skip to Main Content
Spanje heeft er een 46e Unesco Werelderfgoed vermelding bij met de Medina Azahara
monchoparis / Flickr.com

Spanje heeft er een 46e Unesco Werelderfgoed vermelding bij met de Medina Azahara

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spanje heeft een 46e UNESCO vermelding

monchoparis / Flickr.com

CÓRDOBA – Spanje heeft er sinds dit weekend een nieuw Werelderfgoed monument bij gekregen. Unesco vergaderde over welke 20 monumenten er op de lange lijst gezet kunnen worden en heeft de stad Córdoba beloond met alweer de vierde vermelding. Daaronder bevindt zich dit jaar ook de Medina Azahara nabij Córdoba, de ruïnes van een Moorse stad in het hart van Andalusië.

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco mag deze titel dragen.

Spanje heeft vanaf dit moment niet meer 45 maar 46 vermeldingen op deze lijst staan waarmee het zuid Europese land een van de landen is met de meeste monumenten en natuur die door Unesco erkent zijn. Na dit weekend zijn het er 46 geworden omdat de Unesco gekozen heeft om de Medina Azahara ook op de lijst te zetten.

[su_note note_color=”#FFFF8D”]Leestip: 22 Unesco Werelderfgoed plaatsen in Spanje op een rij (deel 1)[/su_note]

De Medina Azahara zijn de ruïnes van een groot ommuurde Arabische stad gelegen in de Spaanse stad Còrdoba. Het werd tussen 936 en 940 gebouwd in opdracht van Abd al-Rahman III, de heerser van het Kalifaat Córdoba. Binnen de stadsgrenzen bevond zich de regeringszetel van Al-Andalus.

Op de rand van de ruïne werd een museum gebouwd. Het museum werd bewust grotendeels ondergrond gebouwd om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de ruïnes. Dit museum werd in 2012 uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.

[su_note note_color=”#FFFF8D”]Leestip: 22 Unesco Werelderfgoed plaatsen in Spanje op een rij (deel 2)[/su_note]

Córdoba is de enige Unesco stad waar vier vermeldingen te vinden zijn, te weten de recent gekozen Ciudad Califal de Medina Azahara, de Mezquita in Córdoba, het historisch centrum van Córdoba en de Fiesta de los Patios de Córdoba.

In Andalusië echter zijn nu 13 Unesco vermeldingen te vinden waaronder Mezquita in Córdoba, Alhambra in Granada, Generalife in Granada, Albaicín in Granada, Kathedraal van Sevilla, Alcázar van Sevilla, Archivo de Indias in Sevilla, het Parque Nacional de Doñana, Dolmen van Antequera, Monumentale Renaissance ensembles van Úbeda en Baeza, Rotskunst van het Middellandse Zeegebied op het Iberisch schiereiland en de Flamenco.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken