Regering bereid inwoners van Spanje voor op de gevolgen van de inflatie en stijgende energie- en brandstofprijzen

Regering bereid inwoners van Spanje voor op de gevolgen van de inflatie en stijgende energie- en brandstofprijzen
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Regering bereid inwoners van Spanje voor op de gevolgen van de inflatie en stijgende energie- en brandstofprijzen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering met aan het hoofd premier Pedro Sánchez hebben de inwoners van Spanje gewaarschuwd dat ze zich moeten voorbereiden op elk mogelijk scenario. Dat wil zeggen dat de regering de inwoners erop wijst dat de inflatie zal blijven stijgen en dat de energie- en brandstofprijzen nog niet hun maximum hebben bereikt. Kortom, het zullen moeilijke tijden worden waarbij het leven nog duurder zal worden in Spanje en waarbij er mogelijk een tekort aan gas kan zijn deze winter. 

Premier Sánchez was na de NAVO-top in Madrid duidelijk in zijn boodschap: “Plantearnos ante una escasez de gas y petróleo es un riesgo cierto que tenemos que tomarnos muy en serio. Prepárense para cualquier escenario en los próximos meses” ofwel “Het tekort aan gas en olie is een reëel risico dat we heel serieus moeten nemen. Bereid je de komende maanden voor op elk scenario.” Daar voegde Sánchez aan toe: “hay una enorme incertidumbre” ofwel “er is een enorme onzekerheid”.

Daarbij zegt de Spaanse premier dat als de regering niet op tijd maatregelen had genomen, de inflatie meer dan 15% zou zijn geweest in Spanje in plaats van de huidige 10%. De regering is verder van plan maatregelen te blijven nemen zolang dat nodig is om de inflatie ‘onder controle’ te houden en de prijzen ‘zo laag mogelijk’ te houden, iets wat moeilijk genoeg is omdat het over de gevolgen gaat van de Oekraïne-oorlog.

In een tv-interview zei de Spaanse premier dat de Russische president Poetin gas en olie gebruikt als een oorlogswapen. Daarom moet volgens Pedro Sánchez de bevolking voorbereid zijn op een reëel risico van een gas- en olietekort op korte termijn. De kans is aanwezig dat Rusland de komende winter de gastoevoer naar de Europese Unie afsluit. Dat zal ook gevolgen hebben voor Spanje, zij het in mindere mate want het meeste gas in Spanje komt uit andere landen, dit in tegenstelling tot veel EU-landen waardoor de prijzen ook in Spanje stijgen.

De derde vice-premier en minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera, geeft ook aan dat de inwoners van Spanje voorbereid moeten zijn op elk scenario. Daarbij zegt zij wel dat Spanje er beter voorstaat wat betreft aardgas dan andere EU-landen. Op dit moment heeft Spanje 72% van de ondergrondse opslag van aardgas gevuld terwijl de opslagruimtes voor vloeibare aardgas voor circa 80% gevuld zijn, veel beter dan in Frankrijk (57%), Italië (55%) of Duitsland (42%). 

Maar is dat genoeg aardgas voor de komende winter in Spanje of moeten er rantsoeneringsmaatregelen komen waarbij de prioriteit van de gasvoorziening geldt voor woningen in plaats van bedrijven.

Ga naar de inhoud