Spanje heeft er een 46e Unesco Werelderfgoed vermelding bij met de Medina Azahara

Adobe Stock
Beeld: Adobe Stock
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

CÓRDOBA – Spanje heeft er sinds dit weekend een nieuw Werelderfgoed monument bij gekregen. Unesco vergaderde over welke 20 monumenten er op de lange lijst gezet kunnen worden en heeft de stad Córdoba beloond met alweer de vierde vermelding. Daaronder bevindt zich dit jaar ook de Medina Azahara nabij Córdoba, de ruïnes van een Moorse stad in het hart van Andalusië.

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco mag deze titel dragen.

Spanje heeft vanaf dit moment niet meer 45 maar 46 vermeldingen op deze lijst staan waarmee het zuid Europese land een van de landen is met de meeste monumenten en natuur die door Unesco erkent zijn. Na dit weekend zijn het er 46 geworden omdat de Unesco gekozen heeft om de Medina Azahara ook op de lijst te zetten.

De Medina Azahara zijn de ruïnes van een groot ommuurde Arabische stad gelegen in de Spaanse stad Còrdoba. Het werd tussen 936 en 940 gebouwd in opdracht van Abd al-Rahman III, de heerser van het Kalifaat Córdoba. Binnen de stadsgrenzen bevond zich de regeringszetel van Al-Andalus.

Op de rand van de ruïne werd een museum gebouwd. Het museum werd bewust grotendeels ondergrond gebouwd om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de ruïnes. Dit museum werd in 2012 uitgeroepen tot Europees museum van het jaar.

Córdoba is de enige Unesco stad waar vier vermeldingen te vinden zijn, te weten de recent gekozen Ciudad Califal de Medina Azahara, de Mezquita in Córdoba, het historisch centrum van Córdoba en de Fiesta de los Patios de Córdoba.

In Andalusië echter zijn nu 13 Unesco vermeldingen te vinden waaronder Mezquita in Córdoba, Alhambra in Granada, Generalife in Granada, Albaicín in Granada, Kathedraal van Sevilla, Alcázar van Sevilla, Archivo de Indias in Sevilla, het Parque Nacional de Doñana, Dolmen van Antequera, Monumentale Renaissance ensembles van Úbeda en Baeza, Rotskunst van het Middellandse Zeegebied op het Iberisch schiereiland en de Flamenco.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.