Wordt Spanje binnenkort het meest bezochte land op aarde?

Wordt Spanje binnenkort het meest bezochte land op aarde?
Beeld: ai-beeld / redactie

Wordt Spanje binnenkort het meest bezochte land op aarde?

Groot nieuws in Spanje. De laatste projecties wijzen aan dat het land binnenkort Frankrijk van de troon zou stoten wat betreft toerisme. Wordt het land de nieuwe grootste toeristische trekpleister ter wereld?

Vandaag de dag blijft Frankrijk het meest bezochte land ter wereld. Volgens de Internationale Organisatie voor Toerisme bezochten in 2023 100 miljoen toeristen het land. Vele onder hen kozen voor emblematische bestemmingen als de Eiffeltoren of het Louvre in Parijs. Ook andere trekpleisters als het paleis van Versailles of Carcassonne prijkten hoog op de lijst.

Frankrijk voelt echter de hete adem in de nek van zuiderbuur Spanje. Enkele jaren geleden was Spanje nog de derde op de lijst, maar nadien stootte het door tot de tweede plaats. In 2023 bezochten 85,2 miljoen mensen het land. Heel wat meer dan de derde plaats van het Verenigd Koninkrijk, dat 66,5 miljoen mensen ontving. Zelfs terwijl het Verenigd Koninkrijk een stuk groter is dan Spanje.

Een studie van Google en Deloitte beweert nu dat Spanje tegen 2040 de lijst zal aanvoeren. Op dat moment kan het aantal toeristen oplopen tot 110 miljoen, terwijl Frankrijk “slechts” aan 105 miljoen mensen zou raken. Het goede klimaat, de stranden, de gastronomie, maar ook de geschiedenis en architectuur van Spanje hebben duidelijk een grote internationale aantrekkingskracht.

Het vooruitzicht brengt natuurlijk ook zorgen met zich mee. Grote delen van Spanje kreunen nu al onder de druk van het toerisme. Wat met de stijgende huurprijzen bijvoorbeeld? En kan de lokale bevolking zich nog wel verzekeren van een rustig en aangenaam leven als steeds meer toeristen de steden en dorpen overspoelen?

Ga naar de inhoud