Jorge Rey, de piepjonge weerkundige die de Filomena-storm voorspelde

Jorge Rey, de piepjonge weerkundige die de Filomena-storm voorspelde
Beeld: @eltiempoconjr / twitter

Jorge Rey, de piepjonge weerkundige die de Filomena-storm voorspelde

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is een in Spanje geliefde bezigheid. Via traditionele en moderne technieken maakt men voorspellingen over de komende weersomstandigheden. Vaak gaat dat dan ook over de lange termijn. Jorge Rey is een jonge scholier die zich bezighoudt met dat soort voorspellingen. Hij werd nationaal bekend toen hij twee jaar geleden de traumatische sneeuwstorm Filomena voorspelde. 

Jorge Rey krijgt er niet genoeg van. Twee jaar geleden voorzag hij sneeuwstorm Filomena, en vanuit zijn kleine dorp in de provincie Burgos blijft hij via sociale media weersvoorspellingen doen. Meer dan eens zit hij dichter bij de waarheid dan de meteorologen van de Spaanse weerdienst AEMET. Bovendien heeft Rey daarvoor geen kaarten of satellieten nodig. Hij maakt gebruik van traditionele methodes die de geschiedenis ons nalaat.

Een oude spreuk in Spanje luidt bijvoorbeeld “Año de avispas, año de nieves y ventiscas”, “Een jaar van wespen, een jaar van sneeuw en wind”. En volgens Rey zijn er dit jaar inderdaad opvallend veel wespen. Ook de vliegende mieren vertelden hem over de regenval die niemand anders voorstelde. Jorge Rey voorspelde zo het einde van de zware droogte die deze lente Spanje geselde.

Deze keer waagde de jongeman zich aan een voorspelling voor de maand augustus. “Er zullen vast en zeker lagedrukgebieden Spanje binnendringen deze maand, storingen, koude lucht die geïsoleerd is van de atmosferische stromingen en zware stormen zal veroorzaken.” Zeker in het noorden van het land betekent dat dat een paraplu nodig zal zijn. 

Of Jorge Rey het ook deze keer juist voor heeft, valt af te wachten. Zeker is dat men in Spanje niet genoeg krijgt van weersvoorspellingen allerhande, en dat we van Jorge Rey nog niet het laatste hebben gehoord.

Ga naar de inhoud