Steeds meer spiegeleikwallen te zien bij de Spaanse Middellandse Zeekust

Steeds meer spiegeleikwallen te zien bij de Spaanse Middellandse Zeekust
Beeld: via canva.com

Steeds meer spiegeleikwallen te zien bij de Spaanse Middellandse Zeekust

De spiegeleikwal, ook wel bekend als Cotylorhiza tuberculata, is een opvallende verschijning in de Spaanse kustwateren van de Middellandse Zee tijdens de zomermaanden. Deze kwallen vallen op door hun unieke uiterlijk dat lijkt op een spiegelei en kunnen zwemmers steken veroorzaken. Het aantal van deze kwallen neemt toe langs de Spaanse kust, maar moeten we ons nu zorgen maken?

Onlangs heeft een grote concentratie van deze zeediertjes in de Mar Menor in Murcia badgasten gealarmeerd. Hoewel hun gif geen ernstig risico vormt voor de menselijke gezondheid vanwege de lage toxiciteit, kunnen de netelcellen van de spiegeleikwal, bekend als cnidocysten, irritatie en een brandend gevoel op de huid veroorzaken bij contact.

De spiegeleikwal is een opvallende verschijning in de Middellandse Zee, met enkele kenmerkende eigenschappen. Zo kan de paraplu van deze kwal een diameter bereiken van wel 40 centimeter. De kwal heeft een lichtbruine tot geelachtige kleur, wat doet denken aan een spiegelei. Daarnaast hebben de kwallen acht armen die bedekt zijn met uitstulpingen in witte, blauwe en paarse tinten.

De spiegeleikwal komt vooral voor in de Middellandse Zee, hun belangrijkste leefgebied, voornamelijk langs de Spaanse kust. Een recente waarneming toonde grote aantallen aan in de Mar Menor lagune (Murcia) en in andere warme zeeën.

De aanwezigheid van deze kwallen is vaak seizoensgebonden, met pieken tijdens de warmere zomermaanden wanneer de watertemperatuur optimaal is voor hun voortplanting en groei.

Wat te doen bij een steek

Wanneer je in aanraking komt met een spiegeleikwal, is het belangrijk om kalm te blijven en de juiste stappen te volgen. Hier volgt een uitgebreide gids over hoe te handelen bij een kwallenbeet, de symptomen te herkennen en wanneer medische hulp in te roepen.

Bij een steek van een spiegeleikwal is het cruciaal om snel en correct te handelen. Volg deze stappen:

  1. Verlaat onmiddellijk het water om verder contact te voorkomen.
  2. Vermijd het wrijven over de getroffen huid, dit kan meer gif vrijgeven.
  3. Spoel de plek overvloedig met zeewater, gebruik geen zoet water.
  4. Verwijder voorzichtig eventuele zichtbare tentakelresten met een pincet of handschoenen.
  5. Breng ijs of koud water aan op de getroffen gebied om pijn en zwelling te verminderen.

De symptomen van een steek door een spiegeleikwal kunnen verschillen in ernst, maar omvatten meestal directe brandende of prikkende sensaties, roodheid en zwelling van de huid, lichte tot matige pijn en soms misselijkheid of duizeligheid.

Ga naar de inhoud