De opkomst van elektrische auto’s en de uitdagingen van thuisladen in Spanje

De opkomst van elektrische auto's en de uitdagingen van thuisladen in Spanje
Beeld: via canva.com

De opkomst van elektrische auto’s en de uitdagingen van thuisladen in Spanje

De revolutie van elektrische auto’s is momenteel in volle gang. Met de toenemende populariteit van deze milieuvriendelijke voertuigen, rijst de vraag wat de uitdagingen en kansen zijn op het gebied van thuisladen. Hoewel Spanje achterloopt op andere EU-landen als het gaat om openbare snelladers, blijkt dat negen op de tien elektrische autorijders hun voertuig thuis opladen.

Het is geen geheim dat thuisladen een cruciale rol speelt in de opmars van elektrische auto’s. Volgens het onderzoek van Roland Berger EV Charging Index: export insight from Spain, laadt maar liefst 90% van de Spaanse elektrische autorijders thuis of op het werk op.

De overheersing van privé-opladers is een trend die ook in andere Europese landen te zien is. Volgens een rapport van ChargeUp Europe, vindt zelfs 94% van het opladen plaats thuis en op het werk.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het stimuleren van thuisladen is het bieden van oplossingen voor huurders en bewoners van appartementen. Immers, deze groepen hebben vaak niet de mogelijkheid om zelf een laadpunt te installeren.

Verhuurders kunnen een samenwerking aangaan met energiebedrijven om laadpunten te installeren in huurwoningen. Deze kosten kunnen worden verrekend in de huurprijs of apart worden aangerekend aan de huurder. Overheden kunnen subsidies of belastingvoordelen verstrekken aan huurders die een laadpunt willen laten plaatsen, om zo de drempel te verlagen.

In appartementencomplexen kunnen gedeelde laadpunten in parkeergarages worden geïnstalleerd, zodat huurders hier gebruik van kunnen maken. Dit kan het gemakkelijker maken voor huurders die geen eigen oprit hebben om hun elektrische auto op te laden. Samenwerking tussen verhuurders, energiebedrijven en overheden is essentieel om het gebruik van elektrische auto’s in huurwoningen te stimuleren en te vergemakkelijken.

Een ander belangrijk knelpunt is de beperkte capaciteit van veel bestaande huishoudelijke stroomaansluitingen. Veel woningen zijn niet toegerust op de extra elektriciteitsvraag die het laden van een elektrische auto met zich meebrengt.

Vaak is het nodig om de hoofdaansluiting van een woning te versterken om genoeg capaciteit te hebben voor het opladen van een elektrische auto. Door slimme laadsystemen te gebruiken, kunnen pieken in energieverbruik worden verminderd, waardoor de huidige capaciteit efficiënter kan worden benut. Dit helpt om overbelasting te voorkomen en zorgt voor een stabiele stroomvoorziening in huis.

Ga naar de inhoud