skip to Main Content
Aantal Afrikaanse migranten in Spanje nu al hoger dan in heel 2017
Archieffoto

Aantal Afrikaanse migranten in Spanje nu al hoger dan in heel 2017

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Aantal Afrikaanse migranten in Spanje nu al hoger dan in heel 2017

Archieffoto

MADRID – Zuid Spanje is op dit moment de drukste migratieroute op de Middellandse Zee waarbij duizenden migranten de oversteek maken in vaak gammele boten van Afrika naar Zuid Spanje. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn er tot 29 juli alweer 26.583 migranten Spanje binnengekomen waarvan 22.858 over zee en 3.725 over land in Ceuta en Melilla.

Het aantal Afrikaanse migranten die over zee vanuit Marokko en Algerije de Spaanse kust hebben bereikt is gestegen naar 22.858 personen, 750 meer dan de 22.108 migranten over zee in heel 2017. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie kwamen er tot 29 juli in 2017 slechts 6.513 migranten over zee aan in Spanje en is dat aantal nu in 2018 al gestegen naar 22.858.

Routes

De route naar de Spaanse kust wordt ook wel de westelijke (ocidental) route genoemd waarbij de migranten uit Algerije en Marokko via de Alboran zee (mar de Alboran) en de straat van Gibraltar (estrecho) naar Spanje reizen.

Tot aan 29 juli waren dat 22.858 migranten wat er meer zijn dan de 18.392 personen die via de centrale (central) route vanuit hoofdzakelijk Libië naar de Italiaanse kust gingen.

Via de oostelijke (oriental) route kwamen er tot aan 29 juli 15.970 migranten vanuit Turkije in Griekenland aan.

Probleem

Velen geven de schuld aan de socialistische regering van Pedro Sánchez die sinds 1 juni het leiderschap heeft in Spanje nadat de PSOE Rajoy van de conservatieve PP partij via een motie van wantrouwen naar huis stuurde.

Feit is echter dat het probleem van de migranten in Spanje al twee jaar sinds 2016 steeds groter werd maar dat de Partido Popular (PP) de andere kant op keek en niets aan het probleem deed, zo is te lezen op Verne.

Zo kwamen er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie in 2016 nog 14.558 migranten aan in Spanje en steeg dat in 2017 al naar 28.707 migranten. Dit jaar zal dat meer worden waardoor de Spaanse route nu de hoofdroute is geworden voor migranten uit Afrika.

Volgens de gegevens die te lezen zijn in Verne kwamen er tussen 2008 en 2017 uit Afrika 558.467 migranten aan in Spanje maar vertrokken er in diezelfde periode 556.508 personen wat een eindsaldo oplevert van 1.942 migranten, aldus de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE).

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gegevens over 2016 waarin staat dat er in heel dat jaar 14.558 migranten illegaal Spanje binnenkwamen waarbij het niet alleen ging om personen met een Afrikaanse herkomst. Volgens hetzelfde Ministerie werden er dat jaar 18.975 illegale migranten uit Spanje gezet waardoor er dus een negatief eindsaldo zou zijn.

Een van de problemen die Spanje heeft is de nabijheid van Afrika en de relatief makkelijke manier om ergens op een strand in Andalusië aan land te komen. Daarnaast kan men in Spanje via de Spaans ecnlaves Ceuta en Melilla ook over land Europa bereiken, iets wat bij Italië en Griekenland niet mogelijk is.

Terwijl Italië afspraken heeft gemaakt met Libië over het tegenhouden van migranten op Libisch grondgebied heeft Spanje een soortgelijke overeenkomst nog niet met Marokko. Op dit moment is de voormalige premier van Spanje Zapatero aan het onderhandelen met de Marokkaanse Koning.

Legaal

In 2017 kwamen er in totaal 28.707 migranten illegaal aan in Spanje maar liep dat aantal volgens het Spaanse Bureau voor de Statistiek in totaal op naar 532.482 migranten als de legaal aangekomen migranten uit alle landen ook worden meegerekend. Slechts ongeveer 4,5% van het totaal is dus illegaal. Daarnaast gaat het op een bevolking van meer dan 46 miljoen inwoners in Spanje over een relatief klein aantal, aldus een woordvoerder van de Spaanse regering.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Hier een heel bende racisten. Als zij het maar goed hebben en genieten van lekker eten en zon. De uitgehongerde kinderen is niet van belang volgens die bende met hun dom commentaar. !! Een bende nazie’s.
  Pathetisch. Ik zou me schamen.

 2. niets immigranten, jullie zijn zo verkeerd ingelicht he ….de sint heeft brief verstuurd en zoek sollicitanten……vandaar!!!

