‘Stranger Things’ in Aragón: UFO’s en andere onverklaarbare verschijnselen ofwel ‘Cosicas Raras’

'Stranger Things' in Aragón: UFO’s en andere onverklaarbare verschijnselen ofwel 'Cosicas Raras'
Beeld: Canva

‘Stranger Things’ in Aragón: UFO’s en andere onverklaarbare verschijnselen ofwel ‘Cosicas Raras’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Naar aanleiding van de populaire Netflix serie ‘Stranger Things’ stelde de krant El Heraldo de Aragón de vraag welke onverklaarbare verschijnselen ooit in Aragón plaatsvonden. Vuurballen, verdwenen vee, stemmen en elfen. Een lange lijst van onverklaarbare verschijnselen en fenomenen tekenen de 20e en vroege 21e eeuw.

‘Stranger Things’ is een serie waarin alles mogelijk lijkt. Portalen, monsters, een duistere wereld onder de grond en allerlei andere ondenkbare verschijnselen. De serie speelt zich af op de fictieve plaats Hawkins, en de bij de krant El Heraldo de Aragón vroegen ze zich af hoe Hawkins er in hun deel van Spanje uit zou zien. Een kort overzicht van de meest gekke verschijnselen, of in het Spaans ‘Cosicas Raras’.

De put van San Lázaro: een ‘watergate’ in de Ebro (1971)

Op de ochtend van 19 december 1971 reed een bus met 50 passagiers van een brug het koude water van de Ebro binnen. De bus was op weg van Barcelona naar Badajoz. De passagiers zaten maar liefst twee uur op de rechterzijkant van de bus te wachten op hun redding. Toen men na de redding probeerde de bus uit het water te hijsen, kantelde die en zonk naar de diepte in de beruchte put van San Lázaro. Het zou nog tien jaar duren voor de bus uit de put gered werd. In 1975 doken een paar duikers uit Zaragoza naar de bodem van de put en lieten er een beeldje van de maagd van Pilar achter. Sinds het verhaal heeft de put van San Lázaro mythische proporties aangenomen in de verbeelding van de inwoners van Zaragoza.

De bandstemmen van Belchite (1986)

In 1986 vond in Belchite een psychotonie plaats. Dat is de waarneming van geluiden die schijnbaar aan geen enkele fysieke bron kunnen worden toegeschreven. Presentatoren van de opgedoekte radio Heraldo Carlos Bogdanich en Ricardo Martínez namen een geluidsopname op in het oude dorp van Belchite. Daarop waren onder meer vliegtuigen, schoten en kreten van de bevolking te horen, allerlei geluiden die niets met de werkelijkheid op dat moment in het dorp te maken hadden maar wel eventueel met de Spaanse Burgeroorlog. Ze gebruikten voor de opname twee microfoons. Na de opname werd Belchite een Mekka voor fans van het paranormale. Waren het geluiden uit het verleden? Geesten?

Het mysterie van de vuurbal van Osera (1988)

Toen Enrique Carreras op een dag van zijn werk als leerkracht naar huis reed, zag hij een “brandende vuurbal, gevolgd door een staart, die uit de hemel viel”. Enrique stopte zijn wagen net als een aantal vrachtwagens die voor hem reden. Hij beschreef de vuurbal als een soort van granaat, gevolgd door een zwarte rookpluim. Net als Enrique beschreven vele buurtbewoners uit de dorpen Osera, Alfajarín, Pina en Fuentes de Ebro hetzelfde fenomeen. Maar ook verder in Teruel, in de Sierra de Albarracín of in Jorcas werd de vuurbal beschreven. En zo begon de geruchtenmolen. 

Volgens ruimte experts was het object mogelijk een meteoriet. Anderen beweren dan weer dat het moeilijk zou zijn een meteoriet vanuit zoveel verschillende plaatsen te zien. Dan toch een UFO? In Zaragoza zag een vrouw een witte bestelwagen vol elektronische apparatuur. Vele aanhangers van buitenaards leven geloven dat UFO’s van op aarde geholpen worden door in het zwart geklede mannen. Was de bestelwagen aanwezig om contact te maken? Tot op de dag van vandaag is de vuurbal van Osera een mysterie.

Het verdwijnen van een veestapel (1996)

Op 10 Juni 1996 verdween in het dorp Celadas een kudde schapen en een herdershond zonder dat die een spoor nalieten. In totaal ging het om 179 schapen. De politie gaf toe dat de roof alle normale kenmerken van een veeroof brak. Volgens de Guardia Civil leek het alsof de schapen “weggevlogen waren”. Ook de veeroof van Celadas werd nooit opgehelderd.

Het projectiel (2001)

In de buurt La Cartuja in Zaragoza vond op 2 februari 2001 een dodelijk auto ongeluk plaats. De oorzaak van het ongeluk was een projectiel dat de voorruit van een voertuig doorboorde, de chauffeur raakte en daarna door de achterruit weer verdween. Na veel zoeken werd van het projectiel geen spoor gevonden. Een aantal omstanders spraken van een ijzeren staaf, anderen dachten dat het om een schroef ging die van het voertuig voor de wagen kwam. Maar het roddelen (el chisme) maakte van het verhaal een stadslegende. Ging het om een sluipschutter? Een paranormaal verschijnsel? Veel inwoners van de stad pasten hun route naar het werk aan om de plek van het ongeluk te vermijden.

Ga naar de inhoud