Barcelona in de zomer bezoeken met deze tips van locals en het magazine ESPANJE!

Barcelona in de zomer bezoeken met deze tips van locals en het magazine ESPANJE!
Beeld: Canva

Barcelona in de zomer bezoeken met deze tips van locals en het magazine ESPANJE!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Wie Barcelona zegt, zegt Gaudí, strand en héél veel toeristen. Maar midden in die hete Barcelonese zomer word je écht niet blij van urenlang in de rij staan. Onze tip: doe de highlights ’s morgens vroeg, en zoek vervolgens wat ruimte op – in de stad zelf of in de omgeving. En als het ’s avonds wat frisser wordt, valt er in town weer genoeg te beleven. Het de redactie van het magazine ESPANJE! heeft met twee locals gesproken over de beste tips en bezienswaardigheden.

Annebeth Vis en Carlijn Teeven wonen al jaren in Barcelona en vertellen je graag hoe je het leukste haalt uit jouw zomer in de Catalaanse hoofdstad! Het glossy Spanje magazine ESPANJE! heeft met de gidsen van BarcelonaTips.nl gesproken en hen gevraagd naar de beste tips van locals voor bezoekers die even iets anders willen doen en zien in het populaire Barcelona.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

De stranden van Barcelona

Na een warme werkdag nemen wij het liefst een duik in de azuurblauwe Middellandse Zee. Het populairste strand (want: dicht bij het centrum en alle voorzieningen binnen handbereik) is dat van de oude visserswijk La Barceloneta. Maar liever lopen of fietsen we een kilometer of twee door, tot aan platja de Bogatell of platja de Marbella, waar je grotendeels tussen de locals ligt. Na afloop zit je goed bij La Guingueta del Escribà (Passeig Marítim) voor een verfrissend drankje en een hapje. Grotere trek? De strandtent heeft boven aan de boulevard een fijn restaurant waar heerlijke visgerechten op de kaart staan (Avinguda del Litoral 62).

Suppen en zwemmen in Barcelona

Wie niet houdt van een dagje bakken en graag wat sportiever bezig is, kan een SUP-board huren bij een van de surfschooltjes aan het strand. Les nemen is wat ons betreft niet nodig: na een paar keer vallen heb je het onder de knie. Zin in een duik, maar minder trek in zand tussen je billen? Barcelona heeft een paar fijne zwembaden waar wij graag komen. Bij Piscines Municipals op stadsheuvel Montjuïc heb je al zwemmend een geweldig uitzicht over de stad. Het zwembad is open tussen 11-19 uur en een dagkaartje kost €7,05. Een ander fijn bad is dat van de sportclub in Barceloneta (Plaça del Mar s/n).

Leuke stranden in de omgeving van Barcelona

In het weekend pakken we graag de trein, fiets of auto voor een strand in de omgeving van Barcelona. Sant Pol de Mar, op zo’n anderhalf uur met het ov, is toeristisch, maar prachtig. Sportievelingen pakken de fiets naar het strand van El Prat, vlakbij het vliegveld. Het eerste stuk is ongezellig, maar eenmaal de stad uit fiets je over landelijke weggetjes en kun je van héél dichtbij vliegtuigen spotten. Eenmaal op het strand is het goed toeven: niet te druk en een paar fijne chiringuitos met lekker eten. Voor het leukste strand van de regio kun je het best de auto pakken, want met trein of bus is het moeilijk bereikbaar. Waikiki, officieel Cala Fonda, ligt in de provincie Tarragona. Een verstopt paradijsje. Rijd naar La Mora in Tamarit en vanaf hier is het nog zo’n 20 minuten lopen tot aan het strand.

Naar de bioscoop in de buitenlucht

Plof ’s avonds neer op de Montjuïc voor een fijne film. Tot en met 5 augustus wordt er bij het kasteel drie keer per week een buitenfilm vertoond op groot scherm. Een kaartje kost €7,50 en is tevens je ticket voor de bus die je vanaf Plaça Epanya naar boven brengt. Voor €3 extra krijg  je er een lekkere hangstoel bij. Het terrein is vanaf 20.30 uur open, de film – in originele versie, met Spaanse ondertiteling – begint meestal een uurtje later. Tip: vergeet niet een trui of dekentje mee te nemen. Het kan beneden erg warm zijn, maar boven op de heuvel koelt het na zonsondergang flink af. Voor het programma en meer info: www.salamontjuic.org

Nog zo’n fijne buitenbios is die bij het CCCB in Raval. Daar wordt in augustus het gratis festival Gandules gehouden. De films beginnen op dinsdag, woensdag en donderdag om 22 uur en worden in de originele versie vertoond, met Catalaanse ondertiteling. Voor meer info, zie www.cccb.org/es

