Moeder van vijf kinderen in de gevangenis na diefstal van een fles olijfolie

Moeder van vijf kinderen in de gevangenis na diefstal van een fles olijfolie
Beeld: Freepik

Moeder van vijf kinderen in de gevangenis na diefstal van een fles olijfolie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ZARAGOZA – In Zaragoza werd twee jaar geleden een vrouw betrapt tijdens het stelen van een fles olijfolie. Haar advocaat vroeg de rechter om pardon maar nadat de vrouw opnieuw gepakt werd weigert het gerecht voorlopig om de diefstal opnieuw door de vingers te zien.

De wet lijkt soms op gespannen voet te staan met het gezond verstand. Alles begon toen Concepción F., een vrouw van 30 jaar en moeder van 5 kinderen, begin 2019 betrapt werd op het stelen van een fles olijfolie in de supermarkt. De vrouw werd door de rechter veroordeeld tot één jaar celstraf. Die straf was uiteraard voorwaardelijk, en Concepción kon op vrije voet blijven onder voorwaarde dat ze gedurende twee jaar geen enkel misdrijf zou begaan. Maar de noodzaak, zegt de vrouw zelf, dreef haar ertoe opnieuw voedingswaren te stelen. En zo werd Concepción voor een tweede keer gepakt voor diefstal.

De advocaat van de vrouw, Alfonso Bayo, herinnerde de rechter er aan dat zij uiteindelijk niet alleen de gestolen levensmiddelen terugbetaalde, maar dat zij ook de haar opgelegde boete op tijd inloste. Toch besliste het gerechtshof dat de vrouw geen nieuwe kans verdiende. De voorwaardelijke celstraf werd dan ook in een effectieve omgezet.

De verdediging stemt ermee in dat op die manier de wet netjes nageleefd wordt. Toch roept zij op dat er in dit geval misschien niet enkel naar de legaliteit, maar ook naar de menselijkheid dient gekeken te worden.

De beklaagde kreeg haar eerste kind toen ze amper 16 jaar oud was. Later volgden nog vier kinderen. Ze leven allemaal bij hun moeder aan wie kortgeleden het minimumloon toegekend werd, hetzij onder toezicht van sociale werkers. De verdediging vreest dat de celstraf van de moeder een onherroepelijke levensverandering voor de kinderen zal inhouden.

De hoop is nu gevestigd op het hooggerechtshof van Zaragoza. De advocaat ging in beroep tegen de beslissing van de rechter, die binnenkort een finale beslissing maakt over de toekomst van Concepción F. en haar kinderen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.