Spaanse staatsgeheimen veranderen van ministerie en blijven tot 50 jaar geheim

Spaanse staatsgeheimen veranderen van ministerie en blijven tot 50 jaar geheim
Beeld: Canva

Spaanse staatsgeheimen veranderen van ministerie en blijven tot 50 jaar geheim

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering heeft plannen om de staatsgeheimen van ministerie te veranderen. Dat wil zeggen, op dit moment vallen alle staatsgeheimen onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Defensie maar dat gaat veranderen naar het Ministerie van Presidentiële zaken. Daarnaast zullen de belangrijkste staatsgeheimen tot 50 jaar geheim blijven voordat deze openbaar worden gemaakt en bestaan uit vier niveaus.

Geclassificeerde informatie of een staatsgeheim is informatie die omwille van de inhoud of aard beperkt of niet verspreid mag worden. Toegang tot deze informatie wordt vaak geregeld via wetten en regelgeving. Deze informatie is alleen voorbehouden aan daartoe bevoegde personen.

Op dit moment is het Ministerie van Defensie in Spanje de verantwoordelijke voor het geheimhouden van de staatsgeheimen maar dat gaat veranderen naar het Ministerie van Presidentiële Zaken. Er komt daarnaast een extra autoriteit bij, de ‘Autoridad Nacional’ om ervoor te zorgen dat de geclassificeerde informatie dat ook zo blijft en dat de processen om deze eventueel openbaar te maken gevolgd worden.

Spanje gaat vier niveaus van staatsgeheimen hanteren, deze zijn hetzelfde als die van de Europese Unie en van de NAVO: zeer geheim (alto secreto); geheim (secreto); confidentieel (confidencial); beperkt (restringido), deze laatste wordt in Nederland niet gehanteerd. Afhankelijk van het niveau van het staatsgeheim kan deze tot wel 50 jaar geclassificeerd en geheim blijven.

Volgens premier Pedro Sánchez is de huidige ‘Ley de Información Clasificado’ die uit 1968 stamt niet meer van deze tijd en moet deze aangepast worden. Recent kwam deze wet nog ter sprake vanwege het Pegasus-spionageschandaal van onder andere de Spaanse premier, Minister van Defensie maar ook Catalaanse politici.

Ga naar de inhoud