Milieuramp dreigt vanwege lekkage olie gezonken schip voor de kust van Cádiz

Milieuramp dreigt vanwege lekkage olie gezonken schip voor de kust van Cádiz
Beeld: @GibraltarGov / twitter

Milieuramp dreigt vanwege lekkage olie gezonken schip voor de kust van Cádiz

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – Voor de kust van het Britse Gibraltar en nabij de stranden van de Spaanse provincie Cádiz is een schip met graan dat op weg was naar de haven van Vlissingen in Nederland zwaar beschadigd na een aanvaring met een ander schip. De bulkcarrier OS-35 kwam bij het uitvaren van de haven van Gibraltar in aanvaring met de Adam LNG. Het schip met granen voer daarna nog even door maar moest stoppen omdat het water lekte. Maar helaas lekt het schip ook olie in zee en een milieu- en natuurramp dreigt als dat lekken niet op tijd wordt gestopt.

De schipbreuk na de aanvaring van de twee schepen voor de kust van het Britse Gibraltar en dichtbij de kust van het Spaanse Cádiz in Zuid-Spanje, doet onmiddellijk denken aan de grootste olieramp ooit in Spanje. Deze vond 20 jaar geleden plaats op 13 november 2002 toen de Prestige schipbreuk liep voor de kust van de autonome regio Galicië, ter hoogte van Kaap Finisterre. Toen lekte tenminste 11.000 ton ruwe olie in de Atlantische Oceaan en werden stranden zwaar vervuild wat de grootste milieuramp in de Spaanse geschiedenis werd.

De omstandigheden zijn in het geval van de OS-35 bulkcarrier anders maar als niet snel ingegrepen wordt dreigt opnieuw een natuurramp. Het schip met graan was op weg van Gibraltar naar Vlissingen in Nederland en heeft aan boord 183 ton zware stookolie, 250 ton dieselolie en 27 ton smeerolie. De havenautoriteit van Gibraltar heeft bevestigd dat olie in zee terecht is gekomen. 

Ondertussen is men begonnen met het verwijderen of pompen van de zware stookolie uit de OS-35 naar een ander schip waarna de dieselolie en de smeerolie volgen. Gibraltar werkt ook aan preventieve maatregelen zoals een anti-vervuilingsbarrière die aan de bakboordzijde van het schip is geplaatst om elk mogelijk olielek te voorkomen. In totaal gaat het niet om een maar om drie J-vormige opblaasbare barrières om olie op te vangen. Het is echter al bevestigd dat olie langs de eerste barrière is gekomen. Een team duikers onderzoekt ook de romp van de bulkcarrier om de toestand van het schip te evalueren. 

In Spanje heeft men ook voorzorgsmaatregelen genomen want de Junta de Andalucía vreest voor een milieu- en natuurramp als de gelekte olie de Spaanse kust bereikt in Cádiz. Samen met de regering van Gibraltar wordt gewerkt aan de te nemen maatregelen.

De OS-35 is een middelgrote bulkcarrier die 178 meter lang en 28 meter breed is en een diepgang heeft van 10,7 meter. Het bruto tonnage is 20.947 ton en het schip heeft een laadvermogen van 35.362 ton. De OS-35, die gebouwd werd in 1999, is een bulkcarrier onder de vlag van Tuvalu, een eilandstaat in Oceanië geïntegreerd in Polynesië. Bulkcarriers zijn enorme schepen die bestemd zijn voor het vervoer van droge bulk ladingen en hebben de neiging langzaam te varen.

Ga naar de inhoud