Natuurbrand zorgt voor ‘opsluiting’ toeristen en inwoners van Mont-roig aan de Costa Dorada

Natuurbrand zorgt voor 'opsluiting' toeristen en inwoners van Mont-roig aan de Costa Dorada
Beeld: @bomberscat / twitter

Natuurbrand zorgt voor ‘opsluiting’ toeristen en inwoners van Mont-roig aan de Costa Dorada

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een natuur- en bosbrand in de gemeente Mont-roig del Camp aan de Costa Dorada heeft ervoor gezorgd dat de AP-7 snelweg gedurende uren gesloten was voor al het verkeer in beide richtingen en dat toeristen en bewoners van de streek binnenshuis moesten blijven. In deze bij ook Nederlandse en Belgische toeristen bekende kustplaats bevinden zich veel populaire campings zoals La Torre del Sol, Oasis Mar, Platja i Festa en Platja Mont-roig Camping Resort.

De natuurbrand brak dinsdagochtend rond 9.45 uur uit toen een tractor kortsluiting kreeg en in brand vloog waarna de droogte en wind de rest van het verwoestende werk deed. De brandweer was snel ter plaatse, maar vanwege de wind, hoge temperaturen en droge begroeiing, kon het vuur toch snel om zich heen grijpen en ontstond er een enorme rookontwikkeling. Deze rook was van ver weg te zien, maar zorgde ook voor het afsluiten van de AP-7 snelweg die enkele uren in beide richtingen gesloten was. Ook het treinverkeer moest stilgelegd worden waardoor diverse treinen niet konden rijden.

De brandweer gaf om 11.30 uur aan dat er brand was uitgebroken op een onbebouwd stuk grond en dat de vlammen de snelweg hadden overgestoken bij kilometerpaal 1131. Ze konden het vuurfront insluiten tussen de weg en het spoor, waarna ze hun inspanningen op het beheersen van de zijden van de brand richtten. 

Vanwege de rookontwikkeling van de brand verzocht het stadsbestuur van Mont-roig alle inwoners en toeristen van de wijken Miami Platja en Costa Zafir, gelegen aan de rand van het berggebied, binnen te blijven. Niet veel later rond 12.45 uur werd dit verzoek weer ingetrokken nadat de rookontwikkeling gestopt was.

Volgens bronnen bij de Catalaanse brandweer is op het moment van schrijven bijna 13 hectare natuur verwoest en ontstond de brand nadat een tractor in brand was gevlogen na kortsluiting. De brandweer gaf om 11.40 uur aan dat de brand gestabiliseerd was, maar nog niet onder controle. Om 15 uur waren brandweerlieden nog steeds met bluswerkzaamheden bezig, maar was de brand gecontroleerd.

Op dezelfde dag was er ook een natuur- en bosbrand in de gemeente El Perelló, in het zuiden van de Costa Dorada. Deze brand is inmiddels onder controle, maar heeft toch 25 hectare natuur verwoest. Niemand hoefde hier geëvacueerd te worden.

Ga naar de inhoud