Spaanse regering stelt comité van experts in vanwege zomertijdregeling

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje heeft ook geluisterd naar de Europese Commissie en heeft de resultaten van de zomertijd-enquête onthouden. 93% van de deelnemende Spanjaarden wil de zomertijd afschaffen. Daarom heeft de Spaanse regering een comité van experts samengesteld om te onderzoeken of het handhaven van de zomertijd gedurende het hele jaar te doen is in Spanje.

Alle EU-lidstaten zullen moeten aangeven of ze de zomertijdregeling willen afschaffen of niet, mocht het idee van de Europese Commissie door het Europees Parlement worden aangenomen. Spanje wil voordat het zover is graag weten of het haalbaar is in Spanje om het hele jaar de zomertijd aan te houden.

Consequenties

Het hele jaar de zomertijd aanhouden zou in Spanje betekenen dat het ‘s-morgens pas na 9.30 uur licht zal worden, in sommige delen zoals in Galicië pas rond 10 uur. Dat zou dus betekenen dat men in het donker naar bed gaat en in het donker naar het werk gaat.

Het opstaan zonder natuurlijk licht is volgens sommige experts ongezond en met natuurlijk licht is men sneller actief. Degene die er het meeste last van zullen hebben zijn de schoolgaande kinderen die de eerste lessen in de schemer beginnen.

Het positieve van de zomertijd in de winter zou betekenen dat het langer licht blijft ‘s-avonds. Dat is goed voor de gezondheid omdat men sneller geneigd is te sporten wat weer het aantal hartinfarcten met 5% tot 10% zou laten dalen.

Er zouden ook minder ongelukken plaatsvinden omdat het rijden met natuurlijk licht veiliger is. Daarnaast is het feit dat het in de winter langer licht blijft ook goed voor de horeca omdat men langer opblijft en sneller uitgaat.

Tijden

Mochten de EU-lidstaten ooit beslissen om de zomertijdregeling af te schaffen en Spanje dat gaat doen, zal dat waarschijnlijk pas in 2020 ingevoerd gaan worden.

Stel dat Spanje de zomertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 9 en 9.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 18.30 en 19 uur zal plaatsvinden. In de zomer is dat een ander geval en zal de zonsopgang tussen 6.30 en 7 uur zijn en de zonsondergang tussen 21.30 en 22 uur.

Stel dat Spanje de wintertijd blijft aanhouden dan zal de zonsopgang in de winter tussen 8 en 8.30 uur plaatsvinden terwijl de zonsondergang tussen 17.30 en 18 uur zal plaatsvinden. In de zomer zou de zonsopgang tussen 5.30 en 6 uur zijn maar zal de zonsondergang plaatsvinden tussen 20.30 en 21 uur.

Andere discussie: Greenwich-tijd

Een onderwerp van gesprek naast de zomertijdregeling, wat nu ook weer gevoerd wordt, is de Greenwich-tijd die men sinds 1942 niet meer hanteert in Spanje. In dat jaar veranderde Spanje de tijdzone om deze vanwege de Tweede Wereldoorlog gelijk te zetten met Berlijn, iets wat Portugal en Groot Brittannië ook deden.

Na de oorlog veranderden deze twee laatste landen dat weer maar Spanje bleef hangen op de tijdzone van Noord Europa terwijl dit eigenlijk niet zo hoort te zijn. De Canarische Eilanden zijn de enige uitzondering omdat deze zich op een andere meridiaan bevinden.

Het is voor Spanje logischer vanwege de geografische ligging om deze Greenwich-tijd zoals in Portugal en Groot Brittannië aan te houden dan de tijd van Nederland, België of Duitsland. Dat zou inhouden dat men in Spanje de horloges twee uur terug moet plaatsen.

De Balearen eilanden, de Comunidad Valenciana en ook Catalonië hebben al eens aangekondigd dat zij liever de zomertijd aanhouden het hele jaar door omdat zij aan de rechterkant van de Greenwich tijdlijn liggen en dezelfde tijd als Nederland en België behoren te hebben.

De rest van Spanje ligt aan de linkerkant van de Greenwich tijdlijn en zouden dus eigenlijk de tijd van Groot Brittannië moeten aanhouden. De Greenwich tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Comunidad Valenciana. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Dankzij de Europese zomertijd-enquête zijn er dus nu twee discussies in Spanje op gang gekomen: die van de afschaffing van de zomertijdregeling en het ophouden met de zesmaandelijkse klok verandering en de discussie over de correcte tijd in Spanje met de vraag of Spanje terug moet naar de Greenwich-tijd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

7
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Hsl

@Walter, Dat is nu typisch politiek; belangrijke zaken worden zonder inmenging van de burgers door de strot gedrukt, men weet precies wat goed is voor het volk. Alleen bij geneuzel hebben we inspraak en zijn er eindeloze publieke discussies. Ter illustratie: kijk naar de Nederlandse situatie waar multinationals al vele jaren gemiddeld minder dan 1% belasting afdragen en de buitenlandse aandeelhouders nu binnenkort ook geen dividendbelasting meer hoeven te betalen als het aan de VVD ligt. De meerderheid van het Nederlandse volk is hierop tegen maar deze maatregel komt er toch. En wat de belastingafdracht van die multinationals betreft: we… Lees verder »

Jan

Zomer- en wintertijd tijd is eigenlijk meer iets voor Noord Europa, waar de verschillen in daglengte tussen zomer en winter groter zijn. Veel belangrijker is de tijdzone die we aanhouden. Midden-europese tijd in Spanje betekent dat het middaguur (zon in het Zuiden) daar al ver voor 11 uur valt.Als je dan ook nog zomertijd hebt wordt het nog een uur eerder. Het is zeker erg onnatuurlijk als begin en einde van de dag op de “verkeerde” tijd vallen. Zelfs in Nederland loopt de klok ruim een half uur voor de zon uit. Midden-europese zomertijd is eigenlijk de tijd van ergens… Lees verder »

Fran Carlos

Hadden we de tijd twintig jaar geleden maar stilgezet. Zou de wereld er een stuk beter voorgestaan hebben. (Die rekensommen over ‘snachts opstaan en ‘snachts thuiskomen met uren tijdsverschil tussen zomer en wintertijd zijn trouwens volstrekt niet te volgen. Het is echt altijd ongeveer even lang licht en donker per etmaal, tenzij de mens gaat zitten morrelen aan de tijd. Dan beginnen de koeien te laat met graseten en raakt alles in de war.

Harrie

Prime reactie Walter.

magdaverheyen@gmail.com

Wat een gezever allemaal.Vroeger hebben we toch ook normaal geleefd,zonder de klok te verzetten.En nu zo’n theater,pffff.

maclaren0@gmail.com

Man man man Walter ik geef je 1000procent gelijk hoor afschaffen hoe belachelijk kunnen ze doen over pietleuterig dingen

walter

Onvoorstelbaar dat over zo’n belachelijk, achterhaalde maatregel (ingevoerd om energie te besparen in de jaren ’60!!!) zoveel inkt vloeit. Gewoon afschaffen die handel en laat ons ons concentreren op serieuzere zaken. Typisch voor Junker om de aandacht af te leiden!! Bovendien, wat is dan voor gezever dat ieder land afzonderlijk moet akkoord gaan? Bij de invoering werd het van de EU uit opgelegd.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.