dagen op 2 en 3 juli herdenkingen plaatsvinden voor zowel de Nederlandse alsook de Spaanse slachtoffers bij o.a. de Castillo de Mata en de Kathedraal Santa Ana.

Meer informatie over de aanval van Pieter van der Does en zijn manschappen is te lezen op de website van de Nederlandse Vereniging Canaria.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.