Aantal Afrikaanse migranten in Spanje nu al hoger dan in heel 2017

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Zuid Spanje is op dit moment de drukste migratieroute op de Middellandse Zee waarbij duizenden migranten de oversteek maken in vaak gammele boten van Afrika naar Zuid Spanje. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er tot 29 juli alweer 26.583 migranten Spanje binnengekomen waarvan 22.858 over zee en 3.725 over land in Ceuta en Melilla.

Het aantal Afrikaanse migranten die over zee vanuit Marokko en Algerije de Spaanse kust hebben bereikt is gestegen naar 22.858 personen, 750 meer dan de 22.108 migranten over zee in heel 2017. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen er tot 29 juli in 2017 slechts 6.513 migranten over zee aan in Spanje en is dat aantal nu in 2018 al gestegen naar 22.858.

Routes

De route naar de Spaanse kust wordt ook wel de westelijke (ocidental) route genoemd waarbij de migranten uit Algerije en Marokko via de Alboran zee (mar de Alboran) en de straat van Gibraltar (estrecho) naar Spanje reizen.

Tot aan 29 juli waren dat 22.858 migranten wat er meer zijn dan de 18.392 personen die via de centrale (central) route vanuit hoofdzakelijk Libië naar de Italiaanse kust gingen.

Via de oostelijke (oriental) route kwamen er tot aan 29 juli 15.970 migranten vanuit Turkije in Griekenland aan.

Probleem

Velen geven de schuld aan de socialistische regering van Pedro Sánchez die sinds 1 juni het leiderschap heeft in Spanje nadat de PSOE Rajoy van de conservatieve PP partij via een motie van wantrouwen naar huis stuurde.

Feit is echter dat het probleem van de migranten in Spanje al twee jaar sinds 2016 steeds groter werd maar dat de Partido Popular (PP) de andere kant op keek en niets aan het probleem deed, zo is te lezen op Verne.

Zo kwamen er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie in 2016 nog 14.558 migranten aan in Spanje en steeg dat in 2017 al naar 28.707 migranten. Dit jaar zal dat meer worden waardoor de Spaanse route nu de hoofdroute is geworden voor migranten uit Afrika.

Volgens de gegevens die te lezen zijn in Verne kwamen er tussen 2008 en 2017 uit Afrika 558.467 migranten aan in Spanje maar vertrokken er in diezelfde periode 556.508 personen wat een eindsaldo oplevert van 1.942 migranten, aldus de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE).

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gegevens over 2016 waarin staat dat er in heel dat jaar 14.558 migranten illegaal Spanje binnenkwamen waarbij het niet alleen ging om personen met een Afrikaanse herkomst. Volgens hetzelfde Ministerie werden er dat jaar 18.975 illegale migranten uit Spanje gezet waardoor er dus een negatief eindsaldo zou zijn.

Een van de problemen die Spanje heeft is de nabijheid van Afrika en de relatief makkelijke manier om ergens op een strand in Andalusië aan land te komen. Daarnaast kan men in Spanje via de Spaans ecnlaves Ceuta en Melilla ook over land Europa bereiken, iets wat bij Italië en Griekenland niet mogelijk is.

Terwijl Italië afspraken heeft gemaakt met Libië over het tegenhouden van migranten op Libisch grondgebied heeft Spanje een soortgelijke overeenkomst nog niet met Marokko. Op dit moment is de voormalige premier van Spanje Zapatero aan het onderhandelen met de Marokkaanse Koning.

Legaal

In 2017 kwamen er in totaal 28.707 migranten illegaal aan in Spanje maar liep dat aantal volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek in totaal op naar 532.482 migranten als de legaal aangekomen migranten uit alle landen ook worden meegerekend. Slechts ongeveer 4,5% van het totaal is dus illegaal. Daarnaast gaat het op een bevolking van meer dan 46 miljoen inwoners in Spanje over een relatief klein aantal, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.