skip to Main Content
Catalaanse autoriteiten wisten al sinds mei van een terroristische aanslag op de Ramblas na tip CIA

Catalaanse autoriteiten wisten al sinds mei van een terroristische aanslag op de Ramblas na tip CIA

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nog geen twee weken geleden had Barcelona te maken met een terroristische aanslag op de Ramblas van Barcelona waarbij 14 personen zijn overleden en nog eens 120 mensen gewond raakten. Na weken van de Catalaanse politie en regionale autoriteiten de lucht in te prijzen voor hun acties komen nu de kritieken. Zo blijkt volgens de Catalaanse krant El Periódico dat het Amerikaanse CIA de Catalaanse politie al op 25 mei van dit jaar op de hoogte had gesteld van een mogelijke aankomende aanslag op de Ramblas.

De Catalaanse politiechef, de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken en de regionale premier Carles Puigdemont hebben vanaf dag één altijd een mogelijke waarschuwing van Amerikaanse kant ontkend en afgedaan als complete leugens. Na de publicatie in de Catalaanse krant van delen van de brief waarin de waarschuwing van de CIA staat, moesten de regionale autoriteiten hun versies aanpassen en toegeven dat ze wél op de hoogte waren van een waarschuwing maar dat deze niet serieus werd genomen. Met andere woorden, men heeft gelogen tegen het volk. Dit nieuws werd als eerste geplaatst door een Catalaanse krant en later overgenomen door alle regionale en landelijke kranten en tv journaals van Spanje.

In eerste instantie werd de schuld nog gegeven aan de Spaanse autoriteiten die hun informatie niet gedeeld zouden hebben met de Catalaanse collega’s, iets wat niet waar blijkt te zijn. Daarna moesten de Catalaanse autoriteiten wel toegeven dat ze een “niet officiële” waarschuwing hadden gekregen maar dat deze niet als serieus werd gezien. Hetzelfde gebeurde ook al nadat de Belgische autoriteiten de Catalaanse collega’s hadden gewaarschuwd voor de geradicaliseerde Iman uit Ripoll, de man die wordt gezien als de bedenker van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ook met deze waarschuwing werd niets gedaan omdat deze “niet officieel” was. Uiteraard wil dat niet zeggen dat een aanslag voorkomen had kunnen worden maar een controle op alle bewegingen van de iman en een betere beveiliging op de Ramblas hadden wel plaats kunnen vinden.

De krant El Periódico heeft deze week in de eerste publicatie delen van de oorspronkelijke Amerikaanse brief gepubliceerd waarop veel kritiek kwam zoals van Wikileaks die aangaven niet te geloven in deze brief. Daarna publiceerde de Catalaanse krant de oorspronkelijke brief die ze, naar eigen zeggen, bij de eerste publicatie iets hadden gemanipuleerd zodat deze er aantrekkelijker uit zag. Dat deed de krant omdat de Catalaanse autoriteiten aangaven dat deze brief gemanipuleerd was en niet geloofwaardig.

Ondertussen is er een debat ontstaan of de autoriteiten in Catalonië wel of niet op de hoogte waren van een mogelijke aanslag op de Ramblas en als dat zo was waarom er geen maatregelen werden getroffen. Zo hadden de autoriteiten eventueel barricades en betonblokken kunnen neerzetten op de Ramblas. De gemeente Barcelona zegt echter van niets te weten en geeft aan dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van een eventuele Amerikaanse CIA waarschuwing.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 30 reacties
 1. Het toevoegen van reacties op dit artikel is gestopt omdat A: het een welles nietes spel is geworden van Catalaanse aanhangers tegen niet Catalaanse aanhangers en B: men de redactie ONTERECHT beschuldigd wordt van het plaatsen van NEP NIEUWS. Voor diegene die dat vinden … tot ziens. We houden er zeker niet van om aangevallen te worden omdat we nieuwsberichten uit Spaanse en Catalaanse en Andalusische en Valenciaanse etc. bronnen vertalen zodat iederen die geen Spaans begrijpt het kan begrijpen. Als men dan ook nog de redactie gaat aanvallen is dat erg jammer. Het is duidelijk dat diegene die de Catalaanse strijd een warm hart toedragen TEGEN alles wat Spaans is zijn en dus ook alles wat buiten Catalonië geschreven wordt als onwaar zien terwijl alles wat binnen Catalonië geschreven wordt als waar ziet. Overigens zitten wij van de redactie ook in Catalonië. Voor diegene die vinden dat SpanjeVandaag nep nieuws schrijft nodigen we jullie uit ons niet meer te lezen en alleen de TV3 zender bekijken die niets anders doet dan manipuleren etc. Als de PRO Catalanen al reacties willen plaatsen nodigen we ze uit om dat in het CATALAANS te doen op de website van diegene die het nieuws oorspronkelijk geplaatst heeft, El Periodico dus 🙂