De lekkerste ijssalons van Barcelona

Warm weer vraagt om een koude versnapering. Aan ijssalons geen gebrek in Barcelona, maar dit zijn onze persoonlijke favorieten: Jordi Roca is een van de drie eigenaars van sterrenrestaurant Can Roca en behoort tot ’s werelds beste patissiers. In de zomer van 2016 opende hij Rocambolesc, aan de Rambla (nr. 51-59, naast Teatre Liceu). Je betaalt er iets meer dan gemiddeld voor een bakje of hoorntje, maar dan heb je wel een écht sterrenijsje. Vioko wordt gerund door Argentijnen en is te vinden aan de Avinguda Diagonal 3. Op de kaart staan niet alleen heel veel soorten ijs maar ook bonbons en macarons.

Pure chocolade met olijfolie en zout? Chocolade met lavendel? Rozen? Of toch dadel? Gocce di Latte heeft verrassende smaken, maar ook voor klassiekers als vanille en aardbei zit je hier goed. Voor gluten- en lactosevrije ijsliefhebbers zijn er ook genoeg opties. Adres: Pla de Palau 4 (El Born).

Verfrissende drankjes in Barcelona

Horchata kan zeker zo verfrissend zijn als een ijsje. Het drankje, dat bestaat uit aardamandelen, water en suiker, komt oorspronkelijk uit de regio Valencia, maar is gelukkig ook in Barcelona volop verkrijgbaar. Wij drinken het het liefst bij El Tío Che aan de Rambla del Poblenou 44-46.

Sangria bestellen is in Barcelona eigenlijk not done, want dat vinden de locals veel te guiri (toeristisch). Liever bestellen ze een tinto de verano, een variant op sangria, maar dan met spuitwater of 7up.

¡LEUK! Neem nu een abonnement op ESPANJE! dat vier keer per jaar een 100 pagina’s tellend glossy magazine uitbrengt. Voor slechts € 26,95 krijg je met € 13 of 30% korting (normaal € 39,75) de huidige editie en de vier komende edities. KLIK HIER en meld je aan om meteen ESPANJE! te lezen (ook leuk als cadeau natuurlijk).

De leukste zomerfeesten van Barcelona en omgeving

Hoewel het ‘dorp’ Gràcia al sinds eind 19e eeuw officieel bij Barcelona hoort, worden hier nog elk jaar de dorpsfeesten gevierd. Startschot voor de Festes de Gràciais Maria Hemelvaart op 15 augustus. Een week lang zijn er optredens, correfocs (vuurwerklopen) en wordt er heel veel gedronken en gedanst. De buurtbewoners van de wijk Gràcia strijden om wie de mooist versierde straat heeft.

In de tweede helft van augustus is het groot feest tijdens het Festa Major in badplaats Sitges, waar elke zomer patroonheilige Sant Bartomeu wordt geëerd. Sitges ligt op een halfuur van Barcelona (neem de trein vanaf het treinstation Passeig de Gràcia) en is ook de rest van de zomer een fijne bestemming, voor zowel zonaanbidders als feestgangers.

Mare de Déu de la Mercè, de patroonheilige van Barcelona, wordt elk jaar in september geëerd met een festival. Overal in de stad tref je castellers (menselijke torens) en gegantes (stadsreuzen), worden er correfocs gehouden en zijn er optredens. Het hoogtepunt van La Mercè is 24 september, waarmee de lange warme zomer van Barcelona wordt afgesloten.

De leukste terrasjes van Barcelona

Tijd voor een terrasje! Vergeet de Rambla, waar het a, te druk is en b, je zo zes euro voor een glaasje bier betaalt. Veel leuker is bijvoorbeeld het terras van het maritiem museum, bij de oude haven. Hier zit je lekker verscholen onder de bomen. Nog een favoriet is El Jardí, in de wijk Raval. Op de patio van het oude armenziekenhuis, tegenwoordig een bibliotheek en conservatorium, kun je op een zwoele zomeravond heerlijke cocktails drinken, maar zit je ’s morgens ook goed voor een ontbijt. Wij gaan zelf regelmatig wat drinken op het dak van het Catalaans Historisch Museum. Daar heb je een schitterend uitzicht over de haven en zee, en kom je gegarandeerd in de vakantiesferen.

ESPANJE! Reis- en cultuurmagazine is dé Nederlandstalige glossy over Spanje en de Spaanstalige wereld dat vier keer per jaar in Nederland en België verschijnt. ESPANJE! is een hoogwaardig journalistiek magazine met inspirerende reisreportages, mooie interviews, boeiende columns, heerlijke recepten en honderden tips voor liefhebbers van Spanje. Meer informatie lees je op de website espanje.nl

Ga naar de inhoud