Minder lichtvervuiling op Ibiza vanwege gesloten discotheken

Minder lichtvervuiling op Ibiza vanwege gesloten discotheken
Beeld: Eivissa / 123rf

Minder lichtvervuiling op Ibiza vanwege gesloten discotheken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Volgens astronomen op Ibiza is de lichtvervuiling op het Balearen eiland afgenomen omdat de discotheken vanwege de corona-crisis en de daarbij horende maatregelen niet open zijn. De Agrupación Astronómica de Ibiza (AAE) zegt dat op meerdere avonden de lucht op het eiland fantastisch was omdat op sommige plaatsen waar normaal gesproken nooit iets te zien is dat dit jaar wel het geval is.

De AAE heeft het over een periode van diverse weken in juni en deels in juli waarin de luchtvervuiling (contaminación lumínica) gedaald was. Als reden geeft de AAE de sluiting van de discotheken op omdat deze vaak krachtige lichtkanonnen gebruiken.

Volgens de Agrupación Astronómica de Ibiza zijn de discotheken echter niet de enige lichtvervuilers op Ibiza. Ook de grote vakantiewoningen die vaak veel verlichting in de tuin en zwembaden hebben zorgen voor lichtvervuiling.

Astronomisch gezien zijn er volgens de AAE een aantal verrassende maanden geweest, hoewel de astronomen ook weten dat het geen normale situatie is. Het was fantastisch, maar het was niet reëel.

Toch wil het AAE zich blijven inzetten om de wetten te veranderen op het eiland, iets waar al jaren over gesproken wordt maar wat tot nu toe nog niet gerealiseerd is.

Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door gebruik van kunstlicht. Lichthinder is de overlast die mensen en dieren hiervan ondervinden. Lichtvervuiling is een vrij recent fenomeen. Het overvloedig verlichten van allerhande plaatsen veroorzaakt ecologische schade.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.