 3. Immigratie is een veelkoppige draak.
  Dat ieder een menswaardig bestaan moet hebben moet echter niet gelijk staan dat dit paradijs elders te vinden is. Als we even stilstaan bij de hoeveelheid Afrikanen, Arabieren (en recentelijk India, die 4 miljoen mensen “kwijt” wil) dat is het een utopie dat het tanende Europa die kan opvangen. Zolang er een “transportmaffia – mensensmokkelnet” bestaat voor die mensen zal dit nooit stoppen. Hopen dat Europa hier een antwoord op gaat bieden is als, jawel, “roepen in de woestijn”. Europa heeft namelijk een armteaanbod, en als het moet negotiëren met Noord-Afrikaanse steden en staat het steeds in een minderheidssituatie. Het is correct dat Spanje een stijgend aantal had, maar het is wel Sanchez die de schijnwerper op zijn land heeft gezet met zijn Sint-Niklaas houding en de huidige malaise. En dat nadat Spanje een voorbeeldbeleid had in deze materie. De illegale immigratiestroom volgde voornamelijk drie routes. Via de Spaanse steden Ceuta en Melilla op het Afrikaanse continent, over de straat van Gibraltar en via de Canarische eilanden. Het bewaken van de grens tusen Afrika en Spanje zit in het DNA van het Spaanse beleidsdenken. Met de steun van de Europese Commissie begon de Spaanse regering al snel met het afsnijden van die routes. Door het bouwen van hoge hekken rond Ceuta en Melilla, het ombouwen van de verlaten kazernes tot radarstations en bewakingsposten, het inzetten van helikopters en patrouilleboten en het sluiten van akkoorden met Afrikaanse landen. Op korte tijd werd een van de meest poreuze van alle Europese buitengrenzen de best gecontroleerde.
  De bewaking omvat vier elementen: het weghouden van migranten van de omheiningen rond Ceuta en Melilla, het zo snel mogelijk detecteren van migranten, het liefst nog voor ze op de schepen van de mensensmokkelaars stappen, het zoveel mogelijk vernielen van die schepen in de havens en het terugsturen van de onderschepte migranten.
  NRC berichtte in februari 2017 reeds “In een akkoord tussen Spanje en Marokko uit 1992 is – haaks op het Europese recht – vastgelegd dat Spanje illegalen kan terugsturen zonder dat daar speciale procedures voor worden gevolgd. Bovendien voerde de regering van Rajoy in 2015 nieuwe wetten door die onderscheid maakten tussen ‘grensbestormers’ en asielzoekers. Wie op illegale wijze Spanje binnenkomt, wordt zonder veel problemen door Marokko teruggenomen.”
  Laat het nu juist Europa zijn dat in december 2016 problemen maakte rond de vrijhandelsdeal van Spanje en Marokko waarop deze laatste niet zo cooperatief meer was en eistte van Spanje deze uitspraak naast zch neer te leggen. Dat is waarop Zapatero nu in ijl

 4. De nieuwe interim regering Sanchez wil deugen en doet een ‘wir schaffen das’ , ontzettend naïef en dom . Inmiddels al huilie richting Brussel met verzoek om steun . Mag hopen dat Sanchez opvolger straks een meer realistisch signaal richting Afrika afgeeft en deze ongecontroleerde waanzin stopt .

 5. Er zijn nu 1,2 miljard Afrikanen en volgens de jongste voorspellingen zal dit aantal in 2050 verdubbelen tot 2,5 miljard, maar aan het einde van ­deze eeuw zou dit 4,4 miljard kunnen zijn.
  Nederlandse vrouwen krijgen gemiddeld 1,7 kinderen, Somalische vrouwen gemiddeld 6,6. Niger kent het hoogste cijfer: gemiddeld 7,6 kinderen per vrouw.
  Laat Afrika eindelijk eens zijn éigen problemen gaan aanpakken!!

 6. Mensen die vrij rondlopen maar noch over een verblijfplaats noch over een inkomen beschikken, vormen een gevaar voor de maatschappij. De regering moet zorgen voor de veiligheid van de burgers. Al die ‘armoezaaiers’ (ik bedoel dit niet negatief) op de gemeenschap loslaten lijkt me dan ook niet de gepaste maatregel. Aan een Europese oplossing met opvangcentra wordt gewerkt, maar intussen zou Spanje zelf een mogelijkheid moeten zoeken om deze mensen op te vangen én vast te houden om te voorkomen dat ze misdaden plegen en/of doorreizen naar andere Europese landen. Dit met de steun van Europa en zolang nodig is om uit te maken of ze al dan niet definitief kunnen blijven. De beperking van hun vrijheid en de onzekerheid over de definitieve afloop zouden het aantal ‘vluchtelingen’ wel eens sterk kunnen doen dalen.

