Klimatologische herfst begonnen in Spanje (2021)

Oeps ... foto ontbreekt!

Klimatologische herfst begonnen in Spanje (2021)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op woensdag 1 september is de klimatologische herfst begonnen in Spanje en eigenlijk in heel het Noordelijk halfrond. Maar de echte ofwel de astronomische herfst begint pas op woensdag 22 september om 19.21 uur en zal duren tot dinsdag 21 december 15.59 uur (2021) wanneer de winter officieel begint. Terwijl voor de weerkundigen de herfst op 1 september is begonnen is dat voor de rest op 22 september.

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst echter van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot en met 30 november.

In het Spaans heet de herfst ‘otoño’ die volgt op de zomer (verano) en voor de winter (invierno). Het woord zelf stamt af van het Latijnse ‘autumnus’ dat verwijst naar het tweede gras of hooi geproduceerd door de weiden in dit seizoen. De herfst is de tijd van oogsten en de oogst van o.a. zonnebloemen, maïs, druiven etc.

Twee herfstperiodes

Eigenlijk zijn er dus twee herfstperiodes, een meteorologische of klimatologische herfst  en een astronomische herfst. De klimatologische herfst is op 1 september begonnen en eindigt op 21 december terwijl de astronomische herfst officieel op 22 september zal beginnen. 

In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De herfst die de meeste mensen vieren is de astronomische herfst waarbij de dag en de nacht even lang zijn (op 23 september).

Ga naar de inhoud