Is het plaatsen van flessen water tegen de gevels om plassende honden te weren wel zo effectief?

Flessen water om plassende honden te weren
Beeld: Archieffoto
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als je inwoner bent of vaak in Spanje komt dan is het je vast wel eens opgevallen. Iets dat men in het straatbeeld in Nederland en België niet zo vaak ziet. Met water gevulde flessen op de hoeken en tegen de gevels van woningen. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de eigenaar een fles water is vergeten maar het gaat om iets heel anders: het voorkomen van territoriaal hondenpis.

Mannetjeshonden en soms ook vrouwtjeshonden willen graag hun territorium vastleggen en dat doen ze, zoals zoveel dieren, door een plasje te plegen. Dat kan gebeuren tegen bomen, lantaarnpalen, autowielen, fietsen, scooters, banken en gevels van woningen. Dat laatste kan knap vervelend zijn omdat een gevel al snel naar hondenpis kan gaan ruiken en dat is niet aangenaam.

Daarom plaatsen Spanjaarden vaak grote of kleine flessen water op de hoeken van of tegen de gevels van hun huis. Deze met water gevulde flessen zouden honden afschrikken waardoor deze hun plasje ergens anders zullen doen. Volgens hondenexperts is die theorie echter nergens op gebaseerd en gaat het meer om een mythe dan een werkelijk effectief middel omdat er geen wetenschappelijke basis voor is.

Wat wel kan werken is het strooien van zwavelstof, vaak geel van kleur. De geur van dit goedje zal honden verdrijven omdat ze geen geurtjes kunnen oppikken maar het kan ook giftig zijn mocht een hond of kat eraan likken. Het gebruik van zwavelstof is echter verboden. Ook insectenwerende middelen helpen soms om het wildplassen van honden te voorkomen maar ook deze zijn niet overal toegestaan.

Het tegen objecten plassen door met name mannetjeshonden is geen manie ofzo maar een pure drang om een territorium te begrenzen. Ze doen dit omdat andere honden ergens hebben geplast en men graag wil laten zien wie het baasje ergens is door daar overheen te plassen. Bij het markeren gebruiken honden slechts een kleine hoeveelheid urine maar dat is wel sterk genoeg om een duidelijke geur af te geven.

Het zijn hoofdzakelijk volwassen mannetjes honden die de neiging tot territoriummarkering hebben. Een puppy doet dit niet en zal gedurende de eerste 11 maanden als een vrouwtjeshond plassen. Het wildplassen en markeren is ook sterk afhankelijk van het type hond en of deze erg dominant is of niet. Onderdanige honden plassen of markeren veel minder.

Maak jij ook gebruik van met water gevulde flessen of zwavelstof om plassende honden te weren? Of heb je nog tips voor andere effectieve manieren.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.