Search
menu
Search

Catalaanse autoriteiten wisten al sinds mei van een terroristische aanslag op de Ramblas na tip CIA

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse autoriteiten wisten al sinds mei van een terroristische aanslag op de Ramblas na tip CIA

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Nog geen twee weken geleden had Barcelona te maken met een terroristische aanslag op de Ramblas van Barcelona waarbij 14 personen zijn overleden en nog eens 120 mensen gewond raakten. Na weken van de Catalaanse politie en regionale autoriteiten de lucht in te prijzen voor hun acties komen nu de kritieken. Zo blijkt volgens de Catalaanse krant El Periódico dat het Amerikaanse CIA de Catalaanse politie al op 25 mei van dit jaar op de hoogte had gesteld van een mogelijke aankomende aanslag op de Ramblas.

De Catalaanse politiechef, de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken en de regionale premier Carles Puigdemont hebben vanaf dag één altijd een mogelijke waarschuwing van Amerikaanse kant ontkend en afgedaan als complete leugens. Na de publicatie in de Catalaanse krant van delen van de brief waarin de waarschuwing van de CIA staat, moesten de regionale autoriteiten hun versies aanpassen en toegeven dat ze wél op de hoogte waren van een waarschuwing maar dat deze niet serieus werd genomen. Met andere woorden, men heeft gelogen tegen het volk. Dit nieuws werd als eerste geplaatst door een Catalaanse krant en later overgenomen door alle regionale en landelijke kranten en tv journaals van Spanje.

In eerste instantie werd de schuld nog gegeven aan de Spaanse autoriteiten die hun informatie niet gedeeld zouden hebben met de Catalaanse collega’s, iets wat niet waar blijkt te zijn. Daarna moesten de Catalaanse autoriteiten wel toegeven dat ze een “niet officiële” waarschuwing hadden gekregen maar dat deze niet als serieus werd gezien. Hetzelfde gebeurde ook al nadat de Belgische autoriteiten de Catalaanse collega’s hadden gewaarschuwd voor de geradicaliseerde Iman uit Ripoll, de man die wordt gezien als de bedenker van de aanslagen in Barcelona en Cambrils. Ook met deze waarschuwing werd niets gedaan omdat deze “niet officieel” was. Uiteraard wil dat niet zeggen dat een aanslag voorkomen had kunnen worden maar een controle op alle bewegingen van de iman en een betere beveiliging op de Ramblas hadden wel plaats kunnen vinden.

De krant El Periódico heeft deze week in de eerste publicatie delen van de oorspronkelijke Amerikaanse brief gepubliceerd waarop veel kritiek kwam zoals van Wikileaks die aangaven niet te geloven in deze brief. Daarna publiceerde de Catalaanse krant de oorspronkelijke brief die ze, naar eigen zeggen, bij de eerste publicatie iets hadden gemanipuleerd zodat deze er aantrekkelijker uit zag. Dat deed de krant omdat de Catalaanse autoriteiten aangaven dat deze brief gemanipuleerd was en niet geloofwaardig.

Ondertussen is er een debat ontstaan of de autoriteiten in Catalonië wel of niet op de hoogte waren van een mogelijke aanslag op de Ramblas en als dat zo was waarom er geen maatregelen werden getroffen. Zo hadden de autoriteiten eventueel barricades en betonblokken kunnen neerzetten op de Ramblas. De gemeente Barcelona zegt echter van niets te weten en geeft aan dat zij niet op de hoogte zijn gesteld van een eventuele Amerikaanse CIA waarschuwing.

Ga naar de inhoud