Einde hittegolf in zicht maar weer-records zijn nu al verbroken in Spanje

Einde hittegolf in zicht maar weer-records zijn nu al verbroken in Spanje
Beeld: 123rf

Einde hittegolf in zicht maar weer-records zijn nu al verbroken in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl men in Nederland de hoogste temperatuur ooit heeft gemeten op een 29 juni met 31,1 graden zijn er ook in andere Europese landen weer-records verbroken. Dat geldt in dit geval ook voor Spanje waar de meeste regio’s en haar inwoners wel wat gewend zijn als het om hoge temperaturen gaat.

De statistieken wat betreft de temperaturen in een juni maand en welke steden en regio’s het warmste zijn in juni in Spanje zullen moeten worden bijgewerkt na de hittegolf. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet is er op zondag een einde gekomen aan de eerste hittegolf van dit jaar en de 58e sinds 1975 waarna de temperaturen zowel overdag als ‘s nachts lager zullen worden.

De eerste hittegolf (ola de calor) van deze zomer begon vorige week woensdag en eindigde op zondag. Tijdens deze 5-dagen durende hittegolf heeft men in Spanje niet de hoogst gemeten temperatuur ooit bereikt en werd het niet warmer dan 44,4 graden.

De hoogste temperatuur ooit die 100% correct is werd gemeten op 13 juli 2017 in de stad Montoro in de provincie Córdoba waar het kwik naar 47,3 graden steeg. Maar wie weet wat deze zomer zal brengen en wellicht wordt deze temperatuur toch gemeten in juli of augustus.

Maxima records

Op diverse plaatsen in het land heeft men weer-records verbroken zoals in de Catalaanse stad Gerona waar het deze dagen maximaal 43,9 graden werd terwijl dit in een juni-maand (en zelfs niet in juli en augustus) ooit zo warm is geweest in Gerona. Dit was de hoogst gemeten temperatuur van heel Spanje afgelopen vrijdag. Ook bij het vliegveld van Gerona is het nog nooit zo warm geweest met 40,1 graden (daarvoor maximum 39,7 graden).

In de autonome regio Aragón is het de afgelopen dagen extreem warm geweest waarbij geen enkele provincie uitgesloten was van de gevolgen van de hittegolf. Zo werden de hoogst gemeten temperaturen gemeten in o.a. Fraga (Huesca) met 43,5 graden; Quinto (Zaragoza) met 43,3 graden; La Almunia de Doña Godina (Zaragoza) met 43,1 graden; Hijar (Zaragoza) met 42,9 graden; het vliegveld van Zaragoza met 42,7 graden en Barbastro (Huesca) met 42,1 graden.

Ook op andere plaatsen in Spanje werd het warmer dan ooit tevoren zoals het vliegveld van Madrid (41,1 graden); Soria (37,9); vliegveld Burgos (38,6); vliegveld Barcelona (35); Ávila (36,9); Segovia (38,1); Teruel (38,8); Castellón (38,8); vliegveld Pamplona (41,3); Daroca (40,7); vliegveld van Huesca (41,2) en Tortosa (42,4).

Minima records

Naast de maximumtemperaturen en de records die verbroken zijn waren er ook zeer hoge minimumtemperaturen waardoor het tijdens de tropennachten moeilijk slapen was op veel plaatsen. Men spreekt van een tropennacht (noche tropical) wanneer het kwik niet onder de 20 graden komt ‘s nachts.

Zo werd op 29 juni de hoogst gemeten minimumtemperatuur van 23,1 graden gemeten in Ávila en en was dat in Segovia zelfs 25,9 graden, in Madrid 24,2 graden, in Getafe 24,8 graden en bij het vliegveld van Huesca 24,9 graden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.