Einde hittegolf in zicht maar weer-records zijn nu al verbroken in Spanje

Einde hittegolf in zicht maar weer-records zijn nu al verbroken in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Terwijl men in Nederland de hoogste temperatuur ooit heeft gemeten op een 29 juni met 31,1 graden zijn er ook in andere Europese landen weer-records verbroken. Dat geldt in dit geval ook voor Spanje waar de meeste regio’s en haar inwoners wel wat gewend zijn als het om hoge temperaturen gaat.

De statistieken wat betreft de temperaturen in een juni maand en welke steden en regio’s het warmste zijn in juni in Spanje zullen moeten worden bijgewerkt na de hittegolf. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet is er op zondag een einde gekomen aan de eerste hittegolf van dit jaar en de 58e sinds 1975 waarna de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts lager zullen worden.

De eerste hittegolf (ola de calor) van deze zomer begon vorige week woensdag en eindigde op zondag. Tijdens deze 5-dagen durende hittegolf heeft men in Spanje niet de hoogst gemeten temperatuur ooit bereikt en werd het niet warmer dan 44,4 graden.

De hoogste temperatuur ooit die 100% correct is werd gemeten op 13 juli 2017 in de stad Montoro in de provincie Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg. Maar wie weet wat deze zomer zal brengen en wellicht wordt deze temperatuur toch gemeten in juli of augustus.

Maxima records

Op diverse plaatsen in het land heeft men weer-records verbroken zoals in de Catalaanse stad Gerona waar het deze dagen maximaal 43,9 graden werd terwijl dit in een juni-maand (en zelfs niet in juli en augustus) ooit zo warm is geweest in Gerona. Dit was de hoogst gemeten temperatuur van heel Spanje afgelopen vrijdag. Ook bij het vliegveld van Gerona is het nog nooit zo warm geweest met 40,1 graden (daarvoor maximum 39,7 graden).

In de autonome regio Aragón is het de afgelopen dagen extreem warm geweest waarbij geen enkele provincie uitgesloten was van de gevolgen van de hittegolf. Zo werden de hoogst gemeten temperaturen gemeten in o.a. Fraga (Huesca) met 43,5 graden; Quinto (Zaragoza) met 43,3 graden; La Almunia de Doña Godina (Zaragoza) met 43,1 graden; Hijar (Zaragoza) met 42,9 graden; het vliegveld van Zaragoza met 42,7 graden en Barbastro (Huesca) met 42,1 graden.

Ook op andere plaatsen in Spanje werd het warmer dan ooit tevoren zoals het vliegveld van Madrid (41,1 graden); Soria (37,9); vliegveld Burgos (38,6); vliegveld Barcelona (35); Ávila (36,9); Segovia (38,1); Teruel (38,8); Castellón (38,8); vliegveld Pamplona (41,3); Daroca (40,7); vliegveld van Huesca (41,2) en Tortosa (42,4).

Minima records

Naast de maximumtemperaturen en de records die verbroken zijn waren er ook zeer hoge minimumtemperaturen waardoor het tijdens de tropennachten moeilijk slapen was op veel plaatsen. Men spreekt van een tropennacht (noche tropical) wanneer het kwik niet onder de 20 graden komt ‘s nachts.

Zo werd op 29 juni de hoogst gemeten minimumtemperatuur van 23,1 graden gemeten in Ávila en en was dat in Segovia zelfs 25,9 graden, in Madrid 24,2 graden, in Getafe 24,8 graden en bij het vliegveld van Huesca 24,9 graden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.