Beveiligingsmedewerkers luchthaven Barcelona staakt vanaf 10 augustus

Beveiligingsmedewerkers luchthaven Barcelona staakt vanaf 10 augustus
Beeld: via canva.com

Beveiligingsmedewerkers luchthaven Barcelona staakt vanaf 10 augustus

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De bedrijfscommissie van de beveiligingsmedewerkers van de Barcelona-El Prat Luchthaven heeft een oproep gedaan tot een oneindige staking voor deze werknemers, die gedeeltelijke stakingen houden van donderdag tot en met maandag, beginnend op 10 augustus. CSIF, de vakbond die de meeste leden heeft in deze bedrijfscommissie, meldt dat de stakingen zullen plaatsvinden op donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag en maandag tussen 04.00-07.00 uur, 09.00-11.00 uur en 16.00-18.00 uur.

In de brief waarin de vakbond het bedrijf heeft geïnformeerd over de stakingen, noemen de vertegenwoordigers van de werknemers zeven redenen voor deze actie. Ze omvatten: het ontbreken van gelijkheid, wat resulteert in een extra zware werklast voor vrouwen; het voorstel om per uur tien minuten pauze te mogen nemen; dat het bedrijf voorziet in gratis parkeerplekken; dat er twee vrije weekenden per maand worden gegeven; dat er een extra vergoeding wordt gegeven voor taalkennis; dat er maatregelen worden genomen om machtsmisbruik en druktechnieken te stoppen; en dat de afspraken die zijn gemaakt toen de staking van 4 november werd afgeblazen, worden nageleefd.

Het beveiligingsmedewerkers ging ook al in 2019 in staking om hogere lonen en betere werkomstandigheden te eisen, nadat onderhandelingen tussen het bedrijf en vakbonden op niets uitliepen. Twee jaar daarvoor, in de zomer van 2017, staakten de beveiligingsmedewerkers van El Prat, toen onder beheer van Eulen, wat ernstige operationele problemen op de luchthaven veroorzaakte en resulteerde in een bindende arbitrale beslissing.

Ga naar de inhoud