Bosbrand Galicië grootste sinds 2017

Bosbrand Galicië grootste sinds 2017
Beeld: Twitter

Bosbrand Galicië grootste sinds 2017

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OURENSE – De in het noordwesten van Spanje gelegen autonome regio Galicië heeft opnieuw te maken met bosbranden. Op dit moment is de brandweer met man en macht bezig om een grote natuur- en bosbrand in Cualedro te bestrijden.Tot op het moment van schrijven is er alweer meer dan 1.535 hectare natuur verwoest maar spreekt de brandweer erover dat de brand gestabiliseerd is. Hiermee is het de grootste brand sinds 2017, het jaar dat er een golf van bosbranden was.

Galicië wordt elk jaar getroffen door tientallen natuur- en bosbranden waarbij het merendeel door de mens is veroorzaakt en in de meeste gevallen is aangestoken. In dit geval gaat het om de grootste bosbrand van het jaar die woensdagmiddag in de gemeente Cualedro begon en in slechts enkele uren al dichtbij de gemeente Monterrei kwam.

Volgens de brandweer is deze brand op twee plaatsen tegelijkertijd aangestoken. De politie is een onderzoek gestart en zoekt naar de brandstichters. Ondertussen is alweer meer dan 1.535 natuur verwoest bestaande uit 1.010 bos en 535 landbouwgrond. 

De brandweer is met honderden brandweerlieden, bluswagens, helikopters en vliegtuigen het vuur aan het bestrijden. Vrijdagmiddag kon de brandweer eindelijk aangeven dat de brand gestabiliseerd maar nog niet geheel onder controle is.

Galicië wordt elk jaar getroffen door natuur- en bosbranden maar zo’n grote brand als nu heeft men sinds 2017 niet meer gehad. Dat jaar vond er een golf van bosbranden plaats terwijl er in 2018 2.599 hectare verwoest werd en in 2019 maar liefst 6.800 hectare. De grootste brand in 2019 was die van Dodro en Rianxo met 1.160 hectare.

Ga naar de inhoud