Deze Spaanse peseta’s kunnen duizenden euro’s waard zijn

Deze Spaanse peseta’s kunnen duizenden euro’s waard zijn
Beeld: 123rf

Deze Spaanse peseta’s kunnen duizenden euro’s waard zijn

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De laatste dagen hebben diverse Spaanse kranten artikelen gepubliceerd over de oude Spaanse munteenheid, de peseta. Blijkbaar zijn er verschillende munten en oude bankbiljetten die honderden tot duizenden euro’s waard kunnen zijn. Verkooprijzen lopen uuiteen van 165 euro tot maar liefst 36.000 euro.

Veel Spanjaarden beginnen zich al rijk te rekenen want in Spanje heeft men nog voor miljoenen euro’s aan peseta’s in de lades liggen, in dozen zitten of aan de muur hangen als herinnering. Helaas is het rijk worden door verkoop van oude peseta’s niet zo makkelijk als je denkt.

Om een peseta veel geld waard te laten zijn moet deze uitzonderlijk zijn zoals een fout in de tekst bevatten, uit een bepaald jaar komen of andere bijzonderheden hebben zoals dat deze nooit is uitgebracht. 

Volgens de Banco de España zijn er nog 270,4 miljard peseta’s in omloop en is de tijd om deze in te leveren bij Spaanse Centrale Bank op 1 juli 2021 definitief voorbij waardoor er een einde is gekomen aan het peseta-tijdperk dat 152 jaar heeft geduurd.

Verzamelaars

Ondertussen zijn er verzamelaars in en buiten Spanje die grof geld geven voor bepaalde peseta’s zoals de hieronder omschreven munten en bijzondere bankbiljetten. Op diverse websites kun je achterhalen wat een bepaalde munt of biljet waard is of oude peseta’s die je in bezit hebt aanbieden zoals op:

NOTA: De redactie is geen expert wat betreft de oude peseta’s en wij baseren ons op het artikel in deze Spaanse krant. Foto’s kunnen daarnaast niet helemaal overeenkomen met de echte munten of bankbiljetten.

Munten en bankbiljetten

10 pesetas muntstuk van Alfonso XII (1878)

Een gouden peseta-munt met het gezicht van Alfonso XII op een van de delen. Verkoopprijs: 165 euro.

25 pesetas muntstuk van Alfonso XII (1876)

Deze Alfonso XII-munt valt binnen de data die door de Bank van Spanje voor de uitwisseling zijn vastgesteld, maar het bijzondere is dat deze munt nooit is verspreid. Daarom is het een waardevol stuk onder verzamelaars. Verkoopprijs: 330 euro.

Munt 100 Pesetas Franc (1966)

Een zeldzame munt van 100 pesetas met het gezicht van Franco die nooit in omloop is gebracht. Het werd alleen tijdens het testen geslagen. Verkoopprijs: 450 euro.

Bankbiljet van 5 pesetas (1936)

Dit bankbiljet dat in 1936 circuleerde is zeer zeldzaam sinds het werd uitgegeven in Burgos. Verkoopprijs: 550 euro.

Bankbiljet van 1.000 pesetas (1907)

Onder de oude waardevolle bankbiljetten bevinden zich deze 1.000 pesetas die in 1907 in Madrid zijn uitgegeven. Verkoopprijs: 575 euro.

Bankbiljet van 1.000 pesetas (1931) 

Dit bankbiljet valt op door de afbeelding van José Zorrilla aan de linkerkant. Verlaagde verkoopprijs: 990 euro.

Bankbiljet van 500 pesetas (1943)

Origineel bankbiljet van 500 pesetas uit 1928, gewijzigd in 1943. De bijzonderheid is de aanwezigheid van kardinaal Cisneros. Verkoopprijs: 4.500 euro.

Munt 1 Peseta (1946)

Het is de eerste Franco-munt met een buste en tot op heden zijn er slechts 147 exemplaren in Spanje geregistreerd. Vandaar de hoge waarde die hoger is dan 5.000 euro. Verkoopprijs: 5.500 euro.

Bankbiljet van 50 pesetas (1902)

Velázquez ‘gezicht en het jaartal maken van dit peseta-bankbiljet een goudmijn wanneer het wordt verkocht. Verkoopprijs: 6.000 euro.

Munt 5 pesetas (1949)

Nog een munt met Franco’s buste uit de jaren 40 met een hoge marktwaarde. Als je er nog een originele versie van hebt kan de prijs hoger zijn dan 6.000 euro. Verkoopprijs: 6.695 euro.

Bankbiljet van 100 pesetas (1938)

Zeer zeldzaam bankbiljet van 10 pesetas dat niet in omloop kwam. Zijn exclusiviteit verklaart zijn hoge waarde op de markt. Verkoopprijs: 14.000 euro.

Munt 5 Pesetas Franco (1949, proefversie)

Tot op heden is dit de peseta-munt die voor het meeste geld is verkocht. De verkoop vond plaats in 2011 op een veiling van Cayón Subastas voor een prijs van 36.000 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.