 2. Interpol deelt geen informatie met de Mossos omdat dit een lokale politiemacht is dus ik denk niet dat een grote organisatie als de CIA de mossos direct informeert, dit gaat waarschijnlijk via de officiele lijnen eerst naar het centrale gezag in Madrid, zo ook met de CIA en wat er dan met de informatie gebeurd valt te bezien.De Mossos hebben het probleem gelijk bij de horens gevat en de meeste terroristen gedood, een dikke pluim voor de Mossos.Negatieve berichtgeving kort voor het Catalaanse referendum komt Madrid uiterst gelegen!

 3. Geachte redactie. De catalanen hebben niets toe gegeven.. Stop met foute berichtgeving. Toegeven is soms moeilijk maar Opruiing is gevaarlijk. Daar zitten fatsoenlijke lezers niet op te wachten.

  1. Beste Ton, lees even alle Spaanse kranetn er op na en bekijk alle tv journaals … iedereen heeft het erover op dit moment. Daarnaast hebben de autoriteietn inmiddels in Catalonië ook toegegeven dat ze van de waarschuwing wisten, net zoals het contact met België over de iman … beiden werden in eerste instantie ontkend dus … er zit meer achter dit nieuws. https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2017-08-31/atentado-barcelona-aviso-cia-puigdemont-trapero-forn_1436423/

 4. Jakop, de zon niet meer gratis? Zolang ik hier woon heb ik er nog geen cent voor betaald. 🙂 Bovendien ontloop ik hem als hij te dominant wordt en thuis sluit ik hem buiten met een breed zonnescherm.

 5. Ik had uit het nieuws begrepen dat het de bedoeling was een aanslag te plegen op de Sagrada Família met 120 gasflessen. Maar omdat deze de woensdag voor de aanslag in Alcanar zijn ontploft ze de plannen hebben gewijzigd door met een auto over de Ramblas te gaan rijden.
  Vraag me dan toch af hoe ze deze wijziging één dag voor de aanslag al in de maand mei konden weten.

 6. Geachte redactie,

  Voordat jullie zo n bericht plaatsen moeten jullie eerst uitzoeken of dit waar is.
  Probeer buiten de sensatie teblijven. Laat je niet leiden door nepnieuws.
  Het is niet waar dat de catalanen op de hoogte waren van een eventuele aanslag inBarcelona. Dat kan ook niet want de catalanen zijn afhankelijk van de informatie die Madrid verstrekt. Dus als Madrid geen informatie doorgeeft dan staat Catalunya met legen handen..
  Ik kan jullie verder uitleggen waarom maar dat ga ik nu nietdoen.Het komt natuurlijk Madrid goed uit om dit nieuws voor het referendum te verstrekken. Het is aan jullie om dit verder uit te zoeken. Dat is jullie werk.
  Blijf positief in jullie berichtgeving. Verricht in godsnaam goed onderzoek voordat jullie een bericht plaatsen. Stop vooral met een ding, en dat is het verspreiden van nepnieuws
  Ik ben over het algemeen niet zo positief over het gedrag van de politie, maar inzake het oplossen en adequaat handelen van de mossos ben Ik buitengewoon tevreden. Cheapeau Mossos.

  1. Dank voor deze reactie Ton, helemaal mee eens. Madrid is doodsbenauwd voor het Catalaanse Referendum op 1 oktober a.s. en zal welk voorval dan ook blijven gebruiken om de waarheid te manipuleren en om te draaien. Hierbij nodig ik iedereen uit om de documentaire “Las cloacas de Interior” (Riool van Binnenlandse Zaken) te zien voordat men een mening publiceert.

 7. ik neem aan dat de redactie de berichten op waarheid heeft gecontroleerd.
  ik ben ben dan ook benieuwd waar op men baseert dat het fake is.

