Inwoners en toeristen kunnen gratis met de trein rijden in Spanje

Inwoners en toeristen kunnen gratis met de trein rijden in Spanje
Beeld: Canva

Inwoners en toeristen kunnen gratis met de trein rijden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van 1 september en tot en met 31 december 2022 (met mogelijke verlenging) kunnen de inwoners van Spanje maar ook bezoekers zoals toeristen gratis of met 50% korting met bepaalde treinen rijden. Het gaat daarbij altijd om de houders van meerrittenkaarten waarmee men minimaal 16 ritten moet maken. De gratis of met korting treinen is een van de maatregelen van de regering om de hoge kosten te verlagen voor miljoenen inwoners van Spanje.

Van 1 september tot en met 31 december 2022 kunnen alle inwoners van Spanje maar ook bezoekers en toeristen gratis of met korting met de trein reizen in Spanje. Daarbij geldt wel altijd dat de passagier een meerrittenkaart moet kopen door middel van een waarborgsom achter te laten en dat dit alleen geldt voor bepaalde treinen. De regering heeft uitgerekend dat het sommige reizigers tot 1.000 euro kan schelen in hun portemonnee.

Om gebruik te kunnen maken van de 100% en 50% kortingen op de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen, moet je naar DEZE website gaan (in het Spaans) of gebruikmaken van de Renfe smartphone app (in het Spaans). Als je in Spanje bent kun je ook naar een treinstation gaan. Je moet een meerrittenkaart (abono) aanschaffen en een waarborgsom (depósito/fianza) betalen van 10 euro voor de cercanías en rodalies treinen en 20 euro voor de media distancia (Avant) treinen. Deze ‘fianza’ krijg je later weer terug van Renfe als je 16 treinreizen hebt gemaakt. Kom je niet aan de 16 ritten dan krijg je ook de waarborgsom niet terug. 

De 100% korting geldt voor de zogenaamde ‘abonos de cercanías, rodalies’, dat zijn de meerrittenkaarten of abonnementen voor de korte afstand treinen. Deze korting geldt dus niet voor lange afstandsritten en de hogesnelheidstreinen of AVE/AVLO en ook niet voor individuele of losse treinkaartjes zoals een enkeltje of retourtje naar Madrid, Barcelona of Valencia.

De korting geldt voor de cercanías, rodalies en media distancia (Avant) treinen die verzorgd worden door de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe (zie onderaan artikel voor uitleg over de treinen). In feite geldt daar sinds juni al een korting van 50% maar van 1 september tot en met 31 december 2022 wordt dat 100% voor de houders van abonnementen of meerrittenkaarten (abonos).

De 50% korting geldt voor de media distancia of Avant treinen (Media Distancia Alta Velocidad) voor trajecten van minder dan 300 kilometer. Dit zijn dus niet de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen waar geen korting voor geldt.

Deze 100% of 50% korting geldt dus niet voor de AVE/AVLO hogesnelheidstreinen en lange afstandstreinen maar ook niet voor de regionale treinverbindingen die onder de verantwoordelijkheid vallen van de autonome regio’s. Daar geldt een korting van 30% die door de regionale overheden uitgebreid mag worden waarbij de regering voorstelt om dat naar 60% te verhogen. De kortingen gelden dus ook niet voor de metro, tram of bussen of voor het schoolvervoer en zeker niet voor het toeristisch vervoer.

Type treinen in Spanje

Er zijn in Spanje veel typen treinen van de Spaanse spoorwegmaatschappij Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (Renfe) waaronder de AVE (hogesnelheidstreinen), AVLO (budget hogesnelheidstreinen), larga distancia (lange afstandstreinen), media distancia (middellange afstandstreinen), cercanías (regionale of korte afstandstreinen) en de Catalaanse Rodalies (Catalaanse regionale of korte afstandstreinen).

Ga naar de inhoud