Search
menu
Search

Spanje op vierde plaats wat betreft aandeel competitieve wielerfans binnen de EU

Spanje op vierde plaats wat betreft aandeel competitieve wielerfans binnen de EU
Beeld: Canva

Spanje op vierde plaats wat betreft aandeel competitieve wielerfans binnen de EU

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 juli start de Tour de France en in 2021 trok dat op de televisie meer dan 150 miljoen kijkers. Dat Nederlands fans van hun fiets zijn is natuurlijk allang bekend want Nederland is het fietsland bij uitstek. Maar de Nederlanders zijn ook de grootste fans van de competitieve wielerwedstrijden zoals de Tour de France in Frankrijk terwijl de Spanjaarden op de vierde plaats staan op de onderstaande lijst.

Volgens Statista is Nederland het ‘Cycling Fandom’ land van Europa. Nederland heeft met 29% het grootste aandeel competitieve wielerfans van de Europese Unie. Duizenden Nederlanders zitten bekijken op de televisie (of in het echt) bekende wielerwedstrijden zoals de Tour De France in Frankrijk, de Giro d’Italia in Italië, de Vuelta a España in Spanje, de Amstel Gold Race in Nederland of de Ronde van België.

Na Nederland staat Italië op de lijst met 27% wat hetzelfde percentage is als de wielerfans in Frankrijk. Spanje staat op een vierde plaats met 26% gevolgd op afstand door Duitsland en Zwitserland met 16%, Verenigd Koninkrijk met 14% en Oostenrijk met 12%. België staat niet op dit overzicht van Statista.

Grote rondes

Elk jaar zijn er drie Grote Rondes: de Giro d’Italia in Italië (Ronde van Italië) in mei; de Tour De France in Frankrijk /Ronde van Frankrijk) in juli; de Vuelta Ciclista de España in Spanje (Ronde van Spanje) in augustus/september. Deze drie Rondes worden gezien als de belangrijkste competitieve wielerwedstrijden.

De Giro d’Italia is een meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië. De etappekoers werd voor het eerst verreden in 1909 en wordt sindsdien ieder jaar gehouden. Net als de andere twee Grote Rondes duurt de Ronde van Italië drieëntwintig dagen die in de meeste gevallen bestaat uit 21 etappes, inclusief een eventuele proloog en twee rustdagen. De laatste etappe van de etappekoers eindigde meestal in Milaan, maar vindt de laatste jaren ook in andere steden plaats. De Giro d’Italia vindt plaats gedurende een periode van drie weken in mei.

De Tour de France begon in 1903 en wordt gedefinieerd als de ‘meest prestigieuze en moeilijkste wielerwedstrijd ter wereld’. Deze bestaat uit ongeveer 20 teams van negen renners die 3.600 km fietsen. Dat gebeurt voornamelijk door Frankrijk maar af en toe ook de in de buurlanden. De Tour de France vindt plaats gedurende een periode van drie weken in juli.

De Vuelta Ciclista de España is een meerdaagse wielerwedstrijd die jaarlijks wordt gehouden in Spanje met soms het beginpunt in andere landen zoals in 2022 in Nederland. De Ronde van Spanje werd voor het eerst verreden in 1935 en is sinds 1955 ieder jaar georganiseerd. De Vuelta Ciclista de España vindt plaats gedurende een periode van drie weken in augustus/september.

wielerfans
Ga naar de inhoud