  1. Dat is dus precies wat Spanje al doet. Alle illegalen worden gebracht naar opvangcentra waar ze “vast zitten” tot aan uitlevering of asiel. Ze lopen niet allemaal vrij rond. Dat is een ander geval als ze op stranden aankomen en de politie ze niet ziet, iets wat makkelijk kan in een lang gerekt Andalusië natuurlijk.

   1. Over dat “vastzitten” heb ik mijn twijfels en Merkel blijkbaar ook gezien haar terugkeer-afspraken. Ik zou al diegene die na registratie in Spanje doorstromen naar West-Europa geen eten willen geven !!

 7. Alles de schuld van de overheden. Als je mensen alles gratis aanbiedt en iedere maand geld geeft en gratis medische zorg en gratis juridische hulp enz. enz. Dan word je een magneet voor migranten! Het eerste wat er gedaan wordt bij aankomst is zelfies sturen naar Afrika. Gelijk de rest uitnodigen! “Arme” mensen….Er staan er nog 70 miljoen te wachten!!! Wie gaat dat allemaal betalen? Ik weet het wel, in elk geval niet degenen die niks hebben. Maak de borst masr nat! 😖

  1. Ieder maand geld geeft? In Spanje krijgt niemand geld … waarschijnlijk in Nederland wel maar in Spanje niet. Gezondheidszorg wel want dat is een basis behoefte. 70 miljoen staan te wachten?

 8. Tja, door de deal met de Turken, komen er niet zoveel meer via Griekenland.
  De Italianen zijn ook stuk strenger geworden en nu is Spanje al een tijdje de klos.
  Inderdaad doordat de regering, dus de vorige, jarenlang dacht dat het probleem zich zelf zou oplossen. Nu zitten ze met de gebakken peren en klopt men aan bij de EU.
  Persoonlijk vond ik het schokkende beelden de afgelopen week, 600 jonge gasten die de hekken bij Ceuta bestormden en zichzelf als een stel helden onthaalden en het vierden als een overwinning.
  Wellicht zullen ze daar toch een andere manier van grensbewaking moeten gaan instellen, nu is het kennelijk te simpel om erover te komen.
  Daarnaast zal men veel en veel sneller zaken moeten beoordelen, en mensen uitzetten.
  Nu duurt het allemaal veel te lang en kost het teveel geld en geef je mensen ook nog eens valse hoop.
  En de term migranten is enigszins misplaatst lijkt me, het zijn illegale vluchtelingen, die puur en alleen op zoek zijn naar een beter economisch bestaan. Waarbij ze letterlijk over lijken gaan.
  Er zal geen oplossing zijn die 100% waterdicht is, maar ze tegenhouden voor de de bootjes op gaan, lijkt mij toch de meest voor de hand liggende. En veel harder zijn tegen de Noord-Afrikaanse landen, deze week ook weer, een schip dat 2 weken rond vaart omdat Tunesie vertikt om de boot terug te halen terwijl het schip in hun wateren was. Te gek voor woorden.
  En ook veel strenger controleren op de zee, hou de bootjes maar tegen voor ze de internationale wateren in kunnen varen. Als men weet dat de kans om Spanje te bereiken vrijwel nul is, stopt men echt wel met het proberen.
  Dat de EU veel meer als 1 moet handelen is een gegeven, maar Spanje moet nu zelf aan de slag en niet wachten op de EU, waar ze elkaar de deur uitvechten als het over dit onderwerp gaat.

 9. Tja je laat 1 boot binnen en de telefoons rinkelen rood in Afrika, dus nu blijven ze met bosjes komen want bij Spanje kunnen ze Europa in en de brave Europese burgers betalen alles toch wel voor ze. Wir schaffen das 🙁

  1. En als je dus het artikel leest is dat niet zo. Er is al drie jaar een stijging bezig en dus niet alleen dit jaar. Die ene boot zoals je noemt is niets vergeleken met de rest die via andere wegen naar Spanje komen.

  2. Juist, wir schaffen das, want al die mannen (er zijn nauwelijks vrouwen op die boten) willen alleen maar naar Duitsland.
   Ze blijven zeker niet in Spanje, want daar blijven ze voor altijd zeer marginaal en worden ze niet gepruimd door de Spanjaarden.
   Nog afgezien daarvan gaat Sánchez nogal wat stemmen verliezen lijkt mij zo…..

   1. Heb je het artikel gelezen? Het is niet iets van nu maar iets wat al lang speelde. De PP schuift het nu allemaal in de schoenen van de PSOE maar feit is dat zijn gedurende jaren niets maar dan ook niets aan het probleem hebben gedaan. Daarnaast gaat het om kleine aantallen vergeleken met migranten uit andere landen zoals Venezuela, Peru etc.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken