Reuzen en monsters veranderen Teruel in een strijdtoneel voor kinderen

Reuzen en monsters veranderen Teruel in een strijdtoneel voor kinderen
Beeld: VOORBEELDFOTO / ai-beeld

Reuzen en monsters veranderen Teruel in een strijdtoneel voor kinderen

Afgelopen zaterdag vierde de stad Teruel één van haar bijzondere feesten. Een groep mensen ging er verkleed onder grote koppen. Ook waren er zes reuzen van de partij. De straten en pleinen van de stad veranderden even in een veldslag tussen die groteske personages en de kinderen van de stad.

Afgelopen zaterdag brachten de Fiestas del Ángel kleur, traditionele muziek, verbeelding en emotie naar de straten van provinciehoofdstad Teruel. 11 mensen met grote koppen en zes reuzen stonden er aan het hoofd van een stoet door de hele stad, bijgestaan door de 26 muzikanten van de Santa Cecilia band en een meute kinderen in het gezelschap van ouders en grootouders.

Het gaat hem om de oudste stoet van Aragón. Een paar van de reuzenmaskers zoals dat van el Gitano (de zigeuner), la Gitana (de zigeuneres) en el Negro (de zwarte) werden al honderd jaar geleden gemaakt. Het spektakel is populair onder de bevolking en de maskers worden van generatie op generatie doorgegeven.

De kinderen van Teruel lieten zich niet zomaar doen. Met een opgerolde krant en een koord aan een stok gingen zij de monsters te lijf. Op de Plaza del Torico ontstond zo een ware veldslag. Pret en opwinding verzekerd!

Asier, een jongen van 10 jaar, getuigt: “Mij krijgen ze niet te pakken en slaan ze niet”, vertelt hij. “Ik ben een veel te goede loper”. De maskers zijn gemaakt van papier-maché en zijn best zwaar. De dragers moeten dus niet alleen de kinderen weerstaan, maar ook de last van de koppen torsen. Voor de kinderen is deze dag zo bijzonder, dat het niet hoeft te verbazen dat zijn al een eeuw de traditie verder zetten eens ze zelf ouders zijn.

Ga naar de inhoud