  1. Tja …. alle spaanse kranten schrijven erover, alle tv journaals praten erover en de autoriteiten zelf zeggen nu dat het allemaal klopt maar eerder ontkenden ze alles nog. Wat en wie is er nu fake?

 8. Ditzelfde kwalijke gedrag acht ik in Nederland even zo goed mogelijk. Liegen en bedriegen is de kernactiviteit van politici, ongeacht welke partij zij zeggen te vertegenwoordigen.

  1. haha, Trump noemt alles wat in zijn nadeel is FAKE news … ik hoop dat de Catalanen inteligenter zijn wat dat betreft.

 9. Helaas is dit rumoer door een een rechtse Spaanse krant verzonnen en al onder de loep genomen door de Mossos en verscheidene media. Doe alstublieft uw huiswerk voordat u verzinsels doodleuk herhaalt en ook nog publiceert. Ik nodig u uit zich beter over de Catalaanse realiteit te informeren.

  1. Elizabeth, wat jouw bronnen zijn weet ik niet, maar dat verhaal over de haat-imam heeft al een tijd geleden in diverse Belgische kranten gestaan!?

   1. En geven ze ook toe nu maar ze vonden het niet belangrijk. De vrag is dus nu, war en hoeveel hebben ze nog meer naast hun neergelegd?

  2. Helaas niet … het niewus is geplaats door een Catalaanse krant die juist pro Catalunya is. Dat is het vreemde. Feit blijft dat men eerst gezegd heeft bij de autoriteiten dat er niets bekend is en dat dit daarna wel bevestigd wordt, dat heet liegen en de mensen dus niet de waarheid vertellen. Wat hebben ze dan nog meer in de doofpot gestopt? Zie deze CATALAANSE krant http://www.elperiodico.cat/ca/

   1. Julian Assange vraagt om het ontslag van de Direkteur van El Periódico:

  3. volkomen gelijk, mw Elizabeth; en om het met de woorden van mr Trump te zeggen: fake news!

   1. Ach ja, daar gaan we weer, fake news. Alle kranten schrijven erover en de catalaanse autoriteiten zeggen nu ook dat het waar is terwijl ze eerder alles nog ontkenden. Wie of wat is er nu fake?

 10. De Catalanen hebben deze onbekwame leiders zelf gekozen en moeten nu lijden. Deze zelfde onbekwame leiders willen zich wel los maken van Spanje . Als Catalaan moet nu toch wel echt je bedenkingen hebben mocht van plan zijn geweest om voor afscheiding te stemmen.

   1. Ik ben bang van niet maar de pro Catalanen zien dat wel graag zo … en geven dan ook nog eens de schuld aan de Spaanse autoriteiten natuurlijk.

  1. Ik woon bijna 30 jaar in Catalunya en ben erg in mijn nopjes met de bekwaamheid van President Puigdemont. Ik nodig u uit de bekwaamheid van de Catalaanse president met die van Mariano Rajoy in Madrid te vergelijken. Op 11 september naar de Diada en op 1 oktober stemmen.

 11. De verantwoordelijke personen bij de betreffende autoriteiten dienen direct oneervol ontslagen te worden en geen vertrekpremie o.i.d. te ontvangen. Ze hebben aangetoond onbekwaam voor hun functie te zijn en met deze gevolgen kan zoiets niet onbestraft blijven.

  1. Beste Jan, je hebt helemaal gelijk! Als ze de waarschuwingen compleet genegeerd hebben en nu proberen alles recht te breien zijn ze wat mij betreft medeschuldig. Weg ermee en inderdaad flink straffen.

   1. Medeschuldig gaat een beetje ver. Laks en uit hun ambt zetten wel. In welk ander land dan ook zouden ze al zijn opgestapt.

  2. Jij hebt volkomen gelijk Jan maar waar vind je in Spanje een vervanger die het beter kan en niet corrupt is. Als iedereen in Spanje met een verantwoordelijke functie, die corrupt en niet capabel is, ontslagen word dan heeft Spanje een ander groot probleem. Ik hoeft hier alleen nog maar van de zon te genieten maar die is hier zelfs niet meer gratis. Overigens mijn mening is, de Spaanse burgers zijn net als de Nederlanders grotendeels hele lieve mensen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken